Blizzard bannlyste «OK»-tegnet fra «Overwatch»-turnering

Fordi det tydeligvis er et tegn på høyreekstremisme nå...!

8. april 2019 13:44

(PressFire.no): Det var under helgas kamper i Overwatch League at en fan slengte opp hånda og gjorde «OK»-tegnet i bakgrunnen under et intervju.

Det hele ble direktesendt, og en eller flere seere skal ha klaget inn dette til moderatorene for sendingen.

For «OK»-tegnet skal ifølge noen være en «hemmelig» hilsen mellom høyreekstreme, rasister og nazister.

Enden på visa ble at Blizzard ga beskjed til folk om at de ikke lenger fikk lov til å gjøre tegnet i salen, siden det er støtende og assosiert med «White Power»-bevegelsen. Personen som gjorde tegnet gikk ut og beklaget på Twitter – hans mening med tegnet var ikke dette, sier han.

Kritikken mot Blizzard har haglet i dagene etter, hvor svært mange har påpekt at hele kontroversen rundt symbolbruken som noe høyreekstreme gjør ofte rett og slett er fabrikkert.

Det hele startet da en Vine-bruker som støttet Donald Trump gjorde tegnet sammen med Breitbart-redaktør Milo Yiannopoulos. Målet var neppe å skape noe spesielt tegn for høyresiden i amerikansk politikk, men etter at Malik Obama (Baracks halvbror) postet et bilde av at han gjorde det samme (med teksten «Jeg ser ut som frosken Pepe») fikk det hele litt for mye giv.

Håndtegnet ble nemlig assosiert med Pepe i en venstrevridd blogg. Pepe, frosken som nettforumet 4chan og deler av høyresiden hadde tatt under vingen noen år før, gjorde at tegnet for første gang kalt et «hat-tegn», selv om grunnlaget for det ikke akkurat var det sterkeste.

Operation O-KKK startet
på 4chan.

4chan troller

Resultatet var uansett at 4chan så sitt snitt til å stikke en finger i siden på mediene, og en post som ba brukerne spamme ned nettsider med tegnet og samtidig forklare at det var høyreradikalt, dukket opp.

- Vi må oversvømme Twitter og andre sosiale medier med spam der vi påstår at «OK»-tegnet er et symbol for hvit overlegenhet, står det i posten.

- De venstrevridde har gravd seg dypt ned i sin egen galskap. Vi må tvinge de til å grave mer, til resten av samfunnet ikke går i nærheten av den dritten.

Dette fikk så folk til å gjøre tegnet overalt «for the lulz», og mediene svelget det hele rått. Vips, så var en ny meme født. (Senere prøvde 4chan å gjøre det samme med klovner. Og mediene slukte også dette.)

Det hjalp neppe da gjerningsmannen fra moské-drapene i New Zealand også gjorde tegnet under rettsaken mot ham, men også der er det mer sannsynlig at han memet for 4chan og 8chan – manifestet hans var også stappfullt av memes.

Det amerikanske forbundet Anti-Defamation League, som jobber mot høyreekstremisme, har også gått ut og sagt at bruken av tegnet ikke bør tolkes som noe skummelt – med mindre det er i direkte sammenheng med andre hatutsagn eller -handlinger.

Det meste av kritikken går på at et godt innarbeidet tegn blir vridd om til å bety noe annet, og at Blizzard bruker bensin for å slukke bålet. Selskapet blir blant annet beskyldt for å gi de høyreekstreme legitimitet ved å forby tegnet.

Godt brukt

Og tegnet er godt innarbeidet.

For eksempel står tegnet for «perfekt» på norsk tegnspråk, og ganske enkelt bokstaven «f» på amerikansk tegnspråk.

Tegnet er også velkjent gjennom historien, sett malt på 2500 år gamle vaser fra antikkens Hellas.

Den gangen ble tegnet brukt for å uttrykke kjærlighet, mens buddhistene i etterkant brukte det som et tegn på indre perfeksjon – og derfra ble det synonymt med «perfekt».

Etter hvert har bruken også inkludert «OK».

Dykkere bruker det i dag for å signalisere at alt er bra, og flere påpeker også at det er en lek fra åttitallet der man prøver å lure folk til å se tegnet, for så å kakke de i skuldra (gjort populært i «Malcom i midten»).

Men kanskje mest forvirrende, sett i kontekst med Blizzards ønsker om å slutte å bruke det, er nok at Blizzard selv bruker det hele tiden.

Som flere påpeker – «Overwatch»-helten Zenyatta kjører dobbelt «OK»-tegn, og twitter-kanalen til Overwatch League har selv brukt tegnet mange ganger.

 

Og sånn går no dagan.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3