- Apple har feil filosofi

«Half-Life»-sjefen etterlyser åpne plattformer.

12. oktober 2011 16:40

Det var under en paneldebatt under teknologikonferansen WTIA TechnNW at spillskaperlegenden Gabe Newell utrykket bekymring for fremtidens spillplattformer, melder Seattle Times.

På spørsmålet om hvordan ståa er for spillbransjen svarer Newell, som er sjefen for spillstudioet Valve, at de på tross av finanskrise er i vekst:

- Vår business vokser svært fort på innholdssiden og for de som tilby innhold, så på den måten har det aldri vært bedre, sier Newell selv om han innrømmer at de er bekymret for fremtiden:

- Utfordringen vi ser i fremtiden er en rask utvikling i hvordan innholdet blir skapt.

Han sikter til lukkede økosystemer fra plattformprodusenter som Apple.

- På plattformsiden er det bekymringsverdig at verden ser ut til å bevege seg bort fra åpne plattfomer, skal han ifølge Seattle-times ha sagt.

Videre forklarer han at plattformprodusentene «ser på seg selv som en utleier som i essens tvinger samarbeidspartnerenes marginer ned til ingenting».

Spår ny Apple-«konsoll»

Han mener også at det kommer en stor forandring i investeringsstruktur de neste årene som vil true de kreative hodene som bygger ting rundt det åpne internett.

Newell spår at Apple kommer til å lansere et produkt for stuene som vil redefinere folks forventninger og at separate konsollplattformer kommer til å forsvinne.

Han kaller lukkede systemer for en «feil filosofisk tilnærming», men at folk vil emulere dem på grunn av suksessen til Apple og Xbox Live.

- Jeg er bekymret for at ting som tradisjonelt sett har vært kilden til mye innovasjon forsvinner – det kommer et forsøk på å stenge de ute, hvor noen vil si «jeg er lei av å konkurrere med Google og Facebook, skal han ha ytret.

I tillegg til at han kritiserer Apple for å være veldig lukket påpeker han også at de krever 30 prosent av salget på App Store. Noe han mener er problematisk for produkter som har svært små marginer i utgangspunktet.

Var kritisk til PS3, men myknet opp

I det siste har blant annet også Electronic Arts lansert sin egen digitale spillbutikk kalt Origin, noe som har betydd at flere store titler fra EA har blitt fjernet fra Steam. Grunnen skal være krav fra Steam som EA ikke kunne føye seg etter.

Likevel fortalte David Blumh, som er sjef for spillselskapet Z2Live at han synes Apples system er åpen, men at den er veldig proprietær.

Tidlig i lanseringsfasen av PlayStation 3 var Gabe Newell veldig kritisk til konsollplattformen på grunn av sin spesielle maskinarkitektur. Men det siste halvannet året har han i stedet måtte dementere og har berømmet Sony for å la utviklere få lage sine egne onlineløsninger på maskinen, noe som resulterte i at PlayStation 3-versjonen av «Portal 2» kan spilles i samarbeidsmodus med PC- eller Mac-versjonen. 

Valve har stått blant anent bak spillserier som «Half-Life», «Portal», Left 4 Dead» og «Team Fortress».

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3