NBA Live 14

En fornærmelse.

(PressFire.no): EA Sports skulle liksom begynne på nytt med sin basketballsatsing.

«NBA Live»-serien skulle skrapes etter «NBA Live 10», og «NBA Elite» skulle bli det neste store. Jeg var selv på besøk hos EA Sports i Vancouver for tre år siden og så en tidlig demo av «Elite» - det virket ikke som om utvikleren selv visste hvor man ville med spillet.

Så ble da heller ikke «Elite» det neste store. Det ble skjøvet under teppet, og endte opp som et mer eller mindre obskurt mobilspill. Flere skjær åpenbarte seg i sjøen året etter, da «NBA Live» skulle gjøre comeback med 13-utgaven – det ble kansellert.

Nå har et nytt spill endelig funnet veien til butikkhyllene. «NBA Live 14» er nemlig ute på både Xbox One og PlayStation 4. Sportsspillene fra EA Sports kan som regel gjøre som de vil, all den tid konkurransen er så godt som fraværende innen de fleste idretter.

Basketball er et smellfett unntak.

Teknisk knockout

Vi anmeldte «NBA 2K14» fra erkerivalen 2K Sports for litt siden, og PlayStation 4-utgaven av det spillet setter virkelig en ny standard for denne sporten i spillform. Da er det rett og slett rart å sette seg ned med «NBA Live 14» etterpå, gapet i kvalitet er nemlig særs merkbart.

La det være helt klart, det faller veldig naturlig å sammenligne disse to spillene. Ikke bare kommer de tett, de prøver på akkurat det samme. Nemlig å gi den totale NBA-opplevelsen – både spillemessig og med rammen som skapes rundt. På nesten alle områder blir «NBA Live 14» slått knockout.

Der «NBA 2K14» tilbyr dybde og variasjon ute på parketten, blir konkurrenten fra EA Sports en ren lettvekter. Det at man ikke i enda større grad har videreført den uhyre suksessrike Skill Stick fra NHL-spillene, er et mysterium for meg. Akkurat det har 2K Sports gjort med sin Pro Stick – noe som gjør håndkontrolleren til en forlengelse av armen, den blir nærmest en naturlig del av kroppen når du spiller.

Det alene gjør at «NBA Live 14» føles lettere utdatert. De basale kontrollene er gammeldags og keitete.

Når man går litt mer i dybden på banespillet detter det flere skjelletter ut av skapet. Samhandlingen og «sjakkeffekten» fra «NBA 2K14» er nesten borte. Det er liksom hver mann for seg selv, og helheten i banespillet blir marginalisert. Kombinasjonene, det å kunne se flere trekk frem, er så mye bedre hos konkurrenten enn det EA Sports har fått til.

Stokk dum med og uten ball

Så får ikke «NBA Live 14» noe særlig hjelp av den kunstige intelligensen. Selv på høyere vanskelighetsgrader virker dataspillerne til dels helt åndsfraværende i sine samhandlingsmønstre. Det er akkurat som om de til enhver tid ser etter den optimale sjansen til å skyte, istedenfor å se åpenbare muligheter for pent spill og påfølgende scoring.

Slikt trekker ned, og billiggjør totalopplevelsen. Du føler veldig sterkt at du spiller mot en datamaskin som er passiv og ikke har spillerforståelse.

Jeg sier ikke at den skal rundspille deg med sin briljans, men når jeg har misset på et snappeforsøk og veien frem er helt fri – ja, da står du ikke bare der og spretter ballen opp og ned som om det i seg selv var poenggivende.

Det er heller ikke heldig at spillet ikke helt virker å respondere på dine kommandoer. Der andre titler fra EA Sports har mestret det å forstå hvordan spilleren faktisk bruker håndkontrolleren, er «NBA Live 14» helt ute å kjøre.

