Spillbransjen protesterer høylytt mot lovforslag

«Halo»-skaperen mener SOPA er like kriminelt som piratvirksomheten de vil bekjempe.

14. januar 2012 16:12

(PressFire.no): Flere og flere store aktører i spillbransjen engasjerer seg mot det kontroversielle amerikanske lovforslaget kjent som Stop Online Piracy Act (SOPA).

Kort fortalt, kan denne loven føre til at det blir straffbart å dele eller streame opphavsrettbeskyttet materiale på internett, med en strafferamme på inntil fem år i fengsel. 

Den amerikanske retten vil også blant annet kunne kreve at internettleverandører sperrer tilgang til nettsteder hvor slikt materiale er tilgjengelig.

Mens lovforslaget støttes av mange store kommersielle aktører, er motstanden høylytt. Mange mener at piratene uansett vil klare å manøvrere rundt lovverket, og at det heller vil gå utover lovlydige nettsider som opererer med brukerstyrt innhold. Loven sees også på som en krenkelse av ytringsfriheten.

Selskaper som eBay, Facebook, Google, Twitter, PayPal, Wikipedia, Reddit og AOL er, ifølge TechCrunch.com, blant dem som er motstandere av SOPA.

- Vil forkrøple spillene våre

Sist ute blant spillselskapene som taler imot lovforslaget, er «Halo»-uvikleren Bungie.

- Vi i Bungie pleier å holde snuta unna statlige geskjefter. Vi klarer ikke en gang å bli enige om hvilken buss det er best å ta til jobben om morgenen. Men vi er alle enige om at SOPA suger. Og det er vi ikke alene om, skriver utvikleren på nettstedet sitt.

De er redd loven kommer til å gå utover spillsamfunnet.

- Dette lovforslaget er et klumsete forsøk på å bekjempe piratvirksomhet, og er dårlige nyheter både for spill og på dem som spiller dem, skriver Bungie, som oppfordrer spillsamfunnet til å lese lovforslaget selv. Det ligger ute på nett her.

- Bungie er motstandere av alle lovforslag som hindrer ytringsfriheten, hemmer innovasjon og hindrer den frie flyten av informasjon på internett. SOPA er et sånt lovforslag. Hvis det blir vedtatt, vil det skade spillsamfunnet, og det kan veldig godt forkrøple den typen spill som vi elsker å lage og spille. Det vil være like kriminelt som piratvirksomheten, skriver de.

Skuffet over interesseorganisasjonen

At spillindustriens interesseorganisasjon, Entertainment Software Association (ESA), offisielt støtter lovforslaget, oppleves som et svik hos mange utviklere.

I forbindelse med at forslaget skal opp til høring den 18. januar, er studioet Red 5 blant dem som går til boikott denne dagen, ved å ta betaen av «Firefall» av nettet i 24 timer.

- Vi er ekstremt skuffet over dette villedede lovforslaget. Og vi skammer oss over ESA for å støtte en sak som åpenbart ikke er i spillernes eller spillindustriens beste interesse, sier Red 5-direktør Mark Kern til Shack News.

Også «Minecraft»-utvikleren Mojang vil ta ned nettsidene sine og Minecraft.net denne dagen, i protest mot SOPA. Det skriver «Minecraft»-guruen Markus «Notch» Persson på Twitter.

Også «Gears of War»-skaperen Epic Games, «Trine»-studioet Frozenbyte og grafikkleverandøren Nvidia er blant dem som protesterer mot loven.

Kilder: Gamasutra, GameSpot, Wikipedia.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3