I går døde Joel (4)

Faren lager dataspill om sin kreftsyke sønn.

14. mars 2014 15:23

(PressFire.no): Det er et videospill om smerte og håp. Det er en historie om min sønn. Det er et manuskript skrevet fra dag til dag. Det er livet som beveger seg litt etter litt, og som skyter fart av mysteriet vi har på nåde.

Slik beskriver Ryan Green spillet han har jobbet med samtidig som sønnen Joel i flere år har slåss mot dødelig kreft.

Men torsdag 13. mars tapte sønnen den lange kampen og døde bare fire år gammel.

Et siste åndedrag

Joel tok sitt siste åndedrag kl. 01.52, skriver foreldrene på nettsiden.

Sønnen Joel Even Green ble diagnostisert med en sjelden og dødelig hjernesvulst i 2010 og måtte gå igjennom en operasjon for å fjerne svulsten. Deretter måtte han gjennom 54 uker med både cellegift og stråling.

Etter ti måneder måtte imidlertid behandlingen avbrytes etter å ha oppdaget at svulsten var tilbake.

I ettertid mottok den vesle gutten kun behandling som var skreddersydd å gi ham bedre livskvalitet – i praksis var kampen tapt.

Berg-og-dalbane

Men som i et slags mirakel skal Joel ha begynt å vise bedring uten behandling. Kreftcellene forsvant fra ryggmargsvæsken. Da bestemte foreldrene seg for å satse på en ny behandling med stråling.

Dessverre viste gutten kun bedring frem til i juli 2011, da de oppdaget en ny hjernesvulst som hadde skadet nerven som kontrollerer høyre øye.

De dårlige nyhetene sluttet dessverre ikke der. I oktober 2011 var hjernesvulsten borte, men to nye svulster ble oppdaget i ryggraden og en ny i hjernen.

I ettertid skal familien ha opplevd en berg-og-dalbane hvor håp ble tent for å bli slukket ved neste sykehusbesøk. Lenge ble også en svulst i lillehjernen holdt i sjakk gjennom eksperimentell behandling, men gutten tapte til slutt kampen.

Et innsyn

Samtidig som familien har slåss en kamp mot sykdommen har foreldrene søkt måter å fortelle sin historie. I et intervju forteller faren om at alt falt på plass da han begynte å tenke på dataspill.

På den måten mener han at man på en bedre måte kan få et innsyn i hva de har gått gjennom.

«That Dragon, Cancer» er et eventyrspill som fungerer som et levende maleri; et dikt; en interaktiv gjenfortelling av Ryan og Amy Greens erfaringer med å oppdra sønnen deres, en fireåring som slåss mot dødelig kreft på sitt tredje år, heter det på nettsiden til prosjektet.

Spilleren gjenopplever minner, deler hjertesmerte, og oppdager det overveldende håpet som kan oppleves når man ser døden i øynene.

Foreldrene har også skrevet en barnebok om sine opplevelser, kalt «He is not dead yet» - eller «Han er ikke død ennå».

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3