Hvorfor får vi ikke salgstall lenger?

Vi har gravd i arkivet og funnet de siste norske tallene.

25. januar 2016 12:00

(PressFire.no): Salgstall innenfor spill er blitt en merkelig PR-greie. Nå til dags er det nesten umulig å finne ut hvor mye et spill har solgt med mindre det er en gigasuksess, og ofte forsvinner dataene helt før de i det hele tatt er blitt gjort tilgjengelige.

I USA har det lenge vært «fri flyt» av tall, inntil for et år eller to siden – nå er det såvidt vi får en toppliste uten spesifikke tall, resten er låst ned bak strenge avtaler og taushetserklæringer.

Det henger ikke helt på greip med hvordan det hele løses i for eksempel filmindustrien, der vi får vite nærmerst ned til hvert øre en film omsetter for.

Bare i Japan er det fortsatt helt innafor å gå ut med utrolig detaljerte opplysninger om spill, og tallene blir ukentlig postet på for eksempel nettforumet NeoGAF.

Norske tall

Vi har tatt vare på noen gamle pressemeldinger og Excel-dokumenter fra da de norske distributørene faktisk oppga svært detaljerte tall til Spillforeningen (en del av Produsentforeningen), helt frem til og med 2009.

I tallene kan vi se de helt avsindige PlayStation 2-salgene her (612 285 konsoller solgt!), og akkurat hvor stor flopp GameCube var i forhold (46 789 solgte).

Microsoft har aldri gitt tall for antall konsollsalg, men vi finner likevel tallene for spillene som er solgt. Den første Xboxen var ikke store suksessen heller, med bare 15 millioner kroner mer i omsetning kontra Nintendos lilla kube.

Se alle tallene nederst i saken.

Konsollomsetning i Norge.
(klikk for større) 
Pc-spill alltid sterkt

Vi kan også se på tallene at pc-markedet aldri har vært særlig svakt i Norge.

Vi ser en dipp i omsetning akkurat de årene PS2, GameCube og Xbox kom på markedet, men buen gikk kjapt opp igjen – før den forventede nedgangen i takt med at Steam festet grep om distribusjonen.

Det første året dette merkes nevneverdig er så sent som i 2009, med en nedgang på nesten 30 prosent fra året før.

Wii tok heller aldri av på den samme måten som i resten av verden. Spillsalgene er jevnt over gode, men når aldri helt opp til PS3- eller Xbox 360-tallene.

Nintendo DS var derimot en kjempesuksess med nesten 300 000 solgte i perioden, og vi gjetter på at den solgte enda mer frem til 3DSen kom i 2011.

Tall er gøy. Du kan studere
alle nederst i saken.
Tall er gøy. Du kan studere
alle nederst i saken.
Beistet PS1

Tallene kan også gi en indikasjon på når de forskjellige konsollene «døde» her på bjerget.

Nintendo 64 mistet all sin omsetning i 2003, Dreamcast var helt ferdig mot utgangen av 2000, og ingen flere spill ble solgt i 2001 av den grunn.

PS1 derimot, solgte fortsatt spill helt frem til desember 2005 – fire år etter PS2 var på banen.

Apropos, så ble det omsatt PS2-spill for 37 millioner kroner i Norge i 2009. Ikke verst for en da åtte år gammel maskin. Ni år, om man ser internasjonalt på det.

Sidetalkin’

Av andre kuriositeter kan vi nevne at det ble solgt spill til Nokias triste spillkonsoll N-Gage for 681 911 kroner i 2004, mens den raste helt av listene året etter. Noe som sikkert også hadde litt med at spill bare ble tilgjengelig for direkte nedlasting etter hvert.

Eventuelt at den håndholdte konsollen var et gigantisk tøyseprosjekt som aldri ble populært.

Den heller diffuse kategorien «DVD-spill» er også oppført, men hele markedet kom og forsvant på bare et par år – og med et par knappe millioner i omsetning totalt.

Rekorden for høyest omsetning på et år er det PlayStation 2 som har – 2005 ble jubelåret med hele 279 millioner kroner i norske mynter.

Konsollsalg

Under har dere de mest oppdaterte konsollsalgstallene som er å oppdrive for det norske markedet, opp til og med 31. desember 2009.

Etter dette gikk NSM inn i et større nordisk foretak, ANGI, og sluttet å levere like detaljerte tall. ANGI gir fortsatt ut topplister fra analyseselskapet GfK for de forskjellige plattformene en gang i blandt, men uten de faktiske tallene.

VG leverte også sine egne topplister i noen år, før også de stoppet rundt 2010. Såvidt vi vet, så inneholdt verken VG eller ANGIs lister digitale salg.

Den siste bekreftede ståa

GB Advance 187 390
Nintendo DS 296 046

Nintendo 64 140 017
GameCube 46 789
Nintendo Wii 160 066

PSP 122 389
PS1 341 862
PS2 612 285
PS3 192 221

Vi minner om at PS3, Wii og DS alle har vært i «aktivt» salg lenger enn dette, og burde ha høyere antall solgte enn tallene over.

Vi har gjort alle tallene tilgjengelig for egen analyse i et Google-dokument her.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3