(PressFire.no): I dag slapp Medietilsynet sin rapport om barns bruk av medier for 2015.
Denne rapporten tar for seg blant annet bruken av tv/film, internett, sosiale medier og spill, i tillegg til hvordan barna opplever mobbing, trusler og seksuelle kommentarer på nett. Det er også lagt vekt på hvordan barn håndterer både ubehagelige situasjoner og kildekritikk.
2 888 barn i alderen ni til 16 år var med i undersøkelsen. 70 prosent av de spurte hadde tilgang til spillkonsoller og 53 prosent hadde håndholdt konsoll.

Mye spilling
96 prosent av guttene og 76 prosent av jentene spilte spill regelmessig, og her har alderen mye å si.
For guttene ligger andelen som spiller jevnt over høyt, mens hos jentene spiller de aller fleste fra ung alder, mens svært mange faller av når de blir i midten av tenårene.
Fra 88 prosent spillende jenter på ni år er det bare 53 prosent av 16-åringene som sier de spiller.
Om dette betyr at jentene mister interessen, eller om det bare betyr at det er en større tilstrømming hos de yngste (og at disse vil fortsette å spille når de blir eldre) kommer ikke fram av rapporten.
73 prosent spiller spill på mobilen, mens 68 prosent spiller på nettbrett. Videre spiller 66 prosent på spillkonsoll og 63 prosent på pc.
Totalt 29 prosent spiller på håndholdt konsoll.

Hva liker barna?
Favorittspillene til kidsa er spredt, men det er en forskjell mellom hva kjønnene spiller. Jentene spiller mer «Sims» og «Candy Crush» enn guttene, men «Call of Duty» og «FIFA» dukker opp også her.
Jevnt over er det «Minecraft» som er kongen på haugen, med førsteplass hos begge kjønn og alle årstrinn – med et underlig unntak av gutter mellom 15 og 16 år, hvor spillet ikke er å finne på topp fem.

Foreldrene har ikke peiling?
Barna ble også spurt om de mente foreldrene hadde mye peiling på spillene de spilte.
Her ser det ut til at foreldre er i ferd med å bli bedre, for selv om bare 25 prosent av 16-åringene mener mor og/eller far har god kontroll, så øker dette betraktelig jo yngre barna er.
Hos niåringene mener 63 prosent av guttene og 47 prosent av jentene at foreldrene følger med.
Gutter spiller også mer spill som er merket og anbefalt for dem som er atten år eller eldre, der 56 prosent sier de har spilt voksenspill, mot jentenes 21 prosent.