KOMMENTAR (PressFire.no): I helga viste Valve- og Steam-skaperen Gabe Newell seg fra en litt mørkere side enn vanlig.
Mannen som nærmest har Jesus-stempel hos pc-spillere verden over oppførte seg rett og slett på kanten, og skal ha mye av «æren» for at «Dota 2»-fans verden over skummer i munnvikene.
Backstory: For tiden foregår en av de store «Major»-turneringene i «Dota 2» i Shanghai. Disse store turneringene fungerer som en slags oppvarming til gigaeventet The International som foregår i august/september i Seattle - et slags VM-sluttspill, om du vil.
E-sport-scenen er ikke fremmed for kontroverser og drama mellom spillere og alskens andre i miljøet. Noen ganger smeller det mer enn andre, men som regel er det snakk om «petty fights» over Twitter eller grunnløse påstander som flyr frem og tilbake.
Og nesten alltid renner det meste ut i sanden innen kort tid. Men denne gangen har bomba eksplodert med litt mer trøkk enn tidligere, mye takket være nevnte Newell, og «Dota 2»-miljøet er i harnisk over det som skjer.
Mye rot
At Shanghai-turneringen har hatt det trøblete er en mild påstand.
Den uheldige produksjonen har fått mye oppmerksomhet blant fansen, og med god grunn. Stopp i spillet, streams som går ned, lydfeil, feil grafikk som dukker opp i tide og utide og generelt kjedelige paneldebatter (på grunn av alt det andre) har vært normen i turneringen.
At noen ville få reprimander etter turneringen lå i lufta, dette er ikke bra tv – e-sport eller ei.
Men det som skjedde under en spesielt lang pause i en av kampene er uhørt – også e-sport eller ei.
Etter å hatt til reklamepause fikk den populære programlederen James «G2D» Harding beskjed fra produksjonsselskapet om at han ikke lenger fikk være foran kamera.
I en kort e-post sendt fra Valve-toppsjefen ga han regelrett Harding sparken, med begrunnelse i at oppførselen hans var for dårlig.
Jeg ser for meg en rasende Newell som har sittet oppe og sett på sendingen, og som skjelvende av sinne sender en epost i affekt. Ikke akkurat en CEO verdig.

Valve på offensiven
Og i en minst like overraskende vri gikk Newell selv ut på Reddit og ga en «forklaring» for sparkingen, der han ikke gir særlig annen grunn enn at «Harding er et rasshøl».
I tillegg varsler han også at han like greit sparker hele produksjonsteamet, midt i turneringen, og håper å få et nytt på plass til hovedfinalene.
Enn så lenge foregår Major-turneringen, som har tre millioner dollar i potten, på halv maskin. Med både minimalt av produksjon og et ekspertpanel som er bortimot livredd for å si noe feil.
Valve er kjent for sin heller uortodokse måte å drive selskapet på, og hadde de hatt et PR-apparat hadde nok noen rivd seg i håret nå – dette er rimelig utrolige greier.

(Foto: Faksimile, YouTube)
(Foto: Faksimile, YouTube)
Produksjon til besvær
At Harding er en kontroversiell figur er viden kjent i miljøet, men for alle som er kritiske har han enda flere som setter pris på den direkte måten å omtale spillere og lag på – i tillegg til en god analytisk tilnærming til spillet.
Han er også bra foran kameraet, og har en veldig sterk personlighet.
Joda, stygt språk under sendinger er kanskje noe han burde ha holdt seg for god til, litt profesjonalisme bør man kunne forvente, og selve programledingen var nok ikke top notch, men her må også produksjonsselskapet ta en del av skylda.
Hvorfor har ikke reglene for hvordan folk skal te seg foran kameraet blitt hamret inn? Hvorfor går man ikke til pause når debatten har dødd helt ut? Bør man ikke skifte ut noen i studio om debattene og analysene så åpenbart ikke fungerer? Dette er ekstremt vanlige ting å tenke på når man skal lage TV.

Fikk beskjed om å være seg selv
Og svaret har kommet, med renter. En 17-siders avhandling om hva Harding mener har skjedd – mye tydelig skrevet i affekt.
Hardings uttalelser, som ikke er verifisert fra andre hold enda, maler Valve i et svært dårlig lys.
Ifølge Harding måtte han overtale selskapet til å gi alle lønn for arbeidet under The International 2, personlige vendettaer fra navngitte personer i Valve skal ha ødelagt mye, og en lengre rant om betalingsmåte i TI4 høres veldig utrolig ut.
En må passe på å ikke ta alt for god fisk uten å tenke seg om her. Mye av Hardings historier har lite med den faktiske sparkingen å gjøre, og kan være lagt inn mer som et forsøk på å tegne seg selv i et bedre lys.
Men selv med en god dose salt i bakhodet er det verre for Valve når rene chatlogger kommer frem mellom «Dota»-skaperen Icefrog og Harding, der han spesifikt ber Harding oppføre seg «som normalt» under sendingene.
Hvordan skal de kunne forsvare en sparking på grunnlag av hvordan han oppfører seg, når han er blitt bedt om å oppføre seg slik? Det kan vitne om dårlig kommunikasjon internt i Valve, og at en rasende Gabe Newell får styre som han vil.
Hvorfor sier Newell at Valve har hatt vanskeligheter med Harding tidligere, men likevel har brukt han i tre International-turneringer? Jeg kjøper ikke fraskrivelsen til Newell når de visste hva de bestilte, men likevel skal ha blitt overrasket over hva de fikk.
En oppsigelse via epost, midt i en sending, fra sjefen sjøl – som så går ut og kaller personen som er blitt oppsagt et rasshøl – er usannsynlig uproft av et så stort selskap.
Men også at Harding benytter anledningen til å pitche en kommende Kickstarter-kampanje for et spill han vil utvikle og regelrett sier rett ut at han bruker oppmerksomheten sparkingen har skapt, er uheldig og usmart.
«The Perfect Storm»
Jeg kan ikke tenke meg at det er sunt for «Dota 2»-miljøet at det ligger et så stort offentliggjøringsbehov fra Valve sin side rundt ansettelsesforhold til sine e-sport-talenter, og når det på en måte tvinger Harding til å være like offentlig, så starter snøballen sin destruktive gang ned fjellskrenten.
Akkurat denne situasjonen er en perfekt storm av produksjonsproblemer, tekniske feil, feil sammensetning av folk og en personlighet kjent for å dra på litt ekstra.
Hver for seg kan disse glattes over, sammen ble de bare søl.
Dessverre har slike offentlige oppvasker nærmest blitt standarden i e-sport de siste årene. Ofte tar spillere, lagledere, sponsorer og organisatorer heller til sosiale medier enn å skvære opp seg i mellom.
Kanskje er det fordi nesten alle topputøvere har tusenvis av fans de prøver å tviholde på? Kanskje er det fordi mange i miljøene faktisk liker dramaet? Hvem vet?
Men det vitner om at vi ikke er helt i mål når det gjelder å få e-sport opp på profesjonalitetsnivået som trengs. I det ekstreme tempoet vi opplever at e-sport fosser frem i, sammen med de sosiale plattformene som brukes, er det kanskje naturlig at det er noen feiltråkk fra tid til annen.
Men så lenge noen lærer av det som skjer, så er det jo fortsatt håp.
(Toppfoto: Illustrasjon)