Det hjelper lite at man kan kjøre kombinasjoner når det nærmest er lagt inn en forsinkelse i alt du gjør. Når du virker å tenke kjappere enn selve spillet, er det åpenbart at kontrollsystemet har et gigantisk problem. Igjen, følelsen av å spille basket bare svinner hen som dugg for solen.

Pasningssystemet er heller ikke godt, der ørsmå tilfeldigheter gjør at du sender ballen i en bue over hele banen fremfor å kaste den til mannen rett ved deg. Pasningene er lite raffinerte, og feilmarginen både for stor og for ulogisk til at den kan tilgis.

Den stygge andungen

Det er ikke bare i selve banespillet «NBA Live 14» sliter. Det er ikke særlig pent heller. Dette ser ikke ut som nestegenerasjon, noe som blir ekstra merkbart når spillbarheten er såpass svak.

I «NBA 2K14» føler du virkelig at du spiller som LeBron James eller Kobe Bryant. Du kjenner igjen stilen og ferdighetsregisteret – og bruken av varierende ansiktsinntrykk gir dem en egen personlighet.

Slik er det ikke her i gården. Spillerne er halvslappe marionettedukker du styrer rundt med like slappe tråder. Animasjonene er stakkato på sitt beste, og spillerne minner ikke om seg selv i det hele tatt. De helt stive ansiktene hjelper heller ikke. Her har du kontrollen over en gjeng stokk dumme roboter med menneskedrakt på, ikke noe annet. Dessuten virker det som om spillermodellen er påklistret i miljøet, som glansbilder, i haller der noen kloner av noen fans sitter pent på rekke og utfører akkurat de samme bevegelsene.

«NBA Live 14» svikter fullstendig når det visuelle ikke makter å skape et hårstrå av følelsesmessig relasjon mellom spiller og selve spillet. Det er helt dødt.

Enden av tunellen

Noen små lysglimt er det likevel. TV-selskapet ESPNs bidrag er positivt, spesielt høydepunktene ved pause gjøres på en måte som er lett gjenkjennelig fra TV-sendingene i USA. Kommentatorene gjør også en brukbar jobb, men når likevel ikke «NBA 2K14» til hofta på dette feltet.

Jeg liker også at man kan gjenoppleve øyeblikk fra virkeligheten ganske kjapt i «NBA Live 14», og Ultimate Team har et soleklart potensial også i basketform.

Men selv med pene menyer, kurant musikk og en grei variasjon i moduser, faller det meste som et korthus på grunn av det som tross alt er det viktigste: banespillet.

For «NBA Live 14» er ikke en basketballsimulator. Det er faktisk så vidt det er basketball i det hele tatt. Totalpakka er så full av hull og åpenbare mangler at du vil rive deg mer i håret enn å juble for flotte prestasjoner.

EA Sports har knust rivalen 2K Sports på så mange områder, men her er ikke spillgiganten i nærheten. De har gitt ut et dårlig håndverk som er lite gjennomtenkt og en fornærmelse mot de som vil fordype seg i NBAs herlige sportsverden.

Selv det visuelle trekker voldsomt ned. Dette er ikke neste generasjon rent grafisk, langt derifra. Hvis denne serien gjør et comeback neste år er det utrolig mye som må rettes på, så det spørs om det ikke bare er å gå tilbake til tegnebrettet og begynne helt på nytt.

Nei, gå heller for «NBA 2K14» denne gangen. Som du helt sikkert har forstått etter å ha lest denne anmeldelsen, er det av en helt annen klasse. Det er et spill selv de som ikke har et forhold til basketball kan ha glede av.

I «NBA Live 14» er det derimot svært lite glede å spore. Det er bare grått. Grått, trist og veldig frustrerende.

NB! Skjermbildene i denne saken er fra utgiveren selv, og representerer ikke nødvendigvis det vi har sett i spillet.

Oppsummering
Positivt
Pene menyer, grei innpakning, brukbart bidrag fra ESPN.
Negativt
Svakt banespill, dårlig kunstig intelligens, logiske brister, svakt visuelt.
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3