Halloween er kanskje mest et påskudd for å la unger tigge snop, kle seg ut som forrykte klovner og utføre fantestreker uten konsekvenser, men det er også brillefin anledning til å sette seg ned med skrekkspill og slaraffen.
Husk for all del å skru av alt lyset i rommet. På den måten tror tiggerungene at du er bortreist, sånn at du får beholde alt godteriet selv – men det setter også den rette skrekkstemningen, særlig hvis du spiller med hørelurer skrudd opp til hørselsskade.
Vi har rasket sammen en liten liste med Halloween-spill for å feire denne hedenske horror-høytiden. For ordens skyld: dette er ingen definitiv topp ti. Vi har for eksempel hoppet glatt over de fleste zombiene, space-monstrene og hele «Resident Evil»-serien.
Her er det snakk om et håndplukket, subjektivt utvalg med noen av våre egne Halloween-favoritter - pluss et obskurt skrullespill vi har veldig lyst til å teste ut.
Kom med dine egne skrekkelige spillforslag i kommentarfeltet!
«Siren: Blood Curse» (PS3)
Neppe tilfeldig at såpass mange av spillene på denne lista er laget av japanere, de kan virkelig dette med å skape uhyggelig stemning. De to første «Forbidden Siren»-spillene er muligens enda mer creepy, men de har samtidig en frustrerende høy vanskelighetsgrad.
Dette tredje kapittelet går tilbake til start, og gjør et hederlig forsøk på å nærme seg et vestlig publikum med en mer strømlinjeformet gjenfortelling av historien. Et amerikansk tv-team ankommer den forbannede Hanuda-øya, og må raskt hanskes med iltre «Shibitos» - besatte kadavre som er like uhyggelige som de er udødelige.
Det betyr mye sniking i mørke områder, uhyggelige lyder, hjertebank og sight-jacking. At kontrollsystemet er såpass klønete øker bare følelsen av å være totalt hjelpeløs. Opprinnelig tilgjengelig i tolv episoder på Playstation Network, men senere samlet på PS3-skive.
Spill også: «Forbidden Siren» og «Forbidden Siren 2».
Se trailer her.
«Project Zero 2: Crimson Butterfly» (PS2/Xbox)
Jeg har kompiser som har vært plaget av seriøse mareritt og søvnproblemer på grunn av dette spillet. Fullvoksne karer redusert til skjelvende aspeløv på grunn av en liten jentunge, som tasser rundt i en landsby befolket av rastløse gjenferd.
Det eneste forsvaret man har mot de rasende spøkelsene er et gammelt Camera Obskura, som fanger åndene - hvis man lar dem komme nære nok til at de kan bli fotografert, da. Man føler seg unektelig ikke så høy i hatten, der man tusler rundt i mørke bygninger mens forvridde gjenferd spretter frem når man minst venter det.
Xbox-utgivelsen ble sluppet i en director’s cut med smidigere grafikk, ekstra scener og førstepersonsperspektiv. Hittil er fire spill er laget i «Project Zero»-serien (i USA kjent som «Fatal Frame»), men det siste er dessverre ikke tilgjengelig her hjemme. «Crimson Butterfly» er fortsatt det skumleste av dem, og en Wii-remake er på trappene.
Spill også: «Kuon» og «Haunting Ground».
Se trailer her.
«Silent Hill 2» (PS2/PC/Xbox)
Hvilken av «Silent Hill»-spillene som er skumlest er muligens en smakssak, men personlig holder jeg en knapp på nummer to. Den introduserer Pyramidehodet og har en psykologisk dybde som gjør hendelsene her desto mer urovekkende.
James Sutherland drar kanskje til Silent Hill for å finne sin avdøde kone Mary, men dette er først og fremst en reise rett inn i hans forskrudde underbevissthet.
Ti år senere er det fortsatt fint få spill som våger å utforske tabubelagte temaer og psykologiske skavanker på en så intelligent måte. Et anspent, ekstremt stemningsfullt mareritt, som med rette kan kalles et mesterverk i sin sjanger. «Silent Hill 2» og «Silent Hill 3» slippes sammen i en restaurert HD-utgivelse i 2012. Jeg både gleder og gruer meg! Til neste år kommer også «Silent Hill: Downpour», filmen «Silent Hill: Revelation 3D» og Vita-spillet «Silent Hill: Book of Memories».
Digger du musikken til Akira Yamaoka? På Spotify ligger musikken til både «Silent Hill» og «Silent Hill 2».
