Arbeidstilsyn satte ned foten for Riot-forlik med ansatte

Tidobler erstatningen.

3. januar 2022 13:18

(PressFire.no): Det var i 2018 at det blåste svært friskt gjennom lokalene til Riot Games etter at en artikkel i Kotaku avslørte omfattende diskriminering og trakassering i «League of Legends»-giganten.

I kjølvannet kom det et søksmål fra tidligere ansatte, som resulterte i et forlik hvor Riot Games sa seg villige til å betale 10 millioner dollar i erstatning til de som har blitt diskriminert og trakassert.

Men arbeidstilsynene DFEH og DLSE dro i bremsen for forliket da de mente Riot Games slapp alt for billig unna – de mente de burde betale nærmere 400 millioner dollar for å ha brutt lover og regler.

Nå har de imidlertid blitt enige om å betale 100 millioner dollar – altså ti ganger mer enn det opprinnelige forliket – noe som utgjør rundt 880 millioner kroner med dagens kurs. Det rapporterer blant annet Polygon.

Åtti millioner dollar vil gå til kvinner som enten jobber eller har jobbet i selskapet etter 2014, mens de resterende 20 millionene vil gå til advokater og diverse utgifter tilknyttet prosessen.

Som del av forliket forplikter også Riot Games seg til å innføre omfattende systemendringer – inkludert en uavhengig «analyse» av kjønnsbalansen for karrieremuligheter og lønn mellom kjønnene.

Riot Games kommenterer det nye forliket:

- For tre år siden var Riot i sentrum av det som ble en stor omveltning i bransjen. Vi ble nødt til å innrømme at selv våre beste intensjoner, så hadde vil ikke levd opp til våre verdier. Som selskap sto vi ved en korsvei; vi kunne benekte at kulturen vår kommer til kort, eller så kunne vi be om unnskyldning og så endre kursen for å bygge et bedre Riot. Vi valgte det siste.

- Vi er utrolig takknemlige for hver en Riot-er som har jobbet for å lage en kultur hvor inkludering er normen, hvor dypt forpliktet til rettferdighet og likeverd, og hvor å omfavne mangfold gir næring til kreatitivet og innovasjon.

- Men selv om vi er stolte over hvor langt vi har kommet siden 2018, så må vi også ta ansvar for fortiden. Vi håper at dette forliket erkjenner de som har hatt negative opplevelser hos Riot og viser vår vilje til å lede som et eksempel på bringe mer ansvar og likeverd til spillbransjen.

Det hører med til historien at det i ettertid av avsløringene i Riot Games har har gått en storm i spillbransjen som har avslørt trakassering og diskriminering i en rekke spilleselskaper - inkludert Ubisoft og Activision Blizzard.​

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3