Annonse
Annonse
I Sverige har fildelere nå sin egen kirke
- Ctrl+C og Ctrl+V er hellige symboler for oss, uttaler den åndelige lederen.
No items found.
6. January 2012, 10:16

(PressFire.no): Den 19 år gamle filosofistudenten Isak Gerson dannet Det Missionerande Kopimistsamfundet i 2010, sammen med Gustav Nipe.

Like før jul besluttet myndighetene i Sverige å anerkjenne deres «kirke» som en religion.

– Vi måtte søke flere ganger, sier Gustav Nipe til PressFire og Dagbladet.

– Først fikk vi avslag fordi myndighetene mente det vi står for ikke er spirituelt og åndelig nok. Men vi argumenterte med at informasjon er større enn oss mennesker, og at deling av slikt er langt viktigere enn noe konkret eller verdslig, forteller Nipe.

Målet til organisasjonen er å kjempe for retten til å kopiere og dele informasjon, og de ansvarlige sier denne anerkjennelsen er et viktig skritt på veien.

Ctrl+C og Ctrl+V, hurtigtastene for å kopiere og lime inn, er organisasjonens hellige symboler, står det på nettsidene til «kirken».

– Kan leve ut vår tro uten frykt

– Informasjon har en verdi, både i seg selv og gjennom sitt innhold, og denne verdien økes gjennom kopiering.

– Dermed er kopiering sentralt for alt i samfunnet, heter det i en uttalelse på hjemmesiden til trosretningen.

– Det å nå være anerkjent av staten Sverige er et stort skritt for alle i Kopimi. Forhåpentligvis er det et skritt mot den dagen da vi kan leve ut vår tro uten frykt for forfølgelse, uttaler Isak Gerson i en pressemelding, samtidig som han tituleres som høyeste åndelige leder av Kopimistsamfundet.

Til Dagbladet sier Gustav Nipe at man ikke legger bånd på medlemmene om hva slags informasjon som man ifølge dem bør dele, spre og kopiere.

– Vi er selvsagt klar over at noe informasjon er pålagt kopibeskyttelse, men vi setter ingen grenser mellom «lovlig» og «ulovlig» kopiering, sier Nipe, som i tillegg er politisk aktiv i Ung Pirat – ungdomslaget til Piratpartiet i Sverige.

Holder «gudstjenester» for menigheten

Som andre religioner, formalisert gjennom et fellesskap bundet i en felles tro, holder Kopimistsamfundet regelmessige «gudstjenester» der de troende deler informasjon med hverandre.

Etter at de i går la ut en pressemelding har hjemmesiden gått ned på grunn av den store pågangen.

– Hvis du er interessert i å bli medlem, besøk oss igjen om et par dager når stormen har roet seg, heter det der.

Organisasjonen har nå over 3000 medlemmer, men antallet er sannsynligvis i ferd med å vokse kraftig. Men hvor stor menigheten er per i dag, vet ikke initiativtakerne helt sikkert.

– De siste timene har telefonen ringt uavbrutt, og vi har vært nødt til å ta ned hjemmesiden vår på grunn av enorm trafikk. Vi vet derfor ikke før om noen dager hvor mange nye medlemmer vi har fått, sier Gustav Nipe.

Er dette kun å regne som et PR-stunt?

– Selvsagt vil vi ha oppmerksomhet, men budskapet vårt vil vi jo dele med flest mulig. Vi er et misjonerende samfunn, og som trosretninger flest vil man da ikke trekke inn i en hule med meningene sine – snarere prøve å nå så mange som vi kan, sier Nipe til PressFire og Dagbladet.

Foto (hovedbilde): iStockphoto.com.

Annonse
Ansvarlig redaktør: Jarle Hrafn Grindhaug
Redaksjonssjef: Erik Fossum