KØBENHAVN (PressFire.no): I år feirer «Virtua Tennis»-serien tiårsjubileum, og gjør det med å kline skikkelig til. For «Virtua Tennis 4» vil støtte både 3D-grafikk til PlayStation 3-utgaven, samt til Move- og Kinect-kontrollerne når spillet lanseres i løpet av våren.
I tillegg prøver SEGA på nytt med en versjon til Wii. Og resultatet er på veldig mange måter bare nødt til å bli bedre enn i 2009, da «Virtua Tennis» var tidlig ute med å omfavne MotionPlus-teknologien. Vi i PressFire ble imidlertid ikke imponert den gang, men utviklerne har lært av sine tidligere feiltrinn, var mantraet under presentasjonen.
Mie Kumagai, sjefen bak spillserien, var på plass i København i forrige uke for å demonstrere og snakke med pressen. Dette blir det første tennisspillet som støtter både 3D-grafikk, Move, Kinect samt Wii MotionPlus.
- Hvor vanskelig er det å inkludere støtte for alle bevegelseskontrollerne, samt 3D-grafikk?
- Det å lage et sportsspill basert på bevegelseskontrollere, og gjøre det på en måte der spillere kan ha det moro på intuitivt vis, var vanskelig. Spesielt fordi vi lagde spillet til tre ulike plattformer. Som du sikkert forstår, er dette tre plattformer med sine særegenheter og noen ulikheter, så vi måtte overvinne visse utfordringer for at spillopplevelsen skulle bli mest mulig lik, svarer Mie Kumagai.
Både PlayStation 3-, Wii- og Xbox 360-versjonene av spillet sto tilgjengelig for oss. Dermed var det mulig å teste dette med 3D-grafikk, med Move og MotionPlus. Men ikke Kinect. For Kinect-sensoren var ikke kompatibel med den konsollen som arrangøren hadde tatt med seg til Farum Tennishall denne dagen, fikk vi høre.
- Hvordan er Kinect-versjonen sammenlignet med på de andre plattformene?
- Her spiller du ikke med en kontroller i hånda, du spiller i stedet med en flat hånd. Nettopp det stiller noen krav, for du kan ikke føle grepet eller hvilken vinkel racketten din peker, forteller Mie Kumagai (bildet).
- Vi justerte systemet slik at Kinect kan lese hele kroppens bevegelse - altså hvor armene og beina dine er. Vi har forsøkt å skape en lignende type opplevelse som du finner med Wii-kontrolleren og Move til PS3.
Da «Virtua Tennis 4» ble annonsert i fjor høst, i forbindelse med GamesCom-spillmessen i Tyskland, ble det understreket fra Sonys side at dette er «prakteksempelet på at tredjepartsutviklere ser potensial i Move og 3D». Spillet ble først annonsert til PlayStation 3, litt senere kom det informasjon om at det også vil dukke opp en Xbox 360- og Wii-utgave.
- Betyr det at dere har hatt lengre tid med å utvikle PS3-versjonen, og at denne blir «best»?
- Vel, det bunner i en liten misforståelse. Vi har alltid planlagt å lage dette spillet til tre konsollplattformer. Grunnen til at vi annonserte spillet først til PS3, var fordi vi ønsket å avsløre de store nyhetene om at spillet blir mulig å nyte i 3D-grafikk.
Det er flere nyheter du kommer over i menyene. Kanskje viktigst er måten karrieremodusen er totalrenovert. Før har du hatt en globus med eventer spredt rundt, nå har utviklerne valgt en langt mer lineær måte du kan ta en tennisspiller helt til toppen.
Og Mie Kumagai understreker at bakgrunnen for dette er å få flere til å fullføre karrieren.
- Det er veldig viktig for oss at så mange som mulig kan nyte hele World Tour og alle aspektene ved denne modusen. Tendensen fra de foregående «Virtua Tennis»-spillene var at mange aldri opplevde det å komme helt til topps. Det ville vi gjøre noe med nå.
Mange forbinder «Virtua Tennis»-serien med de morsomme, nærmest absurde mini-spillene der du kan få en avveksling mellom de viktige turneringene og kampene. Disse er fortsatt med og har fått påfyll – blant annet gjennom et minispill der du må kjempe mot sterk sidevind samtidig som du skal treffe bestemte mål. Du kan også konkurrere med en venn i disse minispillene.
