Hva gjør man egentlig når livsfarlige romvesener dundrer fra himmelen?

Juler dem opp, vel.

21. oktober 2013 09:41

KÖLN (PressFire.no): Det er i grunn angstfylte oppdagelsesferder gjennom tåka som definerer «XCOM», uten at det på noen som helst måte spikrer agendaen når Firaxis nå sitter med serien mellom hendene.

Etter å ha spilt en times tid av den nye ekstrapakken, «Enemy Within», er det i hvert fall lite som stråler sterkere mot meg enn ønsket om å endelig gi oss makta. Først og fremst gjennom heftige enheter med enda drøyere angrep, som aldri trenger å tenke to ganger før de spurter inn i mørket.

Det rekrutterer neppe noen nye til strategikjempen, men fyller kanskje litt sprengstoff på tanken for veteranene som går på tomgang.

Robotrock

De nye robotsoldatene er milevis unna paranoiaen som fyller deg når en garva fotsoldat sendes ut på en helt fersk slagmark. Ikke bare tåler de usedvanlig mye, de biter hissig fra seg både i nærkamp og fra god avstand.

Ved hjelp av et nytt laboratorium, kan vanlige menige knas om til en Mech - med et digert metallskrog og vel så store våpen. Det gir dem flammekastere, rakettkastere, evnen til å knuse hindre og alt mulig rart.

Til og med en diger knallneve som moser romvesener som er dumme nok til å møte deg snute til snute.

La gå, fienden har også fått noen digre robotsoldater, men det er ikke til å komme unna at MEC-soldatene punkterer en del av nerven i feltturene. De er riktignok ikke udødelige, men like fullt det nærmeste du kommer en stridsvogn i «Enemy Unknown».

Det hindret meg ikke fra å bli flerret i fillebiter på demobrettet, men la oss heller skylde på at det er en stund siden jeg har vært på romvesenjakt nå.

Kraftfôr

Ved å sanke den nye Meld-ressursen, som finnes rundt omkring på de nesten 50 nye brettene, kan du også sjonglere litt på DNA-et til de vanlige soldatene dine.

Om du skjærer litt i romvesenlikene du kommer over, åpner det flust av nye verktøy for vanlige soldater.

Om du trimmer genene litt kan du for eksempel hoppe opp på bygninger som ellers krever stiger og sånt. Det er selvsagt en stor taktisk fordel.

Andre har kanskje mer lyst på immunitet mot panikk eller evnen til å gjøre soldatene usynlige om de holder seg bak ordentlig dekning.

Heller enn å fullstendig omdefinere hvordan «Enemy Unknown» fungerer, er «Enemy Within» en slags turbo. Flere brett, våpen, triks og fiender. I tillegg får du krangle med EXALT, en gjeng mennesker som bisart nok tar parti med romvesenene. Det åpner blant annet et par nye modi.

I Covert Operations må en av operatørene dine for eksempel vandre alene i en egen del av kartet, blottet for alt annet enn en pistol og et par nye triks.

Målet er å enten hacke et par datamaskiner eller beskytte et eller annet kostbart noe fra bølger av kosmiske kjeltringer.

Fight! Fight! Fight! 

Om noe, sementerer den kommende ekstrapakken hvordan «Civilization»-studioets nyversjon av den legendariske spillserien vil være et rent taktisk strategispill mer enn noe.

Og det er en ærlig sak.

- Jeg tror taktikkdelens polerte natur kan ende opp med å tiltrekke seg masse mainstream-spillere som ellers ikke hadde vært så interessert i slike spill, hevdet sjefsdesigneren på «Enemy Unknown», Jake Solomon, da vi intervjuet ham i fjor

«Enemy Within» virker som en klar og tydelig forlenging av det. Den later til å ha lite lyst til å løfte verken historien eller makrostrategien, og tar heller sats på å heve kampene til et enda råere, mer aggressivt nivå.

Da jeg trasket ut på det virtuelle jordet i Köln, var det først og fremst gleden av å frese digre robotnever i romvesenkjaker som stod i sentrum. Det gjenstår fortsatt å se hvordan det rammer den pirrende frykten av å traske ut i det ukjente.

Om det er der prioritetene burde ligge? Vel, ikke for min eller vår anmelders del. Men Firaxis sparer kanskje de store omveltingene til oppfølgeren?

«XCOM: Enemy Within» er en ekstrapakke til «XCOM: Enemy Unknown» som krever originalspillet. Den utgis til Windows, Xbox 360 og PlayStation 3 den 12. november.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3