Advarer mot forhåndsbestilling av spill

11. desember 2017 15:28

(PressFire.no): Det er i forbindelse med Forbrukerrådets rapport om digitale spillbutikker at de advarer forbrukerne mot å forhåndsbestille spill.

De påpeker at bransjen lokker med eksklusivt innhold for å få kunden til å forhåndsbestille, men at man ofte vet lite om hvordan spillet faktisk blir og om det i det hele tatt møter forventningen.

Om den digitale spillbutikken ikke har refusjonsordneringer så er det for seint å snu når spillet endelig slippes og du kan prøve spillet, eller at det kommer tilbakemeldinger fra andre brukere eller anmeldelser.

«Assassin's Creed Unity».

Bransje preget av problemstillinger 

I rapporten til Forbrukerrådet nevnes en rekke spill som har skapt debatt om misvisende markedsføring eller rett og slett har tekniske problemer – både «No Man’s Sky», «Batman Arkham Knight» på pc og «Simcity» nevnes spesifikt.

Vi kan nok føye «Alien Colonial Marines», «Star Wars: Battlefront II», «The Elder Scrolls V: Skyrim» på PS3 og «Assassin’s Creed: Unity».

Forbrukerrådet trekker fram at spillmarkedet har vært preget av problemstillinger som uferdige spill, inngripende kopisperrer og misvisende markedsføring. De oppfordrer til å bruke forbrukermakten.

- Før spillet er lansert har du rett til å avbryte kjøpet når som helst. Det skal du kunne gjøre enkelt og raskt, noe en kan på Steam, Origin og Playstation Store hvor man bare trykker på en knapp, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i forbindelse med rapporten

De andre plattformene får refs i Forbrukerrådets rapport for å ha tungvinte systemer hvor man for eksempel må fylle ut skjema eller kontakte brukerstøtte.

Nintendo bryter loven

I rapporten singles Nintendo ut som verst i klassen når det kommer til kansellering av forhåndsbestillinger av spill.

- Uansett hvilke ordninger for forhåndsbestillinger og refusjoner plattformen har, skal angreretten gjelde før lansering. På noen plattformer lastes spillet ned før det blir lansert, for så å bli låst opp på lanseringsdagen. Også her gjelder angreretten, fordi spillet ikke er ferdig levert før lansering, heter det i rapporten.

- Nintendo skiller seg ut når det gjelder forhåndsbestilte spill. De skriver rett ut at alle kjøp er endelige. I henhold til angrerettsloven og forbrukerkjøpsdirektivet, så kan ikke Nintendo ta dette forbeholdet.

Dette sier Forbrukerrådet er lovstridig, fordi inntil spillet kan lastes ned og tas i bruk, så kan ikke selgeren (i dette tilfellet Nintendo) stoppe forbrukerens rett til å avbryte forhåndsbestillingen.

De anbefaler nå å være forsiktig med forhåndsbestillinger fra Nintendos nettbutikk eShop, som finnes på 3DS, Wii U og Switch.

Rådet sier til PressFire at de nå tar kontakt med Nintendo for å finne en løsning.

- Vi forventer at Nintendo ønsker å ha fornøyde brukere, sier Thomas Iversen.

Skulle det derimot ikke bli en løsning vil Forbrukerrådet vurdere å eskalere det til Forbrukerombudet, som er den offentlige tilsynsmyndigheten som håndhever loven.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3