Best i '09: Rollespill og nedlastbare spill

Digitale spillgodbiter og tidsoppslukende RPG-favoritter. Nye kåringer og nye vinnere.

19. desember 2009 15:33

Det er klart for nest siste runde med finsikting av kremspill fra året som nå synger på siste verset, etter en uke med stoff rundt våre spillfavoritter fra 2009.

Her finner du alle kåringene PressFire har foretatt på jakten etter de beste spillene i 2009.

De beste nedlastbare titlene og rollespill - to spennende sjangre som på hver sitt vis har blitt mer inflytelsesrike og toneangivende for hele spillbransjen. Spill som «Braid», først utgitt på XBLA i fjor, denne uken på PSN, har utfordret måten de etablerte spillutviklerne tenker på og har bidratt til at digital spilldistribusjon er i sterk fremvekst.

PS: Nederst i denne saken ser du hvordan prosessen frem mot kåringene våre har foregått.

ÅRETS NEDLASTBARE

Vinner:


«Shadow Complex»

Disse var også med i diskusjonen men nådde ikke helt opp:


«Flower»
«‘Splosion Man»
«Noby Noby Boy»
«PixelJunk Monsters»
«Holy Invasion of Privacy Badman! What Did I Do To Deserve This?»
«Trials HD»
«Grand Theft Auto: Episodes From Liberty City»
«LostWinds: Winter of the Melodias»

Dette er en spennende spillkategori som har blitt viktig de seneste årene. Det er her vi finner de mest grensesprengende titlene, spill med mindre budsjett enn fullpristitlene og utviklere som tør å ta sjanser. Og ikke minst: De billigste titlene du ser over koster knapt mer enn en pakke tyggis og er lett tilgjengelig om du eier konsollen de er sluppet til, eller en PC.

I fjor kom «Braid» ut, først på Xbox 360, senere til flere plattformer – et spill som ble hyllet av anmeldere og som også har satt spor etter seg.

I år var både «Noby Noby Boy» og spesielt «Flower» eksempler på vågale, innovate spill som kunne lastes ned mot en liten slant penger – begge til PSN. PressFire-gjengen var svært splittet når det gjelder disse spillene. «Flower» er et spill noen i redaksjonen elsker intenst mens andre igjen forholdt seg svært reservert og mente det var andre titler som imponerte mer.

«Shadow Complex», for eksempel. Chairs hyllest til «Super Metroid» og «Castlevania» (og sjangeren ofte omtalt som Metroidvania) er ikke nyskapende, slik «Flower» forsøker å være.

Men dette er et LIVE Arcade-spill som føles som en fullpristittel og som fikk oss til å sitte pal i timevis for å samle alle våpen og utstyr.


ÅRETS ROLLESPILL

Vinner:


«Dragon Age: Origins»

Disse var også med i diskusjonen men nådde ikke helt opp:


«Demon’s Souls»
«Mario & Bowser’s Inside Story»
«Tales of Vesperia»
«Torchlight»

Å kåre årets rollespill var i realiteten barnemat.

Selv om det kom flere supre rollespill i 2009, så var det ett som utmerket seg som PressFire-redaksjonens definitive favoritt.

Av utfordrere vil vi trekke frem «Demon’s Souls», som et vågalt rollespill for de som er litt mer drevne i sjangeren. Mens for den som er glad i japansk rollespill er «Tales of Vesperia» definitivt verdt å sjekke ut.

Men til syvende er det uansett «Dragon Age: Origins» som har erobret flest hjerter i PressFire-redaksjonen i år. Med sitt enorme omfang og følelse av en levende fantasiverden hvor valgene dine har ordentlige konsekvenser, kombinert med et velsmurt kampsystem som vi har lært å forvente av BioWare, er dette rett og slett et spill som føyer seg inn i rekken av fantiske spill fra selskapet.

På nyåret er det duket for mer snadder fra denne kanten, da BioWare slipper et av 2010s mest etterlengtede, nemlig «Mass Effect 2».

Hvordan har vi gått frem for å kåre de beste spillene fra 2009?

* Først ba vi våre anmeldere om å nominere favorittspill i hver av kategoriene.

* Etter å ha telt opp hvem som nominerte hva, møttes vi til en dag preget av julebrus, pepperkaker og ikke minst; intense diskusjoner – primært om spillene vi skulle evaluere og finsikte.

* Noen nominerte spill ble brutalt skrelt bort fra listen, andre fant en naturlig plass i et favorittsjikte, inntil vi følte vi satt igjen med spill innen hver sjanger som var reelle utfordrere – og disse ble igjen dissekert ned til vi satt igjen med en vinner. De øvrige, som ikke nådde helt opp, er med i denne oppsummeringen, i tilfeldig rekkefølge.

* Når det gjelder beste PC-spill har vi tatt utgangspunkt i titler som bare finnes på denne plattformen, eller som er klart best på PC.

* Denne demokratiske fremgangsmåten har sin pris, men er like fullt metoden vi satte pris på for å finne 2009s beste spill. Selv om de fleste av oss har spilt mye, føler vi at PressFire-redaksjonen samlet har mer bredde og spisskompetanse enn om vi skulle kjørt en kåring basert på enkeltes preferanser – også kjent som Kim Jong-il-metoden.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3