Spill også: «The Suffering» og «Cold Fear».
Se trailer her.
«Eternal Darkness: Sanity’s Requiem» (GameCube)
Denne gamle klassikeren gjenstår som et av de beste eksemplene på hvordan spillmediet kan fortelle historier på en helt unik måte.
Et actioneventyr der hovedvekten er på psykologisk skrekk, med et komplisert plott som sirkler rundt boken «The Tome of Eternal Darkness» - og forsøket på å vekke til live gamle guder som vil jafse i seg alt liv på kloden. Nom nom.
Man spiller som et dusin forskjellige rollefigurer gjennom flere tidsperioder, og mange av dem går det dårlig med. Når grusomhetene blir for mye for disse folka mister de vettet, og da går «Eternal Darkness» aktivt inn for å føkke med deg.
Falske meldinger om koblingsfeil, korrupt lagringsfil og et volum som skrur seg ned på egen hånd, sånt er mest gøyale pek - men måten spillfigurene gradvis blir gale er virkningsfull. Med blødende vegger, barnegråt, hallusinasjoner og desorienterende kameravinkler. Effekter flere andre spill har kopiert, men få har brukt like effektivt. Et undervurdert spill som fortjener en HD-remake og flere oppfølgere!
Spill også: «Alone in the Dark»-serien (bortsett fra det siste!) og «Calling».
Se trailer her.
«Deadly Premonition» (Xbox360)
Et kontroversielt valg, kanskje – men dette David Lynch-inspirerte lavbudsjettspillet er så forskrudd, oppfinnsomt og direkte snodig at det fortjener en listeplassering, syns vi.
Noen hater det, men folk som oss digger det. Kontrollsystemet er til tider frustrerende og grafikken primitiv, noe som allikevel ikke forhindrer at «Deadly Premonition» gir oss en helt særegen spillopplevelse.
Opprinnelig planlagt som en «Twin Peaks»-kopi med tittelen «Rainy Woods», men det ferdige resultatet er noe for seg selv. Den eksentriske FBI-agenten Francis York Morgan ankommer småbyen Greenvale for å etterforske et bestialsk drap, i en åpen spillverden der få er helt normale i topplokket. Det som starter som et mordmysterium sklir gradvis ut i et surrealistisk mareritt. Skapt i Japan, selvfølgelig.
Vi tipper også dette spillet blir et yndet samlerobjekt etter at det virkelig forsvinner fra spillbutikkene. Det er allerede småvanskelig å få tak i. Det anbefales også en titt på denne saken - om du føler deg fristet.
Spill også: «Alan Wake», og bli fryktelig frustrert med Kinect-marerittet «Rise of Nightmares».
Se trailer her.
«Rule of Rose» (PS2)
Vet du hva som er skikkelig skummelt? Barn. Året er 1930, og nittenåringen Jennifer sendes til et falleferdig barnehjem på den engelske landsbygda.
Her hersker en gjeng perverse småjenter som kaller seg Red Crayon Aristocrats. De forlanger gaver, og utsetter stakkars Jennifer for sadistiske straffeforfølgelser hvis hun ikke følger ordrene deres.
Selve spillbarheten er temmelig primitiv, men «Rule of Rose» bygger opp en syk stemning med vage antydninger og veldig gjennomførte filmsekvenser. Resultatet er såpass freaky at spillet har blitt stoppet i en rekke land, deriblant England, Polen og her i Norden. EUs justisminister Franco Frattini ble så forferdet over det han trodde spillet inneholdt («obskøn ondskap og brutalitet», visstnok) at han desperat prøvde å innføre forhåndssensur på alle dataspill. Uten hell, heldigvis.
De fantasifulle ryktene om at «Rule of Rose» inneholder alt fra pedofili til tortur av barn er heldigvis bare sprøyt, men spillet har noen urovekkende undertoner som henger igjen lenge etter at man har gått lei av det klumsete kontrollsystemet.
Spill også: «Clock Tower»- og «F.E.A.R.»-seriene.
Se trailer her.
«Illbleed» (Dreamcast)
Ok, det er bare å innrømme at jeg aldri har spilt «Illbleed». Det er det nok ikke så mange som har, tror jeg. Men jeg fikk fryktelig lyst til å kjøpe en pent brukt Dreamcast på eBay, bare for å prøve det noen kvelder.
