«Kopps»-regissør: – Vi i spillbransjen har et helt mongo kvinnesyn

Fra komistjerne til prisbelønt spilldramatiker.

4. mars 2014 19:52

(PressFire.no): Den svensklibanesiske filmregissøren Josef Fares har en magnetisk selvtillit.

Om det er grunnen til at filmer som «Kopps», «Farsan» og «Jalla! Jalla!» ble braksuksesser er vanskelig å si, men det har vært helt sentralt i hans gjenfødsel som spilldesignerstjerne.

Fjorårets «Brothers: A Tale of Two Sons» var milevis unna Fares’ bakgrunn som komistjerne: Et dypt personlig drama om to brødre som må skaffe medisin til sin døende far. Spilldebuten hans har like fullt blitt trukket fram som en av de beste, mest ektefølte utgivelsene fra de siste årene.

OBS! I videoen over kan du se hele vårt intervju med film- og spillskaperen Josef Fares fra forrige ukes Bylarm Interactive-foredrag. (Du finner også denne seansen her).

En spillnerd

– Jeg gikk til utviklerne og sa «dette blir en suksess. Jeg bryr meg ikke om hva dere sier, det blir en suksess. Kapp hendene av meg om det ikke blir en suksess!», humret Fares skråsikkert under et foredrag på Bylarm Interactive-konferansen kurert av PressFire.no.

Han fortalte hvordan han har vært en spillnerd siden før han flyttet fra Libanon som tiåring, at han eier de fleste av dagens konsoller og spiller «omtrent alt» som kommer på markedet.

Kjendisregissøren mener hans kjærlighet for spillmediet – og krav om å få total kreativ kontroll over hele produksjonen – er hemmeligheten bak den prisbelønte suksessen. Noen formell utdanning eller erfaring i spilldesign har han definitivt ikke.

Frister med nytt spill

Stjerneskuddet slo blant annet fast at han og andre er altfor dårlige til å skildre kvinnefigurer i spill, og ba om unnskyldning for at det ikke er noen aktive kvinnefigurer i «Brothers».

– Vi er helt mongo i vårt syn på kvinner, slo han fast til jubel fra salen.

Nå sikter stjerneregissøren seg inn mot sitt neste spill, som allerede skal være ferdiggrublet og klart til å skrus sammen.

– Det er så bra. Det er så kjempebra. De som har hørt idéen min sier at det er mye bedre enn «Brothers».

Øverst på denne siden kan du se hele vårt digre intervju med den ublu mannen, som røpet at store aktører både i og utenfor spillbransjen har vist ekstrem interesse for ham det siste året. 

VIDEO: Marthe Marie Moen og Endre Vellene/Dagbladet.
FOTO: Jarle Hrafn Grindhaug/PressFire.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3