Best i '09: Fighting og plattformspill

Mario vs Sackboy, «Street Fighter IV» eller «Tekken 6»?

17. desember 2009 16:13

Turen har nå kommet frem til tøffe slåssespill og sjarmerende plattformmoro. Det er flere gode spill innen begge disse kategoriene å velge mellom.

Faktisk kan man si at fighting- og plattformspill er to spillsjangre som i flere år har ligget nede for telling, men har nå kommet tilbake revitalisert og sterkere enn på lenge gjennom utgivelser som henholdsvis «Street Fighter IV», «Tekken 6» og «LittleBigPlanet», «New Super Mario Bros. Wii» og «Trine».

Her finner du alle kåringene våre og flere spillvinnere - i sjangre som sport, racing, musikk, strategi, action/eventyr og skytespill.

I morgen fortsetter vi med å utrope vinnerspillene i sjangrene beste PC-spill og håndholdt.

PS: Nederst i denne saken ser du hvordan prosessen frem mot kåringene våre har foregått.

ÅRETS FIGHTINGSPILL

Vinner:


«Street Fighter IV»

Disse var også med i diskusjonen men nådde ikke helt opp:


«UFC 2009 Undisputed»
«Tekken 6»

«UFC 2009 Undisputed» er kanskje en viktigere tittel enn man tror. MMA-sporten (Mixed Martial Arts) er i vekst og spillene er langt mer realistiske og kanskje også krevende for den drevne gamer enn mange andre titler i denne spillsjangeren.

UFC-serien har dessuten gitt EA blod på tann, for til høsten er deres MMA-spill ventet.

Vi valgte oss imidlertid «Street Fighter IV» som vinner fremfor «UFC» og «Tekken 6».

Capcom revitaliserer slåssespillenes barndom og møter dagens konsollgenerasjon på en overbevisende måte. Noe smårusk er det, men spillet fremstår som tøffest i gata i 2009, syns vi og har spillmekanisk dybde som gjør at det kommer til å være et referansespill for kommende utgivelser i denne sjangeren i lang tid.


ÅRETS PLATTFORMSPILL

Vinner:


«New Super Mario Bros. Wii»

Disse var også med i diskusjonen men nådde ikke helt opp:


«‘Splosion Man»
«Trine»
«LittleBigPlanet (PSP)»
«Trials HD»
«LostWinds: Winter of the Melodias»

Dette er en kategori der mange har sine hjertebarn og favoritter.

De tøffe Xbox 360-gutta snakket høyt om «Shadow Complex» innledningsvis. Ikke et reinspikka plattformspill kan man gjerne protestere mot, men likevel kategorien vi følte passet best – sammen med «Årets nedlastbare», som vi kommer tilbake til senere denne uken.

Flere i forsamlingen fikk et bredt glis smurt over fjeset da «’Splosion Man» ble nevnt, et spill som frustrerer med sin knallbratte vanskelighetsgrad men som inneholder noen av de morsomste situasjonene fra et spill i 2009. «Trials HD» har også forarget, frustrert og fascinert i like store deler. Et utradisjonelt puzzle/plattformspill med motor, fra de dype finske skoger. Vi gleder oss til utvidelsen som slippes 23. desember på XBLA.

Men det stod i realiteten mellom «New Super Mario Bros. Wii», med «Trine», «LittleBigPlanet (PSP)» og ’«Splosion Man» halsende like bak.

«New Super Mario Bros. Wii» må være noe av det beste og tryggeste spillkjøpet i år, kanskje spesielt nå i juleferien, og inviterer til utstrakt sosialisering foran TV-skjermen.

Hvordan har vi gått frem for å kåre de beste spillene fra 2009?

* Først ba vi våre anmeldere om å nominere favorittspill i hver av kategoriene.

* Etter å ha telt opp hvem som nominerte hva, møttes vi til en dag preget av julebrus, pepperkaker og ikke minst; intense diskusjoner – primært om spillene vi skulle evaluere og finsikte.

* Noen nominerte spill ble brutalt skrelt bort fra listen, andre fant en naturlig plass i et favorittsjikte, inntil vi følte vi satt igjen med spill innen hver sjanger som var reelle utfordrere – og disse ble igjen dissekert ned til vi satt igjen med en vinner. De øvrige, som ikke nådde helt opp, er med i denne oppsummeringen, i tilfeldig rekkefølge.

* Når det gjelder beste PC-spill, som blir kåret senere i uken, har vi tatt utgangspunkt i titler som bare finnes på denne plattformen, eller som er klart best på PC.

* Denne demokratiske fremgangsmåten har sin pris, men er like fullt metoden vi satte pris på for å finne 2009s beste spill. Selv om de fleste av oss har spilt mye, føler vi at PressFire-redaksjonen samlet har mer bredde og spisskompetanse enn om vi skulle kjørt en kåring basert på enkeltes preferanser – også kjent som Kim Jong-il-metoden.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3