UEFA Euro 2012

Fotball-EM på sparebluss.

(PressFire.no): Oppladningen til sommerens etterlengtede fotball-EM kan begynne.

Den nedlastbare utvidelsen til «FIFA 12» gir deg en smak av mesterskapet som starter i Polen og Ukraina om en drøy måned, med noen nye måter å nyte fotballen din på, pluss de offisielle logoene og stadionene inkludert.

Men du oppdager raskt at utvidelsen, som koster 150 (Xbox 360) eller 199 kroner (PlayStation 3), er alt annet enn komplett eller polert. Blant annet mangler nesten halvparten av spillerne, noe EA har forklart skyldes en kombinasjon av forhandlingskluss med hvert lands forbund, og pris.

At utgiveren fortsatt skryter av å ha det eneste offisielle EM-spillet på markedet, etterlater en litt dårlig smak i munnen.

Europamester på rekordtid

Men det er mer enn det som trekker ned inntrykket av «Euro 2012»:

Du kan ikke spille igjennom hele kvaliken, bare oppleve sluttspillet. Det tar altså ikke så lang tid å bli europamester.

Dessuten opplevde vi flere ganger at spillet fryser. Som oftest i menyene rundt valg av drakter. Eller mer kritisk - etter å ha slått Sveits for tredje gang i Expedition Mode, noe som gjør at du sikrer deg retten til en førstelagsspiller til ditt fantasy football-lag.

Etter å ha startet konsollen på nytt, og ventet i seks minutter på at PS3-en har foretatt en rutinesjekk av filene på konsollen, kunne EM-eventyret fortsette. Med ytterligere en kamp mot Sveits …

Expedition Mode er et av de mest underholdende aspektene ved «Euro 2012». Her velger du favorittspilleren og utfordrer andre nasjoner ved å låse opp mer av et kart, nesten på brettspillvis.

Vinner du én gang får du en reservelagsspiller. To seire sikrer deg en landslagsspiller som varmer benken, mens altså en tredje seier mot samme lag kan gi deg en verdensstjerne. (Med mindre spillet fryser for deg også).

Du velger grupper, åpner veier over kartet som sikrer deg ny motstand, og det mens du hele tiden jakter på stadig bedre spillere. Et tap stenger ruten til laget som ble for sterke for deg. Hele veien tjener du erfaringspoeng som jekker opp ditt gode navn og rykte i sammenligning med «FIFA»-venner på samme konsoll.

Kan du hjelpe England til finalen?

I likhet med VM-spillet fra 2010, er det også her inkludert en morsom modus der du kan gjenskape scenarioer fra virkeligheten.

Dette er et annet avbrekk til den tradisjonelle EM-måten å spille på.

Disse utfordringene rulles jevnlig ut og blir sannsynligvis mer interessant når mesterskapet sparkes i gang i juni.

Da har EA planer om å gi deg oppdaterte situasjoner fra sluttspillet, der du for eksempel får muligheten til å hjelpe England videre – om Tyskland igjen skulle vise seg å være for sterke.

Men allerede nå kan du bryne deg på noen slike utfordringer, hentet fra kvalikken. Det er også mulig å spille gjennom EM-sluttspillet online.

Mindre folkefest

Forskjellene sammenlignet med «FIFA 12» er ørsmå om vi snakker spillmekanikk eller banespillet generelt. Du har i all hovedsak kjøpt EM-logoen, samt noen nye moduser som popper opp i spillet du kjøpte i fjor.

Når dommeren blåser i fløyta, og du har hatt sjansen til å observere noen norske flagg på tribunene i svingen, er dette «FIFA 12» på godt og vondt. 

Det siste VM-spillet hadde fokus på folkefesten, tilskuere og fans – og formidlet dette gjennom å vise oss feirende supportere på tribunene, med konfettiregn og dansing etter at laget deres scoret. EM-spillet virker langt mer klinisk. Vel og bra at de offisielle rosa logoene er med, og at stadionene som blir brukt i sommerens mesterskap er representert, i hvert fall med navnet på skiltene.

Når man studerer de største lagenes stjerner, før eller etter avspark, så virker fjesene hakket mer naturtro. Spesielt det engelske landslaget og de største profilene. Kanskje EA har gjort nye ansiktsscanninger til «FIFA 13», og lekt seg med noen nye assets til «Euro»-spillet?

Når det er sagt er det ingen likhet til originalene å spore på det norske landslaget. 

«Euro 2012» er bare et påheng til «FIFA 12» med nye logoer, og en sparekniv-filosofi i bunn som ødelegger det som kunne ha invitert til EM-fest i stua. VM-spillet fra 2010 klarte å bygge oppå «FIFA 10», fremstå enda bedre og mer komplett. EM-utvidelsen føles ikke slik.

PS: «Euro 2012»-utvidelsen kjøpes digitalt (på Xbox LIVE Marketplace, PlayStation Store eller Origin), og betinger at du allerede eier «FIFA 12».

Oppsummering
Positivt
Expedition er et sprekt og oppslukende sidespill som kiler samlemanien.
Negativt
Har per i dag noen stygge feil. Dessuten mangler navnene på omtrent halvparten av spillerne.
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3