Bioware beklager representeringen av transpersoner i «Mass Effect: Andromeda»

6. april 2017 13:35

(PressFire.no): «Mass Effect: Andromeda» får flere av de kritiserte elementene fikset i en rekke patcher de neste par månedene, der blant annet animasjoner, grafikk og spillelementer skal rettes opp i.

En av de tingene som skulle pusses på var dialogen med NPC Hainly Abrams, som skapte en liten kontrovers med sin heller lite realistiske sosiale samtalestruktur.

Etter bortimot bare et lite «hei», begynner Abrams å legge ut om at hun er en transperson, og referer med én gang til sitt tidligere liv, som hun forlot i Melkeveien.

Hun nevner også sitt tidligere navn, noe som er veldig lite naturlig for en transperson å gjøre – spesielt til en person de nettopp har møtt.

Såkalt dead-naming, bruken av navnet en transperson hadde før han eller hun, er sett på som svært personlig for mange transpersoner, som ofte assosierer tiden «før» som vondt og vanskelig, eller rett frem en fornærmelse om det kommer fra andre.

Selv om mange ikke nødvendigvis er direkte støtt av det Abrams faktisk sier, har flere påpekt at den unaturlige måten å snakke på får det til å virke som Bioware har inkludert Abrams utelukkende for å kunne merke av i punktlista at de også er inkluderende ovenfor transmiljøet.

Det er neppe gjort med overlegg, men istedet har Abrams blitt en figur som står for en veldig feil representasjon av en gruppe mennesker som ofte sliter med å bli akseptert, noe flere kommentatorer mener raskt kan være vel så skadelig for arbeidet gjort med å skape aksept for personer i miljøet.

På Twitter har Bioware lagt ut en unnskyldning for den manglende finessen rundt personen og temaet:

- Vi beklager til de som ble såret av denne samtalen. Det var aldri vår intensjon, og det hele var et uheldig biprodukt av den iterative prosessen spilldesign er, og endringer gjort i dialogstrukturen til personen.

Bioware sier de har hatt flere samtaler med transpersoner både innad i selskapet og i det bredere miljøet, og at de jobber med å rette på problemet. Når dette blir gjort, skal Abrams være litt mer måteholden og ha et mer naturlig forhold til hovedperson Ryder, der hun bare vil fortelle om seg selv dersom nok tillit er bygd opp mellom de to.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3