Her er Microsofts nye nettbrett

Surface skal ta opp konkurransen med iPad.

19. juni 2012 09:45

(PressFire.no): Ryktene begynte å florere i forrige uke om at Microsoft nå for alvor har tenkt å kaste seg inn i nettbrettkonkurransen.

Det stemte på en prikk.

Microsoft-sjefen Steve Ballmer entret scenen på pressekonferansen i Los Angeles i natt norsk tid for å vise fram et par slanke, egenproduserte nettbrett.

Surface er navnet, det samme Microsoft tidligere har kalt sine gedigne, «trykkfølsomme bord».

Den minste av de to modellene er bare 9,3 millimeter tykk, har en ClearType HD-skjerm på 10,6 tommer og veier ifølge Microsoft 676 gram.

Den tilbys med enten 32 eller 64 GB lagringskapasitet og har en NVIDIA Tegra-basert ARM-prosessor, skriver Engadget.

Det kommer også en mer robust variant, tykkere og tyngre, som byr på mer kraft og større lagringskapasitet.

Microsoft signaliserer med dette at de både vil nå et bredt «iPad-publikum» men også et segment som vil ha mer kraft og et alternativ til en laptop.

NB! Se mer av Surface i videoen nederst i saken.

Ryggstøtte og valgfritt tastatur

Surface er utstyrt med en «ryggstøtte», og det kommer to ulike tastaturer til nettbrettene.

Disse fungerer samtidig som skjermdeksel.

Touch Cover, som Microsoft kaller det ene tastaturet, bygger på multitouch-teknologi. Microsoft hevder at en hvilende håndflate ikke skal by på distraksjoner i skrivingen, men by på stor presisjon.

Det mer tradisjonelle tastaturet, Type Cover, har taster i tillegg til en museflate og er litt tykkere.

Slippes i høst?

Selskapet kommer foreløpig med to modeller: en med Windows 8 og en med Windows RT, med henholdsvis en Intel Ivy Bridge- og ARM-prosessor.

Intel-versjonen, med Windows 8 Pro, vil være den mest kostbare av disse to. Denne har en Intel Core i5-prosessor, gir deg bilder i full HD (1080p) og har USB 3.0-støtte, skriver Engadget.

Dette nettbrettet er tykkere (13,5 mm), veier mer (903 gram) og tilbyr enten 64 eller 128 GB lagringsplass.

Det ble ikke sagt noe om når Surface er i butikkene, men en lansering er ventet samtidig med Windows 8-operativsystemet senere i år.

Prisene er heller ikke bekreftet enda, men Microsoft antydet at den slankeste versjonen vil ligge på samme prisnivå som nettbrettkonkurrentene – mens «storebror» vil koste det samme som Ultrabook-maskiner (kjappe, lette og små pc-er som gjerne koster fra 7000 kroner og oppover).

Fokus på SmartGlass

På E3-spillmessen i Los Angeles for to uker siden avslørte Microsoft sin nye strategi for underholdning som de har kalt SmartGlass.

Dette er teknologi som skal binde sammen ulike underholdningstjenester, gi deg mer valgfrihet og informasjon på flere skjermer - eller sjansen til å fortsette filmtittingen, surfingen og spillingen på en tv eller smarttelefon etter at du har begynt filmopplevelsen på et nettbrett, for eksempel. 

SmartGlass skal ifølge Microsoft støtte alle typer smarttelefoner og nettbrett, også iOS og Android. 

Selvsagt frister Microsoft med et utvalg av underholdning til Surface tilgjengelig fra Windows Store. Både spill, musikk og film. Under E3 ble det også annonsert planer om en helt ny musikktjeneste.

Entusiasme blant spillutviklere

Surface har i løpet av timene etter avdukingen i Los Angeles klart å begeistre Epic Games-topp Mark Rein.

Dette er folka bak blant annet «Gears of War»-serien, i tillegg til at de lager spillmotoren Unreal Engine.

-  Microsoft har klart det! Bra jobba. Surface ser fantastisk ut. Jeg kan ikke vente med å få ut noen Unreal Engine-spill til denne babyen, skriver han på Twitter.

Han spekulerer også i at Surface-nettbrettene antagelig vil støtte Xbox 360-kontrollerne, ettersom Windows 8 ligger i bunn.

-  Hvis det skjer: bravo, skriver Mark Rein.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3