«Hatred» er tatt tilbake i varmen

Valve dropper boikotten.

17. desember 2014 10:01

(PressFire.no): Tidligere denne uka la utviklerne bak «Hatred» spillet sitt ut på Steams Greenlight.

Dette er en slags «popularitetskåring», der nye titler kan få innpass i verdens største digitale spillbutikk, Steam.

Men ganske raskt ble det kontroversielle spillet kastet ut, noe som har skapt reaksjoner. 

 Jeg beklager

Gabe Newell:

Valve reagerte kjapt. Etter bare noen timer fjernet de det fra Greenlight, og sa klart ifra at de ikke ønsket å assosiere Steam med massemorderspillet.

Nå har de ombestemt seg.

Valve-toppen Gabe Newell skal selv ha bedt utviklerne om unnskyldning:

– Jeg hørte at vi hadde tatt bort «Hatred» fra Greenlight i går. Siden jeg ikke var helt oppdatert, spurte jeg internt for å finne ut hvorfor vi hadde gjort dette. Det viser seg at dette ikke er en bra avgjørelse, og vi legger derfor spillet tilbake.

Jeg beklager overfor deg og dine kollegaer. Steam handler om å lage verktøy og innhold for skapere og kunder. Lykke til med spillet deres.

Spillskaperne var kjapt ute med å publisere dette budskapet på Facebook, angivelig en epost fra Gabe Newell sendt til Destructive Creations-direktør Jarosław Zieliński.


Er sensur og forbud veien å gå?

Før Valve innførte sin boikott av «Hatred», hadde i overkant av 13 000 stemt på spillet.

Folka bak, Destructive Creations, poengterte at andre voldelige spill – for eksempel «Postal» og «Manhunt» – ligger på Steam.

Slik starter beskrivelsen av «Hatred» på Greenlight-siden:

«Hatet fyller hele kroppen din. Du er kvalm og lei av menneskehetens verdiløse eksistens. Det eneste som betyr noe er våpenet ditt og den dommedagen du ønsker å utløse. Du drar ut på jakt. Du skal renske den amerikanske jorda for mennesker, med kaldt blod».

Spillforsker Jørgen Kirksæther mener det å forholde seg til et spill som «Hatred» er vanskelig. Denne problemstillinga rører ved helt grunnleggende prinsipper i samfunnet vårt:

– På den ene siden er de så smakløse at man instinktivt får lyst til å rope på forbud, spesielt om man tror at de evner å forkvakle barnesinn. På den annen side nyter de den samme rett til tilstedeværelse som alle andre kulturuttrykk, uansett om man liker dem eller ikke, sa Kirksæther til PressFire da «Hatred» først ble kunngjort.

Kjørereglene for spill

Etter Valves ferske usving, kan dette åpne for at «Hatred» også får distribusjon gjennom verdens største spillsentral, Steam.

Ifølge de polske spillskaperne skal spillet være ferdig i andre kvartal neste år.

Men enkelte kjøreregler må det ferdige spillet følge.

Thomas Hepsø i Medietilsynet oppklarte overfor PressFire hva slags regler som gjelder for spill her i Norge.

Utviklere kan distribuere spillene sine i Norge uten aldersmerking.

– Dataspill er i dag ikke spesifikt regulert av norsk lov, slik som film og videogram er. I Norge kan man ikke gjøre annet enn å eventuelt politianmelde produktet hvis man mener det bryter med straffelov §382 som omhandler ekstreme voldsskildringer. Omsetning av dataspill er altså ikke regulert av norsk lov når det gjelder forhåndssensur eller aldersgrenser, sa Hepsø til PressFire i går.

– Et eventuelt forbud av et dataspill må gjøres av en domstol. Etter at loven trådte i kraft mai 1998, har ingen dataspill blitt forbudt. Det har heller ikke vært noen rettssaker. Spillet «Grand Theft Auto 3» ble i januar 2002 anmeldt til politiet av Barneombudet og Forbrukerombudet, men anmeldelsen ble henlagt.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3