(PressFire.no): I en artikkel fra Forbes forklares det hvordan avanserte grafikkprosessorer nå blant annet hjelper kreftpasienter.
– Forbløffende forbedringMed andre ord – det som før tok 80 timer tar nå 10 sekunder med prosessorer som er skreddersydd for å skape så realistisk grafikk i dataspill som mulig.
– Det er en forbløffende forbedring i hastighet, vi burde virkelig takke spillerne.
– Spillenes popularitet har resultert i et verktøy som er svært gunstig for vitenskapelig kalkulasjon innen medisin. Raskere resultater betyr bedre komfort for pasientene og mer praktisk for legene, som igjen gir betydelig bedre pleie.
Det er spesielt radioterapi innen kreftbehandling som nyter godt av grafikkprosessorene, hvor kreftsvulster kan forandre seg gjennom behandlingen og krever nøyaktige behandlingsplaner. Beregningene tar hensyn til svulstenes størrelse, vekt og form.
Grafikkspesialistene hos Nvidia nevnes spesielt, siden de var første ute med å lage spesialprosessorer for dataspillgrafikk i 1996.
De senere årene har Nvidia utfordret ingeniørene sine til å finne andre områder enn dataspill for sin teknologi, blant annet i helsesektoren.
Det er imidlertid ikke bare Nvidia som lager prosessorer spesielt for datagrafikk - både AMD/ATi og Intel har egne satsinger. Det finnes også selskaper som spesialiserer seg på datagrafikkprosessorer på mobile plattformer.
Dette er imidlertid ikke første gangen dataspill er involvert helsesektoren – i 2011 klarte nettsky-prosjektet «Fold it» å løse en 15 år gammel AIDS-gåte på bare ti dager.
Det er ikke kun positive ting grafikkprosessorene brukes til: de har også blitt datasnokenes viktigste verktøy når de skal knekke passord.
De avanserte skjermkortene er svært egnet for å knekke passord og blir flittig brukt av dem som ønsker seg tilgang til lukkede systemer.
Flere skjermkort kobles gjerne sammen for å ta i bruk de enorme kalkuleringsevnene i prosessorene.
Foto: Faksimile fra teknologidemonstrasjonen av Nvidias grafikkprosessor til mobile plattformer, Tegra K1.