Hun er offer for en massiv kvinnehat-kampanje

– Ser seg selv som edle krigere som skal redde spillmediet, sier Anita Sarkeesian.

16. september 2014 09:15

(PressFire.no): Den kanadiske mediekritikeren og feministen Anita Sarkeesian har fått mye oppmerksomhet for sin nettside og YouTube-kanal, Feminist Frequency. På godt og vondt.

Etter at hun i 2012 gikk til Kickstarter for å finansiere en serie videoer som tar for seg hvordan kvinner blir fremstilt i spill, ble hun offer for en massiv hatkampanje, blant annet gjennom en rekke svært eksplisitte trusler om drap og voldtekt.

Saboteringsforsøk, hatmeldinger og grove trusler følger henne fortsatt i dag.

Hvorfor?

– Gjerningspersonene ser ikke på seg selv som skyldige i det hele tatt. De ser seg som edle krigere, sa Sarkeesian under et innlegg på XOXO-festivalen i Portland denne helgen. Det skriver The Verge (via Polygon).

Selv om (eller kanskje nettopp fordi) videoene hennes er informative og saklige, og at hun åpenbart både spiller selv og har peiling på spill, er internett-trollene tydeligvis redd for at Sarkeesian skal blande seg inn i gutteklubben deres, og «ødelegge» spillmediet. Gjennom å fremstille kvinner mer rettferdig, altså.

NB: Du kan se et utvalg av Sarkeesians videoer nederst i denne artikkelen.

– Konspirasjon

Selv om hatmeldinger og trusler er den mest åpenbare manifestasjonen av misogyni på nettet, kan Sarkeesian fortelle om mer subtile typer trakassering, som gjør like mye skade.

Den ene formen er at flere nett-troll lager profiler på sosiale medier som gir seg ut for å være Sarkeesian, og som kommer med uttalelser som tilsynelatende bekrefter haternes verste frykter.

Det andre er en konspirasjon for å få det til å se ut som hun selv finner opp alle truslene og meldingene for å få oppmerksomhet, og for å svartmale spillerkulturen.

– Løgner om meg blir postet på 4Chan og Reddit for å samle flere folk til å støtte saken. Det sprer seg til Twitter til Facebook til YouTube og tilbake igjen. Når kaskaden når en viss størrelse, så betyr det ikke lenger noe hva faktaene egentlig er. Det blir et mem, sa Sarkeesian på XOXO.

Hun har derfor en enkel oppfordring til de som hører på:

– En av de mest radikale tingene du kan gjøre er faktisk bare å tro på kvinner når de forteller om opplevelsene sine, sier hun.

Får støtte

Likevel får ikke Sarkeesian bare hat, men også svært mye støtte. Kickstarter-kampanjen som ble nevnt ovenfor samlet for eksempel inn nesten en million kroner (150 000 dollar). Langt mer enn hun ba om.

Det er også mange spillskapere som tar parti med henne.

For et par uker skrev vi at blant andre «Saints Row»-skaperne har tatt til seg kritikken.

Steve Jaros fra utviklerteamet sier han ville gjort ting annerledes, dersom han kunne reist tilbake med en tidsmaskin.

Kritikken er blant annet at kvinner i spill ofte ikke er mer enn passiv bakgrunnsdekor, stilt til skue og forlystelse for den aktive, mannlige spilleren. Eller, som verre er, at kvinnene er sexobjekter som spilleren kan gjøre som de vil med – inkludert vold og overgrep – uten nevneverdige konsekvenser.

Jaros, på samme måte som Tim Schafer og flere andre, har oppfordret alle i bransjen til å se videoene.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3