Iran totalforbyr «Battlefield 3»

- Myndighetene raider butikker på jakt etter skytespillet.

29. november 2011 09:44

(PressFire.no): Det svenskutviklede skytespillet «Battlefield 3» blir ikke mulig å finne i iranske butikker. Grunnen er at myndighetene i landet reagerer sterkt på en del av handlingen, der amerikanske styrker ruller inn mot hovedstaden Teheran for å angripe, og har derfor innført forbud mot dataspillet.

Dette var den delen fra «Battlefield 3» som spillskaperne i DICE valgte å vise fram i løpet av Electronic Arts' pressekonferanse under E3-spillmessen i Los Angeles denne sommeren (se video fra denne demonstrasjonen nederst i saken).

- Alle spillbutikker har blitt ilagt et forbud mot å selge dette ulovlige spillet, uttaler en embetsmann som representerer sikkerhets- og etterretningsavdelingen i de iranske politimyndighetene, ifølge AFP (via Game Politics).

Har solgt spillet i smug

Flere butikkeiere har allerede unnlatt å tilby «Battlefield 3», i forkant av dette offisielle forbudet i landet.

- Jeg har ikke spillet, sier en butikkeier, og det på bakgrunn av at politiet visstnok allerede har «raidet enkelte butikker og arrestert butikkeiere som har solgt dette skytespillet i smug», allerede før dette forbudet trådte i kraft.

Det skriver AFP, som ikke har vært i stand til å bekrefte om disse påstandene om raiding av butikker faktisk har skjedd.

En IT-organisasjon basert i Teheran har videre henstilt alle om å rette seg etter dette forbudet.

Samler underskrifter

«Battlefield 3» har allerede vakt sterke reaksjoner blant det som The Fars New Agency omtaler som «iransk ungdom».

- Vi skjønner at historien i et videospill er av hypotetisk natur. Men vi mener spillet med hensikt er lansert på et tidspunkt da USA presser det internasjonale samfunnet til å skulle frykte Iran, uttaler denne gruppen, som hittil har samlet 5000 underskrifter i en protestaksjon.

«Battlefield 3» har en handling lagt til grenseområdet mellom Iran og Irak, før en rykker inn til de nordlige delene av Iran for å bekjempe trusselen om bruk av atomvåpen. Senere tar historien i enspillerdelen, lagt til 2014, oss blant annet til Paris og New York.

Ifølge utgiveren Electronic Arts solgte «Battlefield 3» fem millioner eksemplarer i løpet av den første uken i salg, tre av disse fra forhåndssalg. Totalt ti millioner er sendt ut til butikker.

EA har ingen formelle distribusjonsavtaler i Iran, men det har sirkulert piratkopierte versjoner av spillet, skriver The Fars News Agency. Disse uoffisielle versjonene av spillet er altså rammet av forbudet i Iran.

BBC snakket nylig med en opprømt iransk spillskaper, som reagerer på handlingen i «Battlefield 3» og forlanger å få en unnskyldning.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3