(PressFire.no): Mange vil nok mene at den tidligere svært dominerende japanske spillindustrien mistet mye av grepet under forrige konsollgenerasjon.
Store japanske navn har selv vært svært kritiske til hvordan landet har utviklet seg, og ifølge mange mistet fotfestet.
En av de virkelig store gigantene var Square Enix, som tidligere har vært synonymt med storslåtte kvalitetsrollespill i en sjanger de nærmest skapte selv. De har blant annet stått for den populære «Final Fantasy»-serien. I tillegg har de «Dragon Quest»-spillene, som har vært ekstremt populær i hjemlandet.
Men da Square Enix sleit med omstillingen til HD-konsollene, investerte de i vestlige spillutviklere ved å kjøpe giganten bak både «Hitman», «Tomb Raider» og «Deus Ex», Eidos.
Samtidig valgte Square Enix å utvikle spillene med tanke på bredere appell og større publikum, og mange vil nok hevde at de ble litt «enklere» og mer action-fokuserte.
Forsøket på å utvide publikummet har ikke vært like vellykket, forteller Square Enix-sjefen Yosuke Matsuda i et ferskt intervju med Nikkei oversatt av Siliconera.
Ifølge Matsuda vil de nå roe ned forsøkene på å nå det globale markedet med alle spillene sine.
– Når vi har utviklet konsollspill med globalt premiss, har vi mistet fokuset vårt. Og da endte vi ikke bare opp med spill som ikke passet for Japan, men også med spill som ikke passet for et globalt publikum, innrømmer sjefen.
Han bruker det nye japanske rollespillet «Bravely Default» som eksempel på et spill utviklet med tanke på japanske spillere, men som endte opp med å selge godt på verdensbasis.
– Siden vi har splittet utviklingsfilosofi basert på regionene rundt i hele verden, klarte vi ikke å se dette tydelig før nå. Men fans av japanske rollespill er virkelig spredd rundt omkring i hele verden.
Han påpeker videre at informasjonen de kunngjør i Japan sprer seg umiddelbart til hele verden gjennom diverse nettverk.
– Med dét i tankene, og alle fans, finnes det en masse som mister preget av å være nisjemarked.
– Vi kommer til å utvikle de nye spillene med dette i tankene. Det høres kanskje ekstremt ut, men vi har snakket om å lage den som tunge japanske rollespill. Jeg tror vi at vi på den måten kan bedre fokusere på målet vårt, som også bringer bedre resultat.
– Hvis du fokuserer for mye på et globalt aspekt, kan det hende du miste synet av hvem du faktisk lager spillet for. Hvis du ser tilbake på 2013, hadde vi noen konsollspill laget for det globale markedet som sleit.
Danskutviklede «Hitman: Absolution» skal ifølge Matsuda være ett av spillene som sleit på grunn av dette.
– I et forsøk på å hente inn så mange nye spillere som mulig, implementerte de en haug med elementer for massemarkedet, i stedet for kjernepublikummet.
– Men det som gjør «Hitman»-serien så bra, er appellen hos kjernespillere, og mange fans følte det manglende fokuset, mener Square Enix-sjefen.
Square Enix og Eidos slapp i fjor også et svært vellykket nytt syn på Lara Croft i «Tomb Raider», i det minste i henhold til anmelderne. Spillgiganten kom tidlig med en melding om at det skuffet på salgslistene, men har i ettertid moderert seg til at det tjente penger.
Tidligere i måneden fortalte sjefen for utviklerstudioet bak spillet, Darrell Gallagher hos Crystal Dynamics, at det kom til å selge over seks millioner enheter. Spillet ble nylig sluppet i en oppjazza utgave til de nye konsollene, Playstation 4 og Xbox One.
Et eksempel på at Square Enix ikke har lyktes med jakten på nye spillere, er salgstallene for de siste «Final Fantasy»-spillene: «Final Fantasy XIII» solgte rundt seks millioner eksemplarer på Xbox 360 og PlayStation 3, mens «Final Fantasy IX» solgte ti millioner eksemplarer på PlayStation alene.
Både «Final Fantasy VII» og «Final Fantasy VIII» skal ha solgt bedre også, hvor førstnevnte også har solgt unna rundt ti millioner.
Foto: Square Enix / «Final Fantasy IX»