Ber Sony kansellere «Detroit: Become Human» fordi det «gjør barnemishandling til underholdning»

Britiske parliamentsmedlemmer og støtteorganisasjoner raser mot spillet.

4. desember 2017 16:26

(PressFire.no): Da den siste traileren til «Detroit: Become Human» ble sluppet for en måned siden, viste den et nytt kapittel i spillet:

Androiden Kara, som jobber hjemme hos Todd – en sint mann med en stillferdig jentunge. Det tar ikke lang tid før spilleren blir oppmerksom på at det foregår noe fryktelig mørkt i husstanden, som spilleren må ta stilling til.

I de mange scenarioene, hvor spilleren tar Karas valg, får vi se hvordan ting kan gå fryktelig galt. Todd slår barnet til døde i det verste av de – Kara og barnet greier å rømme fra huset i det beste.

Alle måtene historien kan utspille seg på er legitime måter spillet kan ende. I spillet «Heavy Rain» fra samme studio, ville historien fortsette selv om valgene du tok endte i et «dårlig» utfall.

«Repulsive PlayStation Challenge»
(Faksimile, Daily Mail)

- Misbrukere vil like spillet

Nå har britiske parliamentsmedlemmer og støttegrupper for barnemishandling gått til frontalangrep på spillet for å skildre barnemishandling. Det hele gjengis i The Daily Mail.

Peter Saunders, grunnlegger av National Association of People Abused in Childhood, sier at mishandlere kommer til å kose seg med slike ting, og at barn vil bli påvirket av spillet.

- Vi vet uten tvil at spill blir spilt av barn, og at spredningen av slike slibrige og støtende bilder faktisk oppfordrer til vold og mishandling.

- Og vi vet at mishandling i alle former øker på planeten, så hvorfor ikke prøve å takle problemet konstruktivt istedet for å tjene penger på det?

Tabloidavisen Daily Mail har lagd en bildekavalkade som viser en av retningene spillet kan ta hvor androiden Kara finner fram et våpen for å redde barnet.

Esther Rantzen i Childline
Esther Rantzen i Childline

- Upassende og utnyttende

Daily Mail har også publisert en kommentar fra Esther Rantzen, grunnleggeren av Childline, en støttetelefon for barn som blir utsatt for vold i hjemmet.

Hun sammenligner spillingen med offentlige henrettelser.

- Det var en tid, mer uhyggelig og sivilisert enn vår, hvor offentlige henrettelser ble nytt som underholdning, skriver Rantzen.

- Men jeg har aldri hørt om små jenter som blir slått med belte som en del av et spill. Det er, i mitt syn, ikke bare helt vilt, men også seriøst ødeleggende.

- Hvem vil spille et slikt spill for moro? Folk som ikke greier å sette seg inn i lidelsen til barn.

Rantzen skriver videre at å slå barn til døde ikke er underholdning, og at det aldri skal bagatelliseres eller bli «gjort om til et spill».

Anne Longfield, utnevnt Children’s Commissioner for England, hiver seg på, og kaller spillet for «utnyttende».

- Uansett motivene til utviklerne, så virker det at dette ender opp som et klumsete, upassende og grafisk gameplay som ikke er noe annet enn en utrivelig og utnyttende måte å tjene penger på de som lider, sier hun til Daily Mail.

Damian Collins, MP

Ber om kansellering av spillet

Parliamentsmedlem Damian Collins fra Det konservative parti, sier slike elementer ikke har noe i dataspill å gjøre, punktum.

- Det er helt feil at vold i hjemmet skal være en del av et dataspill, samme hva motivasjonen er. Vold i hjemmet er ikke et spill, og dette trivialiserer det.

- Jeg er redd for at folk som spiller dette, som selv har vært utsatt for mishandling, vil bruke spillet for å velge hvordan de selv skal håndtere de som mishandler dem.

- Det er farlig å plante idéer i hodet til folk at måten de skal håndere mishandlere på er å bruke vold tilbake. Det er kontraproduktivt, og det kan sette folk i en enda større fare.

Esther Rantzen ber nå Sony om å stanse utgivelsen av spillet, eller i det minste fjerne scenen som omhandler misbruken av barnet.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3