Blander gaming- og filminteresse på Cinemateket

«Spillefilm»-arrangementene har blitt en suksess – og har ingen sluttdato.

6. november 2023 14:20

(PressFire.no): De siste månedene har Oslo-borgere kunne deltatt på et nytt konsept som blander gaming og filmbransjen.

Magnus Tellefsen hos NFI.

«Spillefilm», som det så passende heter, er et tilbud fra Cinemateket og spillseksjonen i Norsk Filminstitutt, som handler om å formidle spill og spillkultur gjennom film, foredrag eller andre arrangementsformer.

Tilbudet er fint også for barn og unge, men Magnus Tellefsen i NFI sier at det har vært et skrikende behov for et program som også retter seg mot voksne.

– Derfor har en del av programmet blitt spesielt rettet mot de litt eldre blant oss, noe som gjør oss unike i norsk sammenheng.

Han sier at målet er å få til litt mer rundt det å bare vise en film – å skreddersy en pakke rundt hvert innslag – for eksempel ved gi de som kommer aktiviteter som angår det de skal se.

Og det er ikke bare de aller mest kjente filmene som omhandler spill som er plukket ut – her er det rom for både smalt og bredt, om vi skal tolke arrangementene som har vært så langt.


Arkadeklassiker

I september kunne de oppmøtte i en stappfull kinosal se klassikeren «Wargames» med Matthew Broderick og Ally Sheedy, mens i oktober ble dokumentarfilmen «Kim Kanonarm og rejsen til verdensrekorden» vist.

Filmen omhandler Kim «Kanonarm» Köbke, som har verdensrekorden i arkadespillet Gyruss. Han har et brennende ønske om å slå verdensrekorden i maratonspilling, og målet er å spille «Gyruss» i 100 timer i strekk.

https://www.youtube.com/watch?v=ziqdux7zu9c

Problemet er at dette selvfølgelig ikke går uten å ta noen pauser, og spillet har en merkelig bug som gjør at det ikke viser hvor mange ekstraliv du har – og kræsjer om du får for mange. Det blir dermed en salig sjonglering av utregninger, tissepauser, powernaps og spising.

Men dokumentaren handler kanskje mest om vennskapet til gjengen som Kim er en del av – en samling «misfits» (som inkluderer en poet, en musikkteoretiker og en drivstoffsingeniør) som fant vennskap og mening i arkadehallen.

Passende nok var Cinemateket dandert med arkademaskiner kinogjengerne kunne spille på, og til stede på arrangementet var også hovedpersonene i filmen selv.

Hovedpersonene i dokumentarene mottar stående applaus fra publikum.

– Vi har aldri fått en slik mottakelse før, sier Carsten Lauridsen – Kims bestekompis og en av de fem i vennegjengen som er med i dokumentaren. Stående applaus fra Cinemateket rørte gutta.

Å sette en rekord var det som først samlet gutta – de fant sammen via nettsiden SpilleMaskiner.dk, som samlet rekorder i et forum. Vennskapet kom naturlig etter det, og da møttes de også i den virkelige verden.

– Vi vil utfordre litt den verdensomspennende klisjéen om at du må være et barn eller en nerd for å like smale ting som dette. At du ikke kan legge tid inn i noe du synes er gøy fordi det er gøy.

– Hvorfor skal det være mindre akseptabelt enn å se på hjernedød tv eller noe? Det gir ingen logisk mening for meg.


Kim Kanonarm tar en runde «Gyruss» for kameraet. Kompis Michael Dyst ser på.

  – En suksess

«Spillefilm»-konseptet på Cinemateket har så langt vært en suksess, sier Magnus Tellefsen.

– Tilbakemeldingene har vært overveldende positive, og det er tydelig at det er et behov for denne typen arrangementer.

Det vil være en pågående greie fremover, dette – foreløpig er det ingen sluttdato. Fremover skal blant annet «Zathura» settes opp igjen, og i helga var det en workshop for barn som ønsker å lage dataspill.

Tellefsen anbefaler folk å følge med på Cinematekets hjemmesider for oppdateringer når noe skal skje.

– Vi bruker mye energi på å tilrettelegge arrangementene våre, så kortene holdes forholdsvis tett til brystet inntil et konsept begynner å nærme seg ferdigdefinert. Vinterprogrammer kommer i desember.

Han er klar på at selv om de til tider satser smalt, så har engasjementet vært stort blant de oppmøtte – noe som også ble tydelig under «Kanonarm»-oppsettingen. Å få på plass spillarrangementer i Oslo har vært en suksess.


Cinemateket setter opp «Zathura» i desember.»

  Ønsker flere «kill screens»

Å spre ordet om spill, arkadehaller og moroa som finnes der var en av hovedpunktene på lista til Kanonarm og vennene.

– Jeg ønsker at så mange som mulig skal nå en «kill screen» (når et arkadespill, som «Donkey Kong», spilles helt ferdig, journ. anm.) i Skandinavia, at vi blir best på arkadespill i verden per kapita, forteller Lauridsen.

– Vi har allerede flest metal band, hvorfor skal vi bare være best på én ting.

Om noen kommer til å ta selveste Kanonarms «Gyruss»-rekord er derimot lite sannsynlig, mener han selv.

– Den har jeg tatt litt utenfor rekkevidde. Men kanskje en dag? sier han spørrende.

– Konkurranse er jo bare en bra ting.

For de danske dokumentarstjernene gikk selfølgelig turen videre til Oslos arkade-storstue Tilt – i etterkant omtalt som en «udiskutabel suksess».

«Bare en runde» ble til over én time spilling på Cinemateket for Kim Kanonarm.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3