For «Illbleed» virker siklende, sprøyte sinnssykt! Med en trailer som lover at: «You’ll vomit with excitment! You’ll puke with pleasure – you’ll shit in fear!!».
Spillmekanikken er basert rundt feller, og hvordan man unngår dem. Dette bisarre, gørrete survival horror-spillet utspiller seg i verdens farligste fornøyelsespark, der alle attraksjonene aktivt går inn for å drepe deg. Den som overlever redslene stikker av med en pengepremie på 100 millioner dollar, men så langt har alle gjestene mistet livet.
Man kan dø ved å blø i hjel, eller ved å få et hjerteattakk. Noe som er en smule ironisk, med tanke på at spillskaperen Shinya Nishigaki selv døde av et hjerteattakk under arbeidet med å oppdatere «Illbleed» til Xbox.
Spill også: «The 7th Guest» og «Phantasmagoria».
Se trailer her.
«Luigi’s Mansion» (GameCube)
Kan ikke bare bli skremt og redd, må jo få lov til å kose oss litt, også. Et av de første spillene til gode, gamle GameCube sender vår italienske bartevenn Luigi inn i et hjemsøkt herskapshus på jakt etter broder Mario. Og det er jo fint lite som er mer i tråd med Halloween enn et skikkelig spøkelseshus.
Heldigvis er Lugi utstyrt med en spesialbygget «Poltergust 3000», som han kan bruke til å fange de brysomme åndevesenene i beste «Ghostbusters»-stil. «Lugi’s Mansion» er fort ferdig, men skikkelig koselig så lenge det varer – og et helt perfekt Halloween-spill for lettskremte småunger i alle aldre. Oppfølgeren «Luigi’s Mansion 2» ble nylig annonsert til 3DS, og kommer i løpet av 2012.
Spill også: «Maniac Mansion» og «Gregory Horror Show».
Se trailer her.
«Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth» (PC/Xbox)
Den tidligere politidetektiven Jack Walters fikk i 1915 et mentalt sammenbrudd på grunn av en sak som involverte en selvmordskult, og han har tilbrakt de siste årene innelåst i mentalsykehuset Arkham Asylum (ikke sammen med Jokeren, heldigvis).
Jack lider fortsatt av schizofreni, så da er det sikkert et sjakktrekk at han kickstarter sin karriere som privatdetektiv ved å dra til kystbyen Innsmouth.
Et tåkete helveteshull befolket av fanatiske kultmedlemmer, onde halvguder og et assortert utvalg av iltre udyr. I likhet med «Eternal Darkness» kan hovedpersonen miste vettet, og begår selvmord hvis traumene blir for sterke. Et stemningsfullt actioneventyr i førsteperson basert på H.P. Lovecraft-historien «The Shadow Over Innsmouth». Spillet skulle ha flere oppfølgere, men utvikleren Headfirst gikk konk etter ha jobbet med «Call of Cthulhu» i over seks år. Synd, for «Call of Duty of Cthulhu» hadde virkelig vært saker!
Spill også: «Obscure»-serien og «Clive Barker’s Undying».
Se trailer her.
«Amnesia: The Dark Descent» (PC)
Få dataspill har krutt nok til å fremkalle hjerteklapp og pusteproblemer, men PressFire-favoritten «Amnesia» er med rette ansett som en av de skumleste skrekksimulatorene noensinne laget.
Dette atmosfæriske marerittet har tatt noen av sine mest effektive triks fra «Eternal Darkness», men likner allikevel ikke på noe annet der ute.
Året er 1839, og den unge engelskmannen Daniel våkner opp i Brennenburg-slottet uten hukommelse. Grusomhetene som skjuler seg innenfor disse murene er nok til å drive enhver fra vettet, og Daniels mentale fotfeste rakner gradvis. Han blir også jaget av groteske beist som det er umulig å overvinne. Alt man kan gjøre er å løpe for harde livet i ren panikk, gjemme seg livredd i mørket – og håpe at de går sin vei før det snikende ubehaget blir helt uutholdelig.
Laget av folka bak «Penumbra»-serien, som virkelig har fingerspissfølelse når det gjelder å orkestrere ubehag til maksimum effekt – godt hjulpet av et ekstremt bra lyddesign. P.S. «Anmesia» koster for øyeblikket mindre enn et Flaxlodd på Steam (salget rundes av i morgen, 1. november)!
Spill også: «Dark Fall: Lost Souls» og «Scratches».
Se trailer her.
Hvilket spill syns du er skikkelig nifst?