Hemmelig sexscene kostet studioet 60 millioner dollar

Vi har sett på myter og sannheter fra «GTA: San Andreas».

15. september 2013 17:53

(PressFire.no): «Grand Theft Auto: San Andreas» er åstedet for så mange merkelige fenomener at det kunne ha fylt opp en sesong av «X-Files».

En del av dem skyldes trolig tekniske «glitches», skjulte elementer gjemt i kildekoden og spillere med hyperaktiv fantasi – men vi håper allikevel at noen av disse snodige greiene dukker opp mens vi utforsker yttergrensene av San Andreas igjen i «Grand Theft Auto V».

Kiffflom!

Visste du at verden bare er 156 år gammel? At alle er i slekt med alle andre, bortsett fra rødhårede? Eller at sperma ikke eksisterer, og bare er en løgn fortalt av biologilærere? Jo da, alt er fakta, ifølge trosberetningen til kultlederen Cris Formage.

Det er godt mulig at du overhørte fotgjengere i «GTA: San Andreas» som snakket om den religiøse kulten Epsilon Program, eventuelt traff to fyrer med ryggsekk som prøvde å verve deg.

Men denne Scientologi-aktige sekten var bare en del av miljøskildringen, og satiren av tidsånden i nittitallets California. Vi fikk i alle fall aldri møte denne kultens store Gud og ledestjerne Kifflom, rent bortsett fra i en pc-modifikasjon kalt «Misterix Mod», der Kifflom var en diger, blå Kentaur.

I motsetning til hva enkelte konspirasjonsteoretikere på verdensvebben hevder, var det heller aldri mulighet til å bli medlem av denne kulten. Men det kan muligens forandre seg i «GTA V».

Vi vet i alle fall at Epsilon Program er tilbake igjen, og trolig vil spille en større rolle enn sist. Kultens instrumentale vekkelsesplate «The Higher Reaches of Epsilon, Vol 1» er tilgjengelig på iTunes, og kultlederen Cris Formage har vært veldig aktiv på Twitter.

Det gjenstår å se om vi får muligheten til å sløse bort enorme summer for å oppnå en høyere bevissthet i «GTA V». Undertegnede sendte en rask mail til e-postadressen på den offisielle websiden deres, og fikk et artig svar tilbake med spørsmål om min brutto årsinntekt.

Det er også påfallende at en av troféene i «GTA V» har tittelen… «Kifflom!».

Bigfoot!

Her er en av de mest seiglivede legendene i «GTA: San Andreas»: du kan finne en Bigfoot langt ute på landsbygda i Flint County. Flere spillere hevder å ha sett dette hårete beistet, men ingen har i løpet av ni år klart å knipse klare bilder av udyret.

I et så omfattende spill, som har solgt over 27 million eksemplarer, sier det seg selv at folk kan innbille seg å ha opplevd mye rart – men det virker ikke helt usannsynlig at noen på Rockstar lirket inn en Bigfoot, bare for moro skyld.

Det er jo sånne rare detaljer som er en del av moroa med å utforske en diger spillverden. Allerede i 2005 slo Rockstars administrerende direktør Terry Donoval fast at «There is no Bigfoot, just like in real life», bare for å legge til «but there is something in the woods». 

Trolig for å kødde litt med konspirasjonsteoretikere, og sørge for at folk fortsatte jakten. Flere andre GTA-skaperne har kategorisk avvist at den finne noen Yeti eller Sasquatch i San Andreas (dem må du dra helt til Tall Trees i «Red Dead Redemption: Undead Nightmare» for å møte, og etterpå blir du bare skikkelig trist), men det har ikke forhindret at en del folk fortsatt leter rundt i skogen.

Spillere har saumfart kildekoden for å finne spor av det mytiske udyret, og brukt uforholdsmessig mye tid på å motbevise skeptikerne. Som i virkeligheten har de ikke akkurat kommet opp med håndfaste beviser.

Hele jakten har også blitt mer komplisert takket være mods som plasserer Bigfoot i spillet, men de ivrigste «GTA»-kryptozoologene har fortsatt ikke gitt opp håpet. Siden alt dette har fått så mye oppmerksomhet vil det være forunderlig om Rockstar ikke gjør et poeng av Bigfoot i «GTA V».

