Verdens største dataspillsentral går rett i strupen på Windows

SteamOS blir et helt eget operativsystem.

23. september 2013 19:36

(PressFire.no): Etter ti års pågående arbeid har Valve skapt verdens klart mest populære dataspillbutikk- og sentral med Steam. Men ambisjonene er mye større enn som så.

I dag annonserte veteranene SteamOS, et helt gratis operativsystem skreddersydd rundt den populære programvaren, som skal gi bedre ytelse og fleksibilitet for ivrige spillere.

- SteamOS kombinerer den bunnsolide Linux-arkitekturen med en spillopplevelse bygd for den store skjermen. Det blir snart tilgjengelig som et gratis, enkeltstående operativsystem for stuedatamaskiner, skriver skaperne på prosjektets hjemmeside.

Strømmer Windows-spill

Noen endelig utgivelsesdato har ikke Windows-utfordreren helt enda, i kjent Valve-stil, men den er åpenbart tilpasset mye omtalte Steambox, som etter alle solemerker konkretiseres for offentligheten senere denne uka.

- Med SteamOS gir vi adskillig bedre grafikkytelse. Nå sikter vi oss inn mot lydkvalitet og mindre signaletterslep på systemnivå. Utviklere drar allerede nytte av disse bedringene nå som de lager spill tilpasset SteamOS, skryter prosjektsiden.

Svært mange utgivelser er begrenset til Windows eller Mac OS X og trenger en seriøs overhaling før de kan kjøre på Linux, en jobb Valve har lovet å ta på alvor, men Seattle-gjengen skal ha en løsning på også det problemet.

- Bare skru på den vanlige datamaskinen din og kjør Steam som du alltid har gjort, så kan SteamOS-maskinen strømme dem rett til tv-en gjennom nettverk.

Åpenhet og brukerinnflytelse

Åpenhet er et av mantraene Valve etablerer i avsløringen av sitt eget operativsystem. Både maskinvare- og spillskapere loves direkte tilgang til kundene sine. Oss, altså.

- Brukere kan tilpasse eller erstatte hva de vil av programmer og komponenter. Spillere får være med å skape spillene de elsker, blir vi lovet.

Både Steam og Valves egne spill som «Team Fortress 2» og «Dota 2» legger stadig mer vekt på brukerskapt innhold, enten det er i form av guider, ekstrainnhold eller gjenstander de faktisk kan videreselge til andre spillere.

Det såkalte Workshop-systemet videreføres til SteamOS. Under en Linux-konferanse sist uke innrømte Valve-sjef Gabe Newell at de visualiserer en framtid hvor spillere selv er de desidert viktigste spillskaperne.

Også annen underholdnng

Valves sentrale standpunkt til Microsoft er godt kjent etter at stifter og majoritetseier Gabe Newell i fjor kalte Windows 8 en katastrofe.

Det vites foreløpig ikke hvor aktivt SteamOS tar opp kampen med verdens klart mest populære operativsystem utenfor spillverden, men Valves nye gigasatsing skal i hvert fall støtte underholdning som film og musikk med «medietjenestene du kjenner og elsker».

Om man først velger å benytte seg av SteamOS, skal skylagring lagre alle oppsettene dine og ha dem klare uansett hvilken maskin du spiller på.

Det amerikanske spillselskapets neste store avsløring i anledning Steam-framtiden skal være tett beslektet med SteamOS, og gjøres på onsdag klokken 19:00.

Dermed er vi ett skritt nærmere Valves forsøk på å både tukte stueherrene i Nintendo, Sony og Microsoft, og å utfordre Windows' soleklare dominans på dataspillfronten.

PS! Formelt sett kan det se ut til at SteamOS blir en såkalt Linux-distribusjon, og ikke et regelrett selvstendig operativsystem som sådan, men dette mangler endelig klargjøring.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3