Her er Windows RT bedre enn iOS

Apple får kraftig konkurranse på fem punkter.

25. oktober 2012 18:17

(PCworld.no): Allerede nå kan vi liste opp fem sentrale punkter der nye Windows 8 er bedre enn iOS på nettbrett, hevder Jon Philips , journalist hos amerikanske PC World.

Skribenten har brukt iPad daglig siden Apple introduserte den første iPad-en 3. april 2010. Han har benyttet både den opprinnelige iPad, iPad 2 og tredje generasjon iPad.

Likevel er skribenten ikke noen utpreget Apple-fanboy. Han benytter hverken stasjonær eller bærbar Mac, men har altså vært en begeistret iPad-bruker i flere år.

– Nettbrett fungerer for meg. Navigering via berøringsfølsom skjerm fungerer for meg. Og iPad-en har fungert for meg – selv om jeg aldri har brukt den til noe ordentlig arbeid, skriver Philips.

 

Mye er gjemt

Nå har han imidlertid fått lekt seg med flere Windows 8-baserte nettbrett de siste ukene, inkludert Microsofts eget Surface RT, som han fikk benytte under et besøk i Microsofts hovedkvarter i Redmond nylig.

Riktignok mener han at Microsofts nye operativsystem har en bratt lærekurve. – De nye fingerbevegelsene er langt fra intuitive, mens det derimot er så lett å navigere seg gjennom iOS-systemet at selv dyrene på gården kan lære seg det, skriver Philips.

Men han tilføyer: – som med så mange forvirrende brukergrensesnitt (tenk på Photoshop og Excel) er mye kraftig funksjonalitet godt gjemt under et uutgrunnelig brukergrensesnitt.

Med dette som utgangspunkt skisserer skribenten fem områder der han mener Windows 8 er bedre enn iOS.

1) Snap screen

I tillegg til å tilby ordentlig fleroppgavekjøring gjennom hele systemet, noe som mangler i iOS, har Windows 8 en «snap screen»-funksjon som gjør at du kan se to aktive apper ved siden av hverandre på skjermen samtidig.

Den ene appene opptar omtrent tre fjerdedeler av skjermen, mens den andre ligger i den smale stripen som er igjen. Du kan enkelt bytte om på appene og til og med klippe og lime innhold fra den ene appen til den andre.

- Snap screen-funksjonen er fantastisk. Den er også hovedgrunnen til at alle Windows 8-nettbrett må ha en skjermoppløsning på minst 1366 x 768 piksler. Dette bredformatet sikrer at alle nettbrett vil kunne kjøre Snap screen-funksjonen ved at den smaleste delen av skjermen har en bredde på minst 320 piksler, skriver PC World-journalisten.

 

2) Levende fliser

Apple vil gjerne være et hipt og kreativt firma. Da er det ironisk at Hjem-skjermen henter grunndesignen fra den tidligste epoken for grafisk brukergrensesnitt – statisk og med like store ikoner i et strengt rutemønster, skriver Jon Philips.

I sterk kontrast til dette fremstår startskjermen i Windows 8 som dynamisk og fleksibel, ja, rett og slett morsom. App-symbolene er representert av «levende fliser» som kan vise umiddelbart oppdatert informasjon, for eksempel værmeldingen eller de til enhver tid siste nyhetene. Du kan også endre størrelse på de levende flisene og får dermed enda bedre brukertilpasning.

Man skulle kanskje tro at alle disse funksjonene vil skape mye visuell støy, men Microsofts design-retningslinjer skal sikre at appene fra Microsoft og fra tredjepartsfirmaer lever side om side i full harmoni.

Resultatet er blitt en startskjerm som både er kraftfull og dynamisk, men som likevel har en raffinert og kunstferdig design.

 

3) Innstillinger

I Windows 8 er innstillingene og valgmulighetene ved hver app innebygd direkte i appen. Du trenger bare å aktivere sidefeltet når du er inne i appen og klikke på innstillings-ikonet nederst til høyre på skjermen.

Herfra kan du justere innstillingene som gjelder for akkurat denne appen. I tillegg har du tilgang til systeminnstillingene.

I iOS derimot må du gå ut av appen, åpne Innstillinger-appen og deretter lete etter navnet på appen du ønsker å endre innstillingene på.