Krabaten har i alle fall fått et enda større område å gjemme seg på, og dette blir jo det første spillet i serien til å ha et frodig dyreliv. Den første «GTA V»-traileren hintet dessuten om at Bigfoot kan dukke opp. Udyret er i alle fall en del av det offisielle symbolet til politiet i Los Santos, og noen hevder at Bigfoot kan ses i bakgrunnen i traileren! Vel, det er lov å håpe.  

Zombotech Corporation!

En av de største bygningene i downtown San Fierro er skyskraperen til Zombotech Corporation, et farmasøytisk konsern som pusler med lumske DNA-eksperimenter i kjelleretasjen. De har en egen «Zombie Lab», og greier.

Dette er trolig bare ment som en gjøglete referanse til The Umbrella Corporation i «Resident Evil»- serien, siden Zombotech skilter med å være en «Sinister Zombie Virus Research Corporation».

Jeg tror ikke vi bør holde pusten mens vi venter på at zombiene invaderer San Andreas, men det hadde jo vært litt artig om «GTA V» gir oss muligheten til å besøke innsiden av denne bygningen, og se hva de pønsker på.

Om ikke annet, så i det minste i en nedlastbar utvidelse som for eksempel slippes til Halloween neste år.

Spøkelser!

Enkelte spillere hevder at de har sett spøkelser rundt omkring i San Andreas, enten det er en gammel dame som hjemsøker (passende nok) spøkelsesbyen Las Brujas. Kanskje en heks, siden «Las Brujas» er spansk for «heksene». Eller muligens bare en liten bug, som sørger for at en av fotgjengerne forviller seg inn i området på natten. Heller dét, tipper jeg.

Noen hører skumle spøkelsesstemmer i Mount Chiliad, andre hevder at den avdøde moren til hovedpersonen CJ hjemsøker familiehjemmet om natten. Noen påstår til og med at de har sett den rasende spøkelsespiken Samara fra «The Ring»-filmene i Red County, men nei. Bare nei.

Vi kan ikke se helt bort fra at GTA-programmererne har moret seg med å legge inn noen spøkelsesaktige påskeegg som popper opp en sjelden gang i spillet, selv om disse gjenferdene sikkert bare er små feil – eller pc-tilskudd.

Enten det, eller så er enkelte spillere så fordømt klarsynte at de burde få sine egne tv-programmer. Uansett hvor skeptiske vi er, hadde det jo vært litt artig om «GTA V» inneholder noen overnaturlige sprell.

«Red Dead Redemption» hadde sin del spøkelser, så det er ikke helt usannsynlig at de gjør noen små gjestespill i San Andreas. Om ikke annet enn for å gi hardcore «GTA»-fans noe å snakke om de neste ni årene.

Leatherface!

En annen populær myte er at Leatherface fra «The Texas Chainsaw Massacre»-filmene dukker opp i San Andreas. Et raskt Google-søk gir over 84 000 sider om dette fenomenet, så det er en del der ute som faktisk tror at denne noe ballastfri kjempen veiver rundt med motorsagen sin et sted i ødemarken rundt The Panopticon.

Fint få hevder å ha har funnet ham, og enda færre har kommet tilbake med håndfaste beviser. Men dette har i alle fall en slags rot i fakta. Motorsager er jo tilgjengelig i spillet, og det ryktes at en av fotgjengerne i San Andreas bærer på en.

Andre påstår at «San Andreas» inneholder en rekke referanser til den velkjente morderen Ed Gein (forbildet til Leatherface), men dette er usannsynlige spekulasjoner. Andre variasjoner av legenden er nærværet av Piggsy fra «Manhunt», og en seriemorder kalt «Mr. Trenchcoat» .

Siden såpass mange har brukt latterlig mye tid på å finne disse figurene i spillet, skal vi ikke se bort fra at «GTA V» har noen overraskelser på lur rundt i den enorme ødemarken som omgir San Andreas.  

Aliens!

«GTA»-folka har en svakhet for å dytte inn tallet 69 inn i spillene, og det er godt mulig at jeg mistolker intensjonene deres, men man kan nesten mistenke at det er en referanse til en populær seksuell stilling.

Så da sier det seg selv at San Andreas’ svar på sagnomsuste Area 51 heter Area 69. Et toppsikret, militært område i Bone Country, som skjuler en masse hemmelige forskningsprosjekter.

De fleste ser ut til å sirkle rundt utenomjordiske besøkende, UFO-er og små grønne menn.

Man besøker stedet i et av oppdragene i «GTA: San Andreas», der man må finne en jetpack for konspirasjonsteoretikeren «The Truth» (som har stemmen til Peter Fonda).

