- Ingen versjon av «Persona 5» skal være kjørbar på pc

Atlus prøver å stenge PlayStation 3-emulator fordi det kan kjøre det populære spillet.

27. september 2017 13:41

(PressFire.no): Spillutvikler og -utgiver Atlus har terget på seg emuleringsfans verden over etter at de forrige uke skal ha prøvd å stenge ned RPCS3 – en PlayStation 3-emulator som den siste tiden har fått mye oppmerksomhet.

For eksempel fikk de for ikke lenge siden til å emulere «Red Dead Redemption».

PlayStation 3 har lenge vært sett på som «umulig» å emulere, takket være den svært avanserte og innviklede Cell-prosessoren, men sannelig har utviklerne hos RPCS3 greide å få mange spill kjørbare.

Dette likte ikke Atlus, som mener at «Persona 5» rett og slett ikke skal være kjørbart på pc (!) så lenge de ikke selv har lagd en pc-versjon.

Derfor sendte de et krav til Patreon-siden til utviklerne, hvor folk kunne støtte prosjektet med penger, om å stenge hele greia.

Nektet

Men Patreon lot seg ikke pille på nesa, og nektet å ta ned siden.

Patreon svarte Atlus at de ikke synes kravet var rimelig, all den tid PS3-emulatoren ikke har noe med Atlus å gjøre, og at emulatorer faller under «fair use».

Atlus ga seg ikke, og prøvde igjen å få Patreon til å fjerne siden – denne gangen fordi nettsiden til RPCS3 hadde instruksjoner på hvordan folk kunne dumpe PS3-spillene sine fra disk til pc. Utviklerne selv har ikke mottatt noen krav fra Atlus.

Nettsidens instruksjoner har følgende ordlyd:

- Vi anbefaler at du dumper (kopierer) dine egne PS3-spill fra din egen konsoll. Vi mener dette er den kjappeste og tryggeste metoden for å flytte disk-spillene dine og digitale spill fra konsollen til pcen din, uten trøbbelet som kommer med å måtte reparere dårlige dumper eller mulige rettslige problemer.

Nettsiden sier videre at dumping av spill innebærer at du bruker blu-ray-spilleren i PS3-maskina, og dermed kloner dine egne spill. Alt dette er fullt lovlige ting å gjøre i landet både hvor nettsidens servere står, og hvor utviklerne bor.

«Dead Space Extracion» (av
alle spill) var det første
som kjørte på emulatoren

Gir seg ikke

RPCS3 har vært i konstant dialog med Patreon, og har følgelig tatt noen skritt i forsiktighetens navn. Alt av referanser til «Persona 5» er fjernet fra nettsidene deres, men selve utviklingen av emulatoren vil fortsette som før.

Utviklerne sier de er forfjamset over oppførselen til Atlus.

- Å ta ned Patreon-siden vår ville bare midlertidig stoppe utbetalingene til utviklerne våre, og ikke gjøre noe som helst med nettsiden vår, skriver utviklerne i en uttalelse på Reddit.

- Det er ingen måte å stoppe noen spillbare spill fra å kjøre på emulatoren. Skal vi svarteliste spillet? Emulatoren er helt open-source, og sperrer vi legger inn vil bare bli reversert.

Offentlig uttalelse

Uansett har selskapet valgt å gå ut med en offentlig redegjørelse på hvorfor de har lagt seg i selen for å stoppe PlayStation 3-emulatoren.

- Vi tror at våre fans får en bedre opplevelse av våre titler (som «Persona 5») på plattformene vi utviklet dem til. Vi vil ikke at deres første opplevelser skal være dårlig bildeoppdatering, kræsjing eller andre problemer som kan dukke opp under emuleringen.

Atlus sier videre at det ikke er noen planer for pc-versjoner av spillene deres, men at de lytter til tilbakemeldingene, hva nå enn det betyr.

- Vi setter pris på oppmerksomheten «Persona 5» får fra emuleringsmiljøet, og vet at det er et fantastisk eksempel på hvor mye folk liker spillet vårt. Vi ønsker å fortsette å gi dere spill som «Persona 5», men når spillene våre blir ulovlig omgjort og potensielt gjort tilgjengelig gratis på nett i et format vi mener ikke gir kvaliteten og opplevelsen vi ønsker, så skader det mulighetene.

Utgiverne avslutter med å si at de ønsker en fortsatt dialog med spillerne om hvor og hvordan de ønsker å spille spillene deres – Atlus selv har kanskje skylapper på, men vi tar en råsjans og gjetter på at folk har lyst på en pc-versjon, vi.

Forøvrig har en bortglemt EU-rapport nylig fastslått at piratkopiering neppe er så skadelig for utviklere som først antatt.

Atlus burde kanskje også lese seg opp på Streisand-effekten.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3