Apple slår knallhardt tilbake mot Epic Games - trekker tilbake alle lisenser og utviklerkontoer

Unreal Engine på iOS og Mac kan stå i fare.

18. august 2020 02:03

(PressFire.no): Nylig ble det klart at Apple, Google og «Fornite»-skaper Epic Games skal brake sammen i retten over de to førstnevntes avgift for å selge spill via henholdsvis App Store og Google Play Store.

Epic mener at Apple og Google tar en for stor andel av inntektene sine (30 prosent) for å ha spillene tilgjengelig på butikkene, og at de driver monopolvirksomhet.

For å tvinge en slags løsning på det hele, innførte Epic en egen betalingsversjon i spillene for å kjøpe «Fortnite»-valutaen V-bucks (som brukes til å kjøpe kosmetiske ting i spillet).

Betalte du via Apple eller Google, kostet de mer, betalte du via Epics egen løsning, kostet de mindre.

Det endte som det måtte: Både Apple og Google sparket «Fortnite» ut av butikkene – dette var brudd på deres retningslinjer, som Epic hadde signert på.

For Android-brukere betyr det at de må laste ned spillet via Epics egne nettsider (noe de også måtte inntil forholdsvis nylig), men for iOS-brukere er spillet rett og slett ikke tilgjengelig for nedlasting.

Ifølge Apple hadde de godkjent den siste oppdateringen til «Fortnite», men den lastet automatisk ned den nye betalingsløsningen etter folk hadde startet spillet, og omgikk dermed kontrollen til Apple.

Epic sier dette vil påvirke mange (Faksimile: Rettsdokumentene)

Nå har saken tatt en svært dramatisk vending.

Apple har spent de økonomiske musklene sine, og varsler at de kommer til å sparke Epic Games ut av deres utviklerkontoer og inndra alle lisenser Epic har.

Epic får ikke lenger lov til å utvikle programmer på Apples Mac- og iOS-plattformer, og deres tidligere spill på plattformene vil ikke lenger være tilgjengelige via App Store.

Dette betyr ikke bare at «Fortnite» forsvinner, men også videre støtte for spillmotoren Unreal Engine, som de utvikler – og som tusenvis på tusenvis av spillutviklere bruker for å lage spillene sine, inkludert på de berørte plattformene.

Apple sier dette vil skje 28. august om ikke Epic reverserer endringene i «Fortnite».

Epic Games har på sin side bedt retten om en midlertidig kjennelse for å stanse denne blokkeringen inntil hovedsøksmålet er unnagjort.

- Tapet av støtte i Unreal Engine for disse plattformene vil volde en uopprettelig skade på Epics produkter, skriver de i rettsdokumentene, og sier videre at utviklere vil måtte se til konkurrenter for å lage spill, ettersom de ikke lenger vil kunne tilby Unreal Engine til utviklere framover på iOS og Mac.

- Dette er en eksistensiell trussel mot Unreal Engine, skriver Epic-sjef Tim Sweeney.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3