«Håper EA gjør puppene realistiske»: – Trist å se det giftige kvinnehatet

11. september 2015 11:33

KØLN (PressFire.no): Meningene som boblet i sosiale medier i forbindelse med annonseringen av «FIFA 16» i sommer, var utvilsomt sterke.

Dette var det aller første Electronic Arts avslørte fra høstens fotballspill.

– Feministene har vunnet. Jeg er veldig skuffa

Å karakterisere dette som kvinnehat eller sextremisme, er kanskje for sterkt eller enkelt. Avsenderne bak alle disse meldingene kaller det trolig bare «vitser».

Den første traileren EA Sports la ut, der utgiveren presenterte at 12 kvinnelandslag blir inkludert i «FIFA 16» (se den i videovinduet), var ikke bare resultatet av noen få som plutselig fryktet at favoritthobbyen ble truet.

66 000 har hittil trykket «lik»-knappen på Youtube. 17 000 vender tommelen ned.

– Stjernespilleren din spiller dårlig fordi hun har mensen.

– Håper EA får lagd realistiske pupper, og at de duver under kampene.

– De fleste spiller «FIFA» for å få et avbrekk fra kvinner. Nå legger dere dem til i spillet.

– Feministene har vunnet. Jeg er veldig skuffa.

– Skjønner ikke hvorfor EA introduserer kvinnelag i «FIFA 16» … med mindre de kommer til å bytte trøyer etter en kamp.

Dette er bare et lite utvalg av det som dukket opp på Twitter etter at EA Sports kunngjorde «FIFA 16».

Sebastian Enrique er en av
«FIFA 16»-produsentene.
(Foto: Kjetil Svensen, PressFire).

Ikke overraska

Kvinnedelen av «FIFA 16» er valgfri. Alt det andre innholdet du forventer er med, og i demoen som kom denne uka er det mulig både å duellere Messi mot Ronaldo – eller Tyskland mot USA, i en kvinnelandskamp.

Hvorfor dukket det opp slike reaksjoner?  Vi spurte Sebastian Enrique, en av «FIFA 16»-produsentene, i forbindelse med den tyske spillmessa GamesCom.

– Ble du overraska?

– Jeg er ikke overraska over noe. Måten jeg tolker det på er at dette var den aller første dosen med informasjon rundt «FIFA 16». Ok, hva er det vi gjør: «introduserer de kvinnefotball nå?». Er du en fan av karrieredelen av «FIFA» og føler deg frustrert over noe der eller i Ultimate Team – eventuelt er opptatt av å få forbedringer til keeperne  blir gjerne den første reaksjonen: «hvorfor lager dere kvinnefotball og ikke alt det andre?».

– Jeg visste om alt det andre vi dytter inn i «FIFA 16». Jeg tenkte: «bare vent, dere klager kanskje nå, men vi har noe for alle i andre deler av spillet også. Dere kommer til å bli fornøyde», sier Enrique til PressFire.

EA-sjef rykket ut og kalte
angrepene hatefulle.
(Bilde: Peter Moore, Twitter).
EA-sjef rykket ut og kalte
angrepene hatefulle.
(Bilde: Peter Moore, Twitter).

Vi er bedre enn dette

Hvorfor valgte EA egentlig først å gå ut med nyheten om at kvinner også er med i «FIFA 16», og ikke fortelle hele historien – for eksempel at som følge av kvinnefotballen så har de klart å gjøre hele spillet bedre, og alle spillerne mer naturtro? Selveste Zlatan har fått bedre hår, til og med!

Ønsket EA å piske opp til en slik debatt, kontrovers og oppstyr?

Det offisielle svaret er trolig at timingen klaffa med starten av kvinne-VM i sommer.

Peter Moore, nestsjefen i Electronic Arts, var kjapt ute på Twitter da han så hva som dukket opp av respons, «vitser» og stygge kommentarer:

– Så trist å se det giftige kvinnehatet i kjølvannet av EA Sports’ «FIFA»-annonsering. Kvinner er med i spillet. Vi er bedre enn dette, kom det fra Moore like etter den første pressemeldinga hadde fått sunket inn hos den store «FIFA»-spillmenigheten.

 Innoverer over hele banen

– Det er kanskje en del av samfunnet vårt som ikke liker dette. Som ikke vil spille med kvinnelag eller se kvinnefotball. For meg er det enkelt: liker du ikke å spille med Bundesliga-lag, så la vær! Men du har muligheten, sier «FIFA 16»-produsenten.

– Det er faktisk så enkelt.

Når det gjelder de andre nyhetene i «FIFA 16», lot EA Sports oss få teste dette i London tidligere i sommer. I år er mantraet fra utviklerne at «vi har innovert over hele banen».

Du kan lese mer om våre inntrykk, etter en omfattende test.

«FIFA 16» er ute 24. september. En gratisdemo ble sluppet denne uka.  

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3