Apple sier Epic Games prøvde å få særbehandling før søksmålet

Epic-sjefen nekter.

22. august 2020 14:22

(PressFire.no): Det har gått en knapp uke fra Epic Games la til en egen betalingsløsning i «Fortnite» på iPhone for å unngå å betale prosenter av valutasalg til Apple – og følgelig ble kastet ut fra både iOS og Mac av Apple for brudd på retningslinjene der.

Epic ligger også an til å bli blokkert fra å utvikle noe som helst på plattformene framover, og har bedt om en hasteavgjørelse fra retten for å stanse denne blokkeringen – som etter planen skal skje 28. august.

Mange tusen utviklere bruker Epics Unreal Engine som spillmotor, og en blokkering vil hindre Epic i å videreutvikle denne.

- Dette er en eksistensiell trussel mot Unreal Engine, skrev Epic-sjef Tim Sweeney i et brev til retten.

- De ba om særbehandling

Nå har Apple svart på søksmålet og levert sine uttalelser til retten.

Der kommer det fram at de har mottatt en forespørsel fra Sweeney på om Epic kunne lage sin egen Epic Games Store-butikk på iOS og dermed omgå betalingene til Apple. Han ville også at Apple skulle tillate spill å ha salg i spillene uten at Apple skulle ta tretti prosent av omsetningen.

Dette til tross for at Sweeney tidligere har uttalt at Epic Games ikke hadde bedt om særbehandling.

Apples rettsdokumenter inneholder flere eposter fra Epic-sjefen til hele ledergruppa i Apple, inkludert toppsjef Tim Cook og visepresident Phil Schiller, hvor han ba om lov til å ikke bare starte en egen Epic Games Store på iOS, men også at de skulle få tilgang til alle utviklerverktøy – pluss at Epic Games Store skulle frontes på App Store.

Da Apple via sine advokater svarte at dette ikke gikk, sendte Sweeney en epost til Apples ledergruppe om at han syntes det var «en trist tilstand» at sjefene hadde send forespørslene hans til advokatene sine i stedet for å bare svare.

Noen dager etter sendte han en ny melding til ledergruppa hvor han gjorde det klart at Epic ikke lenger ville følge retningslinjene de tidligere hadde godtatt.

- Epic vil ikke lenger forholde seg til Apples restriksjoner på betalingsløsninger, skal Sweeney ha skrevet, bare timer før Epic skrudde på sin egen variant i «Fortnite».

Fra rettsdokumentene.

- Lite fortjent

Apple skriver videre at Epic ikke kan klage til retten for at de blir utestengt fra utviklerverktøyene sine når det tydelig står skrevet at akkurat dette skjer om de bryter retningslinjene.

Om Epic får medhold i saken og må få tilgang til verktøyene igjen, sier Apple at det vil utløse en mengde tilsvarende saker etter at utviklere får se at de kan bryte reglene og så bare be om en løsning i retten som gjør at de ikke kan hives ut.

- Hele problematikken er skapt av Epic selv, skriver Apple, og sier at de kan fjerne betalingsløsningen i «Fortnite» og få lov til å fortsette som før om de vil, men at Epic har avvist dette.

- Det er vanskelig å se for seg en sak hvor det er så lite fortjent å få ekstraordinær kjennelse som det Epic ønsker.

Apple påpeker at Epic ikke bare hadde lurt inn en betalingsløsning som omgikk godkjennelsen av «Fortnite» fra deres side, men også at de hadde både en forhåndslagd video, en hel kampanje på sosiale medier og en egen «Fortnite»-turnering hvor spillere kan vinne en caps med «Free Fortnite» på.

Epic Games-sjef Tim Sweeney har i etterkant gått ut på Twitter og benektet at epostene han sendte var et forsøk på å få særbehandling.

- Apples uttalelser er misvisende, skriver han i en Twitter-post.

- Jeg ba spesifikt i forespørselen til Apple-sjefene at «vi håper Apple også vil gjøre disse punktene like tilgjengelig for alle iOS-utviklere».

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3