Australsk politisjef mener voldsspill øker knivvold

- Du blir belønnet for å drepe folk, voldta kvinner, stjele penger fra prostituerte og kræsje biler.

6. august 2012 13:02

(PressFire.no): Den australske politisjefen i New South Wales i Australia, Andrew Scipione, mener at en ny bølge med knivvold i landet skyldes voldelige dataspill.

- Noen få er nok

- Hvordan kan det ikke påvirke deg hvis du er ungdom som vokser opp i en tidsalder hvor det å være voldelig nesten blir belønnet, hvor du deltar i virtuell kriminalitet på en daglig basis, sier han til The Telegraph.

- Du blir belønnet for å drepe folk, voldta kvinner, stjele penger fra prostituerte og kræsje biler, fortsetter han.

Han påpeker at det ikke kommer til å påvirke storparten, men at det bare må påvirke én eller to med tilgang til våpen for å gjøre gatene i Australia utrygge.

- Det som bekymrer meg er den økende mengden folk som ikke bare bærer kniv, men også er forberedt på å bruke den, sier Scapione.

Disse kommentarene skal ha kommet i kjølevannet av en rekke knivstikkinger de siste månedene. Australsk ungdom skal ha vært involvert, hvor flere har blitt drept og skadet.

- Vi plukker fulle barn helt ned i trettenårsalderen opp fra gaten, ringer foreldrene og sier «lille Johnny er her nede, du bør hente ham». Men foreldrene bryr seg ikke. De sier «han kom seg ned der og kan finne veien tilbake», forteller han videre.

- Tull

En ledende ekspert innen psykologi og kommunikasjon kaller påstanden til den australske politisjefen for sprøyt.

- Han aner ikke hva han snakker om, sier Dr. Christopher Ferguson fra Universitetet i Texas, USA til The Telegraph.

- Faktum er at ungdomsvold er på sitt laveste på 40 år i denne dataspillepoken, fortsetter han.

Videre kaller eksperten politisjefens uttalelser for «uansvarlige», og anklager ham for å uttale seg uten vitenskapelige bevis og basert på følelser fremkalt av de siste sakene med knivvold, som han påpeker kan være en tilfeldig økning.

En forskningsrapport utført av Australian Institute of Criminology konkluderte med at kriminalitet i landet hadde sunket på en rekke områder. Blant annet skal biltyveri ha sunket med 60 prosent de siste ti årene og drap skal ha sunket med 27 prosent mellom 1996 og 2010.

Dr, Ferguson påpeker at spill har betydelige konsekvenser for de moralske valgene man gjør i spillene.

Spillredaktøren fra IGN i Australia påpeker også at spill hvor blir belønnet for å «voldta kvinner» ikke eksisterer.

- Ingen spill hvor du voldtar kvinner ville ha passert sensurorganet i Australia, og konsollprodusentene ville aldri ha godtatt et sånt spill på maskinene sine, sier Luke Reilly og utfordrer politisjefen til å prøve å kjøpe et sånt spill.

- Har ikke funnet kobling

Myndighetene har også meldt seg på debatten, hvor en talsmann fra justisdepartementet påpeker overfor The Telegraph at de har etterforsket koblingen mellom voldelige spill og voldelig adferd. Det skal ikke ha blitt funnet konkluderende bevis for en kobling.

Talspersonen slår likevel fast at de kommer til å beholde den nye og strenge og absolutte 18-årsgrensen landet har for spill med voldelig innhold.

I Australia har enkelte voldelige spill vært forbudt, men myndighetene har nå løsnet på grepet og innført en ny attenårsgrense for voldelige spill.

Professor i kommunikasjon og media fra universitetet i Bond, Dr. Jeffrey Brand, mener det er skadelig å fokusere på feil elementer da det avleder fra de virkelige årsakene til voldelig adferd.

- Hvis politisjef Scipione er blant den tredjedelen av Australia som ikke spiller dataspill, kan det være nyttig for ham å bli kjent med dem før han kommer med påstander. Det kan nemlig hjelpe politiet i jobben med å bedre forstå mediet eller å fjerne det som en potensiell årsak til vold, sier Brand.

Denne saken føyer seg inn i rekken hvor det diskuteres hvorvidt dataspill påvirker aggresjon eller voldelig adferd. I januar kranglet det svenske medietilsynet og det Karolinske institutet om forskningen på området, og senere publiserte forskere ved universitetet i Gøteborg en rapport hvor de «frikjente voldelige dataspill»

Toppbilde: «Dead Island».

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3