Beyond Good & Evil HD

Ubisoft har pusset nytt liv i kultspillperle.

Actioneventyret «Beyond Good & Evil» var en av de store overraskelsene i det store slippet av spill før julen 2003. Her ble vi servert en forfriskende og på flere områder nyskapende spillopplevelse, signert «Rayman»-skaperen Michel Ancel.

Men dette var noe, skulle det vise seg, som spillerne ikke var spesielt interesserte i. Det solgte skuffende dårlig, noe Ubisoft senere innrømmet skyldtes at de ikke hadde markedsført spillet godt nok.

Ubisofts USA-sjef Laurent Detoc gikk så langt som å si at det var hans «verste forretningsavgjørelse noensinne», å sette «Beyond Good & Evil» i skyggen av samtidige «Prince of Persia: The Sands of Time».

Mange gikk altså - dessverre - glipp av fortellingen om den unge fotojournalisten Jade og følgesvennen, menneskegrisen Pey'j. De fikk ikke deltatt i motstandskampen mot den utenomjordiske trusselen fra DomZ-rasen og deres marionettstyring av Alpha Sector, militærstyrkene på hjemplaneten Hillys.

Men nå får de altså sjansen på nytt. «Beyond Good & Evil» er nemlig pusset opp til en mer 2011-vennlig HD-form, der figurer, grafikk, animasjoner og musikk har fått en liten ansiktsløftning. Gjensynet er hjertelig og overraskende friskt.

Spillopplevelsen holder fortsatt mål, åtte år senere. Selv om spillet kan minne om fjorårets «Enslaved: Odyssey to the West», som kan skryte på seg langt flere detaljer i grafikken og noe mer avanserte spillmekanismer, er ikke avstanden mellom de to spillene så stor som man kunne tro.

Selv om spillet smykker seg med HD-stempelet, vil de som er bortskjemte kanskje rynke på nesen over teksturene, som til tross for noe skapere kanter og mer detaljer på visse områder, fortsatt ser ut som de gjorde i 2003. Vi har siden den gang også sett spill som utforsker kampmekanismer og samarbeidsmulighetene mellom to figurer i et spill langt bedre enn det vi får opplever i «Beyond Good & Evil».

Men et godt laget spill er fortsatt et godt laget spill, og det er ingen tvil om at «Beyond Good & Evil» faller innunder denne kategorien. Spillet har tålt tidens tann langt bedre enn mange andre samtidige utgivelser ville ha gjort. Kan det kanskje også være litt fordi denne typen actioneventyr ikke akkurat vokser på trær, og at sjangeren dermed ikke har løpt fra spillet?

Det er neppe tilfeldig at klassikeren nå er tilgjengelig på Xbox Live Arcade, og snart også PlayStation Network. Michel Ancel jobber nemlig på oppfølgeren, noe som får blodet til å bruse hos oss som spilte originalen. Ubisoft har forhåpentligvis lært av tabben i 2003, og skusler ikke like lett bort gullkortene de måtte ha for hånd.

«Beyond Good & Evil HD» kan kjøpes på Xbox Marketplace for 800 Microsoftpoeng. En PS3-versjon skal slippes senere i år.

Oppsummering
Positivt
Gledelig gjensyn med «glemt» klassiker.
Negativt
Er fortsatt et 2003-spill, på godt og vondt.
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3