Amerikanske myndigheter går inn for å blokkere Activision-oppkjøpet

Varsler rettssak mot Microsoft.

9. desember 2022 00:19

​(PressFire.no): FTC, det amerikanske forbruker- og konkurransetilsynet, varsler at de kommer til å gå rettens vei for å stanse Microsofts 600 milliarder kroner dyre oppkjøp av Activision.

Oppkjøpet vil være en byrde for forbrukere, ifølge FTC, som sier at Microsoft kan komme til å gjøre alle Activisions serier eksklusive til sine plattformer.

De peker til Microsofts oppkjøp av ZeniMax (som eide Bethesda), hvor selskapet i etterkant gjorde spill som «Starfield» og «Redfall» eksklusive til Xbox, selv om de ga lovnader til europeiske konkurransetilsyn om at dette ikke skulle skje.

– Microsoft har allerede vist at de kan og vil tilbakeholde innhold fra sine spillrivaler, sier FTC-sjef Holly Vedova i en uttalelse.

– Vi går inn for å stanse Microsoft fra å skaffe seg kontroll over et ledende uavhengig spillstudio og bruke det til å skade konkurransen i flere dynamiske og hurtigvoksende spillmarkeder.

FTC sier videre at Activision Blizzard er et av få store spillselskaper som lager og utgir høykvalitetsspill som kommer til mange plattformer, og at dette kan endre seg om oppkjøpet gjennomføres.

– Med kontroll over Activisions blockbuster-serier vil Microsoft ha både motiv og metode til å skade konkurrentene ved å manipulere pris, forverre spillkvaliteten eller kvaliteten på spilleropplevelsen på rivaliserende konsoller og spilltjenester, ved å endre vilkårene eller lanseringstiden til Activisions innhold, eller ved å tilbakeholde tilgangen fra konkurrentene helt.

Det har lenge vært varslet at FTC kom til å ta en langt mer aggressiv tilnærming til sammenslåinger og oppkjøp av enorme bedrifter etter at demokrat Lina Khan ble leder av FTC.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">We have been committed since Day One to addressing competition concerns, including by offering earlier this week proposed concessions to the FTC. While we believe in giving peace a chance, we have complete confidence in our case and welcome the opportunity to present it in court.</p>&mdash; Brad Smith (@BradSmi) <a href="https://twitter.com/BradSmi/status/1600940065399533568?ref_src=twsrc%5Etfw">December 8, 2022</a></blockquote>

Microsoft-president Brad Smith sier de kommer til å slåss i retten, og at de har «komplett selvtillit på saken».

– Vi fortsetter å tro på at vårt oppkjøp av Activision Blizzard vil øke konkurransen og skape flere muligheter for spillere og spillutviklere.

Oppkjøpet må godkjennes av en rekke lands konkurransetilsyn for å kunne gjennomføres. Også i EU og Storbritannia har det blitt varslet ekstra gjennomganger av hva oppkjøpet vil bety, etter at preliminære undersøkelser fant flere problemområder.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3