Bilder fra mytisk kunstnerlegende funnet på 30 år gamle Amiga-disketter

Tok tre år å redde.

24. april 2014 17:27

(PressFire.no): Da Commodore i 1985 skulle lansere sitt nye råskinn innen multimedia, Amiga 1000, var det den svært anerkjente kunstneren Andy Warhol som fikk i oppgave å demonstrere mulighetene.

Commodore betalte kunstneren for å lage en rekke kunstneriske eksperimenter på datamaskinen.

Men siden da har ikke bildene vært tilgjengelig, fordi de ble laget i et ukjent og eksotisk filmformat som ikke lenger brukes. Etter tre år med jobb er de nå endelig reddet ut, heter det i pressemeldingen fra The Andy Warhol Museum.

Omfattende jobb

Nå skal  bildene endelig ha blitt reddet ut og vil bli en del av Andy Warhol Museum, 

Bildene skal ha blitt reddet av medlemmer fra Carnegie Mellon Universitys dataklubb, som skal ha brukt tre år på det som beskrives som en «møysommelig prosess».

Det var imidlertid kunstneren og Andy Warhol-fantasten Cory Arcangel som først oppdaget at Warhold var inolvert i lanseringen av Amiga-maskinen i 1985. Han oppdaget det på en video fra lanseringen på Youtube.

Arcangel skal ha kontaktet Andy Warhold Museum i 2011 for å undersøke om kunstverkene var tilgjengelige, og ble følgelig henvist til en Amiga-maskin sammen med en bunke med floppy-disker.

Dermed skal han ha fått tillatelse til å undersøke om de snart 30 år gamle diskettene innehold kunstverk, og allierte seg med dataklubben.

Kjente filnavn

Etter å ha brukt magnetiske verktøy for å hente ut data uten å skade diskettene, fant de flere filer med titler som campbells.pic, flower.pic og Marilyn1.pic. Alle navn som henviser til noen av Warhols mest kjente verk, som bildet av Marilyn Monroe eller suppeboksen fra Campbell.

Bildene lot seg imidlertid ikke lese av noen av dagens Amiga-emulatorer. Derfor måtte det brukes omvendt ingeniørkunst for å lese filene.

Til slutt klarte de å gjenopprette 18 filer, hvor flere av dem var digitale reproduksjoner av noen av hans mest kjente verk. Mange av dem er også elektronisk signert av Andy Warhol.

I en uttalelse forteller Arcangel at det er fantastisk å se hvordan Andy Warhol har forstått essensen av å uttrykke seg i et digitalt medium, som tross alt var ganske ungt i 1985.

Oppdagelsen av bildene og redningsaksjonen blir nå dokumentar. 

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3