På høyttaleranlegget i området kan man høre meldinger til de ansatte på Area 69, av typen «All personnel working on alien bodies evacuate immediately», og «Would the owner of a green alien saucer move it somewhere else, please». Senere finner man også et syltetøyglass med grønn guffe som understreker at det faktisk finnes romvesener i området.

Temmelig gøyalt, men noen spillere har fått det for seg at dette er et bevis på at man virkelig kan møte aliens i «GTA: San Andreas». Selv om mange har forsøk å spore opp små (eller store) grønne menn, har ingen funnet beviser på at de eksisterer i spillet.

Vel, i alle fall ikke hinsides noen mods, da. Et stykke unna Area 69 finner vi baren «Lil’ Probe’Inn», som er en parodi på en virkelig bar i Nevada-ørkenen. Inni baren finner du ganske nøyaktig 69 bilder av flyvende tallerkener på veggene.

Det ryktes dessuten at en av gjestene som fra tid til annen er innom baren egentlig er en alien, noe som man bare kan se med «heat vision»-briller. Heller ikke der er noe vi har klart å få bekreftet/avkreftet!

«GTA V» kjører muligens en for realistisk linje til å inkludere romvesener, men vi har mistanker om at det blir et gjensyn med Area 69 – og muligens en UFO eller to. En av «Achievement»-trofeene er i alle fall formet som en flygende tallerken!

Hot Coffee!

Utrolig men sant, det har faktisk versert rykter om at det er mulig å ha sex i San Andreas! Makan. Ok, jeg tror de aller fleste har fått med seg alt oppstyret rundt «Hot Coffee». Ikke så mye å bli gira over, bare små minispill der hovedpersonen CJ kunne ha påkledd, klossete kos med kjærestene sine hvis han ble invitert hjem til dem på kaffe.

Likevel tilstrekkelig til å provosere amerikanere, så for å være på den sikre siden valgte Rockstar å kutte ut disse kosestundene.

Fremfor å fjerne alt fra kildekoden ble denne modusen imidlertid bare låst bort, så det tok naturligvis ikke lang tid før noen klarte å låse den opp igjen i en veldig populær «mod» og deretter inkluderte en egen modus der figurene var kliss nakne.

Ingen kunne ha vært forberedt på hysteriet dette skapte i USA, som er bra oppsummert her. Senator Hillary Clinton slo politisk mynt på oppstyret for å fronte seg selv som en beskytter av tradisjonelle familieverdier og en sterk motstander av «pornografiske» dataspill.

Interesseorganisasjonen «Peaceoholics» arrangerte massive demonstrasjoner utenfor Rockstars hovedkvarter (bare noen år før det ble avslørt at organisasjonen selv hadde underslått flere millioner dollar av skattebetalernes penger). 

I kjølvannet av massesøksmål, protester og kaos måtte Rockstar trekke tilbake «GTA: San Andreas» i USA, og gjenutgi spillet uten kildekoden til «Hot Coffee»-minispillet. Så mye styr, selv om noen knapt gadd å reagerte på «Hot Coffee»-skandalen her i Europa.

Rockstar har senere lagt inn referanser til «Hot Coffee» i flere «GTA»-spill, og har til og med vist frem en kliss naken penis i utvidelsen «The Lost and the Damned».

Så vi får håpe at samfunnet i USA har gått litt fremover når det gjelder forholdet til sex og nakenhet i spill for voksne.

Selv om Jack Thompson er ufrivillig førtidspensjonert og Hillary Clinton er travelt opptatt med å planlegge presidentkampanjen sin, ville jeg neppe veddet penger på at «Hot Coffee»-minispillet gjenoppstår i «GTA V».

Rockstar har angivelig tapt totalt over seksti millioner dollar (!) på alt kaffeoppstyret, så de er neppe lystne på å provosere frem liknende kontroverser denne gangen. 

For enkelte amerikanere finnes det jo fortsatt ikke noe mer skremmende på kloden enn to voksne mennesker som har sex. Ifølge sensurorganet ESRB vil «GTA V» i alle fall inneholde toppløse strippere, fellatio, påkledde sexscener – og nakne, mannlige kultmedlemmer.

Sistnevnte er trolig disipler i «Epsilon Program», så det er jo et bra sted å stoppe. Sirkelen er sluttet, og vi gleder oss som hunder til å finne ut hva «Grand Theft Auto V» byr på av skjulte elementer! Vel, med enkelte unntak, da.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3