Alle kommende spill fra «Crysis»-skaperen blir «gratis»

Studioet er lei av forretningsmodeller som «melker kundene til døde».

10. juni 2012 16:31

(PressFire.no): Det tyske studioet Crytek har gjort det skarpt med titler som «Far Cry» og «Crysis», og har lenge vært helt fremme i frontlinjene når det kommer til teknologi og grafikk.

Denne uken har de vist frem sitt neste storspill, «Crysis 3», på E3-messen i Los Angeles. Vi har sett spillet, og som vanlig er det en fryd for øynene de disker opp med.

«Crysis 3» blir riktignok kanskje det siste spillet som gis ut av Crytek gjennom tradisjonelle kanaler. Crytek-sjef Cevat Yerli fortalte nemlig til VideoGamer på E3 at han mener at stadig større søkelys på nedlastbart innhold (DLC) og premiumtjenester «melker kundene til døde», og det vil de ikke lenger være del av.

Electronic Arts (EA), som er utgiveren for «Crysis 3», er blant dem som satser hardt på nettopp denne typen tjenester, nydelig eksemplifisert ved den annonserte premiumpakken for nedlastbart innhold til «Battlefield 3».

Satser stort på free-to-play

I stedet vil Crytek fra nå av kun lage spill etter den populære free-to-play-modellen («F2P»), forteller Yerli. Det er en forretningsmodell som lar spilleren kjøre i gang spillet uten å måtte lete frem lommeboka, men som derimot som regel krever noen kronasjer her og der for oppgraderinger, nytt utstyr, mer innhold og så videre.

- Alle nye spill vi jobber med, såvel som nye prosjekter, nye plattformer og ny teknologi, er rettet mot free-to-play og nettbaserte opplevelser – med utvikling av aller høyeste kvalitet, sier Crytek-sjefen til VideoGamer.

Det første «freemium»-prosjektet deres er skytespillet «Warface», som utvikles av deres avdeling i Kiev, og som kjører på den kraftige spillmotoren deres, CryEngine 3.

Opplevelsene skal samles på deres sosiale nettverk og spillsamfunn Gface, som nå er i et betastadie. Det er ikke sikkert hvorvidt denne lanseres med «Warface» når og om dette dukker opp i Europa. Spillet er allerede oppe og går i Russland, og er i lukket beta i Kina.

Gratis spill på digre budsjetter

Det er ikke dermed sagt at spillene deres vil bli noe «dårligere». Spill fra øverste hylle med stor produksjonsverdi kalles gjerne «trippel-A», eller AAA-titler, spillverdenens svar på filmenes blockbustere.

Yerli er klar på at disse kommende F2P-spillene skal ha budsjettene og stempelet til trippel-A.

- Som vi viser med «Warface», er vår fremgangsmåte å sikre best mulig kvalitet. Det impliserer budsjetter på mellom 10 og 30 millioner dollar (60-180 millioner norske kroner) for et spill, så vi gjør ingen kompromisser. Men likevel blir det gratis å tre inn i spillverdenen, sier han, og fortsetter:

- Jeg tror dette er en ny art av spill som er nødt til å komme, for å forandre situasjonen i dag, og jeg tror det er den mest brukervennlige forretningsmodellen vi har tilgjengelig.

Det svarer til den utviklingen vi ser også ellers, nemlig at spill mer og mer ligner på nettbaserte tjenester heller enn fullstendige, uavhengige produkter pakket og klare i en liten plastikkboks.

Noe som for øvrig druknet litt blant alle nyhetene på årets E3, er at free-to-play-modellen nå for første gang er på vei til Xbox 360, med det nyannonserte spillet «Ascend: New Gods», som ble vist frem blant flere nye klipp på Microsofts E3-show. Det skriver magasinet Edge.

«Crysis 3» slippes til Xbox 360, pc og PS3 i februar 2013. Det er ennå usikkert når «Warface» blir tilgjengelig i Europa.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3