Her hacker de bilen og styrer den med en spillkontroller

- Det tar ikke kriminelle særlig lenge.

31. juli 2013 08:25

(PressFire.no): Moderne biler hviler i stor grad på toppmoderne kjøremaskiner, som for eksempel kan sjonglere elektriske systemer, koordinere funksjoner og holder orden på bilen generelt.

Den lille datamaskinen er stort sett et hendig automatiseringsverktøy, men den digitale hverdagen skal ikke være helt uten risiko.

De amerikanske ingeniørene Charlie Miller og Chris Valak har omgått sperrer i to populære bilmodeller og prestert å styre dem med en spillkontroller. Det forteller BBC. (se video i bunnen).

Fjernstyrer bil

Miller og Valak avslørte eksperimentene sine under årets utgave av den Las Vegas-baserte hackermessen Defcon.

Der ville de eksponere sikkerhetsbekymringer ved databaserte biler.

- Vi hadde elsket om dette startet en diskusjon, hvor bilprodusenter kan lytte og forbedre bilers sikkerhet, erklærte Miller ifølge BBC.

Ved å koble seg fysisk til bilmodellene Ford Escape og Toyota Prius, fikk de direkte tilgang til styringsfunksjonene. Derfra var veien kort til å koble til et noe utradisjonelt rattsubstitutt.

- Ikke en risiko

De to sikkerhetsekspertene insisterer på at man kan få tilsvarende tilgang også trådløst, og refererer til en undersøkelse ved University of Washington og University of San Diego fra 2010.

Hensikten deres skal først og fremst ha vært å avdekke hvilke muligheter man har til å gjøre ugagn om man først sitter med styringa.

Toyota skal for sin del ha bedyret at de investerer store summer i sikkerheten, og at denne typen angrep uansett fall ikke bør skape bekymring blant allmuen.

- Angrepet skjedde ikke trådløst, men som en høyst aggressiv, fysisk manipulering av bilen over lengre tid. Det er ikke en risiko for kunder på massenivå, hevder en Toyota-talsmann til BBC.

Andre, som datasikkerhetseksperten og professoren Alan Woodward, mener dette er en veldig alvorlig og reell problemstilling.

- Jeg synes bilhacking er noe av det skumleste der ute, man snakker aldri om det og hacking av medisinske maskiner. Du har hørt om ransomware: se for deg at det skjer i en bil. Det tar ikke kriminelle særlig lenge, påstår han til BBC.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3