NRK: – Bruker spill til å banke opp feminister

Statskanalens unyansierte «Red Dead»-dekning er et spekulativt blaff fra nittitallet.

8. november 2018 18:28

KOMMENTAR (PressFire.no): Det skapte en slags furore på nettet da YouTube i går slettet en rekke videoer fra «Red Dead Redemption 2». Videoene har i etterkant blitt gjort tilgjengelige igjen, nå med aldersmerking.

Videoene er av den heller utrivelige sorten, der flere spillere har gått hen og banket opp en av spillets feminist-aktivister. Kvinners rettigheter er et gjentagende tema i spillet, og i storbyen St. Denis har en dame slått opp en skilt med «la kvinner stemme».

I flere av videoene slår spillerne ned kvinnen, for så å binde henne fast på hesten sin, før de tar henne med ut i bushen og regelrett mater henne til krokodillene der.

Dette er jo forferdelige greier – og for de uinnvidde i et kontekstløst vakuum kan det virke som om spillet både godtar og forherliger slike ting. Flere riksmedier slo det selvfølgelig stort opp.

Også her hjemme har det blitt tatt tak i, på velkjent lite nyansert vis. I dag har det rotert en nyhetssak på NRK Radio og Dagsnytt, titulert «Bruker spill til å banke opp feminister».

Oppdatering: NRK har i etterkant av denne kommentaren også lagt ut en nettsak. Innholdet er nesten likt radioinnslaget denne kommentaren ble skrevet som tilsvar til, men har en bedre beskrivelse av spillet, samt nevner mer av det jeg savnet under her.

I innslaget, som du kan høre her, fremmes spillet med så lite dybde en kan forvente av et halvannet minutt lang snutt, og vips så er vi tilbake på nittitallets spilldekning med et blaff av «dataspill er voldelige greier».

- Spillerne kan snakke med, rane, skjelle ut eller drepe hvem de vil, beskrives spillet før innslaget.

Hoi sann, er vi der? Igjen?

NRK virker ikke fryktelig nyansert i dekningen sin, og et Rockstar-spill med atten års aldersgrense som har innhold som kan virke fælt for noen kan vel knapt kalles nyheter verdig Dagsnytt.

- Jeg er en amerikaner, la meg stemme, sier en kvinne, før en mannstemme spør om hun synes hun er mer verdt enn han, deretter høres et slag.

NRK har med kommentarer fra Stine Bang Svendsen, som har forsket på seksuell trakassering i dataspill, og hun påpeker (helt riktig) at det ikke er nytt at folk finner det gøy å banke opp kvinner i spill.

- Men spillerne synes ikke dette er kjipt, de synes tvert imot at dette er morsomt, sier NRKs journalist i en voice-over.

Takk for at du taler for meg og de 17 millioner andre «Red Dead»-spillerne, liksom.

Ikke uten konsekvenser

Å aktivt lage kavalkader der man banker opp feminister og mater de til krokodillene kan vitne om en heller barnslig og/eller ondsinnet agenda, og det er gode argumenter for at det kan falle innenfor hatprat-begrepet.

Om noen hadde gjort det samme med kun de svarte menneskene i spillet, hadde det vært vanskelig å argumentere for at det ikke er rasistisk motivert, samme hvor mye «det bare er et spill».

Så jeg er helt enig med Stine Bang Svendsen i at det er bekymringsverdig at enkelte tar stor glede i å angripe spesifikke grupper i dataspill, men ikke i hennes bekymringer om vold i spill på generell basis.

For det sier jo litt om folkene som gjør det, og kommentarfeltet under videoene er akkurat så forkastelig som en kunne gjettet på forhånd. Folk er forferdelige på internett, som vanlig.

Jeg forsvarer ikke videoene og tanken bak de, men det er ikke poenget mitt heller.

Poenget mitt er at dette er et spill med en utrolig frihet, slik alle Rockstars spill har. På samme måte som du kan kjøre over hvem du vil med bil i «Grand Theft Auto», kan du her gjøre (nesten) hva du vil, med hvem du vil.

Du tar valget.

Hvem som helst kan bastes og bindes og fôres til krokodillene – men en viktig nyanse som NRK ikke tok med er at dette ikke skjer uten konsekvenser for spilleren.

«Red Dead Redemption 2» gir deg ikke noen belønning for å banke opp feminister, tvert imot. Om noen ser deg (og midt på dagen på et torg i en storby er det umulig å ikke bli sett), kan du være sikker på at politiet er der på rekordfart for å stanse deg.

Stikker du av fra lovens lange arm blir det enda verre – i kjent western-stil får du en pris på hodet ditt, og vil hundses gjennom spillet av dusørjegere til du gjør bot for deg. Faktisk blir spilleren i videoen dette handler om jagd ned og skutt idet han kommer seg til krokodillene.

Å være jaget er en så stor pain in the ass at jeg som regel prøver å holde meg på lovens gode side, for ikke å snakke om at jeg nesten alltid prøver å være så snill som mulig i slike spill.

Valgfritt onde

Hvor er NRK Radio-saken om «Bruker spill til å fremme feministenes sak»? For om NRK hadde spilt spillet, finner de raskt ut at du har flere valg også her.

I en av spillets historie-oppdrag får hovedperson Arthur Morgan mulighet til å hjelpe en gruppe kvinner som prøver å overtale myndighetene til å la de stemme. Du kjører kvinnene gjennom hillbilly-byen Rhodes på hest og kjerre mens kampropene ljomer – og sinte menn står og roper helt jævlige ting tilbake.

Et ganske tidsriktig opptrinn, spør du meg. Morgan er der for å stanse angrep fra motstanderne av kvinners rettigheter, for i 1800-tallets USA var det slett ikke uhørt at kvinner ble angrepet for sine synspunkter. Også senere i spillet tar Morgan standpunkt for kvinners rettigheter.

Spillets utviklere har generelt vært veldig flinke til å balansere sensitiv tematikk, ofte uten at de velger side, men du får som regel mulighet til å være «the good guy». Morgan uttrykte for eksempel forferdelse da jeg hjalp en stakkar med å finne noen gjenstander og det etterpå viste seg at han var en gammel slavehandler.

Og stopper du opp og snakker med damen fra de sjokkerende videoene nevnt over, kan du fortelle henne at du synes alle burde stemme om de vil. Riktignok hiver Morgan, en enkel lovløs fyr som hater alt av myndigheter, på at han synes alle som stemmer er idioter.

At han synes dette er ikke et sjokk for de som har spilt spillet – på dette tidspunktet har historien for lengst gjort det klart at han ikke er en fan av den gryende sivilisasjonen i Amerika. Igjen, kontekst som er viktig.

Rockstars valgfrihet i spillene sine strekker seg langt bakover, og denne samme hysterien fra folk har vært gjentagende i nesten alle spillene de har gitt ut – uten at verden har gått under eller blitt påvirket i særlig grad av den grunn.

Det er ikke nytt lenger at spill lar deg være et rasshøl. Det er selvfølgelig fælt om folk velger å bruke de til å fremme hat, men å peke fingrene mot «spill» blir tarvelig. Det sier langt mer om spillerne enn det gjør om spillet eller utviklerne.

Det «sjokkerende» her er at NRK biter på med spekulativt og unyansert innhold for å skape enkle reaksjoner hos lytterne om dataspill igjen, og fremstiller det som om alle spillere digger vold.

Etter at mediehusene bestemte seg for å droppe seriøs spilldekning i 2015 er vi tilbake på nittitallet igjen, virker det som. Jeg gleder meg til NRK skal begynne å rapportere om farene med «Doom», Jack Thompson og sex i spill.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3