På noen måter fungerer innstillingssystemet i Windows 8 omtrent i tråd med den samme filosofien som i Android: Gi brukeren tilgang til kraftige verktøy for å endre innstillinger, og sørg for at disse verktøyene er lett tilgjengelige.

I iOS derimot har man prioritert enkelheten på bekostning av tilpasningsmulighetene. Dette høres fornuftig ut når man ønsker å appellere til massemarkedet – vi vil ikke forvirre bestemor og bestefar med alle de forvirrende innstillingsvalgene – men samtidig fratar man tunge brukere de funksjonene de trenger.

 

4) Noe som ligner på et filsystem

I det moderne Windows 8-brukergrensesnittet er det ingen tradisjonelle mapper, så du kan ikke dra og slippe filer mellom forskjellige kataloger, selv om full filsystem-funksjonalitet er tilgjengelig fra skrivebords-grensesnittet.

Det moderne brukergrensesnittet viser imidlertid frem et underliggende filsystem når man setter i gang et søk fra sidefeltet.

Når du for eksempel gjør et filsøk på ordet «sushi», finner du alle dokumenter – et bilde, en tekstfil eller hva som helst – som har «sushi» i filnavnet, uavhengig av om filen tilhører en app fra det moderne brukergrensesnittet eller er en skrivebords-app. Dette er særlig nyttig når du leter etter lagrede vedlegg til e-postmeldinger.

iOS har også en søkefunksjon, men den er drastisk avgrenset til bare noen få variabler. Søker du etter «sushi» i iOS, får du bare opp en liste med navnet på installerte apper som inkluderer «sushi» i navnet, samt tekststrenger med ordet «sushi» i Notater og Kalender.

Dette er ikke noe komplett filsystemsøk, ganske enkelt fordi iOS ikke lar deg opprette fullt tilgjengelige og administrerbare filer.

Men Microsoft har ikke gjort ferdig jobben, de heller. Filsystemet som er begrenset til skrivebordsdelen av operativsystemet, er ikke hele filsystemet. Det hadde vært ønskelig med flere funksjoner for å håndtere filstrukturen også i det moderne grensesnittet. Kanskje kommer det snart dersom Microsoft legger om til en årlig oppdatering av sitt mobile operativsystem, slik Apple og Google gjør allerede i dag.

 

5) Internet Explorer

Den nye Internet Explorer – i hvert fall den som befinner seg på startskjermen – er bedre enn Apples Safari. Punktum.

En større andel av skjermflaten er reservert for internett-innhold, mens fanene og adressefeltet er skjult inntil de blir tatt i bruk.

I den nye Internet Explorer er søk integrert i adressefeltet. Dessuten har man en «bla fremover»-funksjon der man kan bla seg gjennom en artikkel på flere sider ved å sveipe over sidene med en finger.

I tillegg finner vi et farge-ikon for Favoritter som ikke bare er basert på tekst. Dette gjør det lettere å finne den favoritt-nettsiden du søker etter.

Endelig har Internet Explorer for det moderne brukergrensesnittet en lynrask rendringsmotor. Nettsider lastes raskere i Internet Explorer, og opptegningen av sider er allerede raskere enn den fantastiske hurtigheten som Safari for iOS kan by på. I hvert er det inntrykket basert på foreløpig utprøving, som forhåpentlig vil bli bekreftet gjennom mer systematisk testing.

Det store spørsmålet i skrivende stund er om man i Windows Store noensinne vil få kjøpt Chrome- og Firefox-appene slik at Windows 8-brukere kan få testet Internet Explorer mot andre mobile konkurrenter. Det vet vi faktisk ikke ennå.

I dette spørsmålet ligger den største svakheten med Windows 8, eller kanskje akilleshælen i kampen mot iOS: Microsofts mobile plattform inneholder ikke et fnugg av alle de vidunderlige tredjeparts-appene som gjør iOS så attraktivt både for den gjennomsnittlige bruker og for hardbarkede nerder.

For PC Worlds skribent er dette en av hovedgrunnene til at det fortsatt er vanskelig å fatte den endelige beslutningen om å fortsette som iPad-brukere eller gå over til et Windows 8-nettbrett.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3