PressFire fikk prøve spillet med 3D-grafikk og Move-kontrollere til PlayStation 3. Også 360-versjonen ble testet, men her fikk vi som tidligere nevnt aldri oppleve «Virtua Tennis 4» med Kinect-sensoren.
Med Move fungerte det hele ganske bra. Faktisk bedre enn jeg hadde forestilt at det kunne gjøre. Kanskje var det den dårlige opplevelsen fra «Virtua Tennis 2009» til Wii som fortsatt lå litt i bakhodet? Du slipper å tenke på å styre selve spilleren – det skjer automatisk. Men du kan, ved å ta et par skritt mot TV-skjermen, få spilleren din til å rykke mot nettet, om du føler deg i det offensive hjørnet.
Serven får du til ved å simulere at du kaster ballen i været. Du er altså ikke avhengig av knappetrykk for å spille på denne måten.
Kameraet flyttes slik at du inntar førstepersonperspektiv når du gjør deg klar for å slå. Vinklede skudd fra motstanderen, som du returnerer med en forehand, var de vanskeligste slagene å venne seg til. Med en sprett og krav om å vente til riktig tidspunkt, krevde dette mest øvelse. Spesielt når du har 3D-brillene på plass på nesen.
Men det var ingen vanskelig oppgave. Bare litt uvant i begynnelsen.
Den nye World Tour-modusen består av fire sesonger, hver av dem inneholder én Grand Slam-turnering. Og på det nye kartet som tar deg videre i din karriere, samler du billetter, eller frimerker. Disse bruker du strategisk for å låse opp den neste turneringen eller utfordringen.
Vi så her spor av «vanlige tenniskamper», turneringer, og mer trivielle aktiviteter underveis i den nye karrieredelen – som at du deltar på sponsorarrangement, signerer autografer med fansen og lignende. Den mest åpenbare fordelen med den nye World Tour er at et mål for karrieren din er tydeligere sammenlignet med det gamle systemet.
Før hadde du en stor globus med øvelser spredt utover. Nå er alt komprimert og mer strømlinjeformet.
En annen spennende nyhet er kalt Match Momentum. Etter å ha studert ekte spillere og måten kampene ofte utspiller seg på, bestemte utviklerne å inkludere denne nyvinningen. Kort fortalt er det mulig å samle opp krefter til et styrkemeter plassert øverst på skjermen. Når dette er fullt, kan du utløse et spesialslag – et slag som er unikt for hver av spillerne.
Dette tilfører spillet mer dybde og et ekstra taktisk lag, påsto utviklerne under demonstrasjonen. For nå må du både tenke på når du skal utløse din Match Momentum, men også tenke på hvordan motstanderne kan utnytte dette aspektet av spillet. Og hvilke styrker som da står i fare for å vippe kampen i konkurrentens favør.
Også onlinespillingen skal bli mye bedre, lover utvikleren. Dette har vært et problemområde i de seneste utgivelsene i denne serien.
- Den måten å spille «Virtua Tennis» på er helt omarbeidet. Vi har luket bort mange feil fra tidligere. Før kunne ballen forsvinne grunnet forsinkelser i forbindelse med onlinespilling. Det skjer ikke lenger nå, forteller Mie Kumagai.
Spillserien feirer altså tiårsjubileum i år. Hvordan ser spillskaperen på fremtiden til «Virtua Tennis»?
- Vi har hatt fokus på tiårsjubileet en god stund. Vi har virkelig gjort vårt beste og betrakter «Virtua Tennis 4» som et avgjørende øyeblikk for denne spillserien - hvorvidt vi kan fortsette å lage dette spillet eller ikke. Mottar dette spillet gode tilbakemeldinger fra brukerne, kan vi fortsette – og spillserien vil leve videre.
- Spiller du tennis selv og hva er det du liker ved sporten?
- Jeg spilte mye tennis da jeg var student, men uheldigvis ikke så mye nå lenger. Men jeg liker fortsatt å se på, sier Kumagai.
- Så du ville ikke hatt sjanse mot for eksempel Roger Federer?
- Nei, men jeg kunne slått han om vi konkurrerte i «Virtua Tennis 4», smiler Mie Kumagai.
«Virtua Tennis 4» lanseres denne våren til PlayStation 3, Xbox 360 og Nintendo Wii.