Harry Potter og Dødstalismanene - Del 2

Avada Kadavra sendes herved til EA.

Hva ER dette?!

Jeg skal fortelle deg hva dette er. Dette er et skandaløst elendig spill som prøver å få Harry Potter-fans verden over til å legge igjen enda noen kronasjer i den allerede gigantiske merkevaren Potter har blitt. Et spill som legger til side alt Harry Potter har vært i et tiår, bare for å vri penger ut av enda en stakkar som ikke kan få nok av serien.

Ikke kjøp det til deg selv. Ikke kjøp det til noen andre. Har du allerede kjøpt det så lyser jeg fred over ditt minne. Brenn plata og snakk aldri med noen om det igjen. Slakt en geit eller hyl ut av vinduet. Stakkars deg.

Så hva handler spillet om? Jeg er sannelig ikke sikker, for det driter i alt som har gjort bøkene så minneverdige og bare kaster hundrevis på hundrevis av dødsetere, departementstrollmenn og skoleelever fra Smygard på deg gjennom hele... fordømte... spillet.

Seriøst; dét er det. Du kjemper deg gjennom noen få plasser fra filmen ved å kaste deg bak en veggstump og skyte blindt rundt med tryllestaven i et håp om å treffe folk i fjeset med noe som gjør at de forsvinner. Kanskje til og med i et håp om at spillet snart skal være over. Jeg har ikke sett filmen spillet baserer seg på, men jeg nekter å tro at den kan være dårligere enn dette her.

Det er mulig jeg tar feil her, og javisst er det mye action i den siste boka, men når Harry Potter reduseres til en drapsmann av rang (eller vent, fiendene bare besvimer. Right.), bare for å gjøre spillet til «Gears of War: Potter Edition», er det noen som ikke har gjort jobben sin.

Les anmeldelsen av «Harry Potter og Dødstalismanene - Del 1» her.


Våpentrolldom

Det er hinsides lite givende å i time opp og time ned bare skyte ned folk uten noen progresjonsfølelse. Bølge på bølge med fiender kastes mot deg konstant. Ingen smarte gåter, ingen utforsking, ingen læring av nye trylleformler (du får bare beskjed via en liten tekst-popup om at NÅ!, nå kan du bruke den-og-den trylleformelen! Smart!), ingen flotte scener som forteller historien og ingen tegn på et spill utviklerne har brydd seg om.

Istedet er det skyt-og-drep. Trist, elendig, tafatt skyting. Du har til og med egne formler som aper etter våpen fra virkeligheten. Maskingevær-formel?! Bazooka-formel??! Sniper-formel?!!! Come oooon.

Du blir bare sittende og hamre på skyteknappen. Siktet ditt forstørres og treffsikkerheten synker etterhvert som du gjør dette, så du må konstant skifte mellom trylleformlene du har for å ivareta sistnevnte. Det er like uforståelig og tåpelig som det høres ut som.

At fiendene i tillegg er stokk dumme gjør det enda verre. Hvorfor kommer de valsende mot meg på rekke og rad når det er mange plasser å søke tilflukt? Hvorfor må jeg bruke samme teknikk på samtlige fiender? De lager et skjold, du knuser skjoldet med en spesifikk trylleformel - du skyter dem i ansiktet med et eller annet, du gjør det samme igjen. Og igjen. Og igjen. Og igjen. Og igjen. Og igjen. Og igjen. Og igjen.

Hvorfor dukker fiendene plutselig opp to centimeter fra meg , bare fordi jeg hadde gått litt for kjapt frem før jeg hadde tatt de forrige av dage? Dette er så halvgjort at selv Duke Nukem står og ler på sidelinja.

Støttespillerne som ofte henger på slep er ikke stort bedre. De flyr rundt som noen idioter og gjør livet generelt surt for spilleren, og veldig ofte må du beskytte dem mens de bruker trylleformler for å åpne dører. Merkverdig nok bruker Hermine fem minutter på å få opp en lurvete plankedør i en scene, men flytter tonnevis av møbler og skrot på få sekunder i den neste.

Hva med et saftig spark, Hermine? Du vet, løfte foten og så strekke den ut så raskt som mulig mot døra? Kanskje Ronny, som står og slever ved siden av deg og blir truffet av samtlige forbannelser fienden sender ut, kan hjelpe deg?

Ikke er det noen som prøver å faktisk drepe Harry & co heller, men de vil nøytralisere gjengen med magi som bare lamslår eller tar tryllestavene deres. Ikke noen Avada Kadavra her, gitt, noe som er merkelig når selve ondskapens fyrste har satt en pris på hodet ditt.

Innimellom all skytinga er det enkelte sekvenser der du må løpe fra ting som jager deg og samtidig passe deg for objekter som prøver å blokkere veien for deg. Du styrer bare Harry til høyre og venstre idet han løper mot skjermen.

EA, her skal dere få et gratis tips fra meg - det er aldri bra spilldesign å ha spilleren løpe mot kameraet. Joda, det er spennende å se hva som kommer flyvende bak deg, men å basere store deler av spillet på konseptet er idiotisk når det plutselig popper opp ting helt uten forvarsel. Du dør fordi du henger deg opp i små polygonklumper fordi du ikke ser, eller blir tatt igjen av hva det nå enn er som jager deg fordi du ikke greide å skyte i stykker en ting på det nanosekundet det befinner seg på skjermen.


Håndverket som forsvant

Elendig grafikk, upassende musikk (som dog for seg selv er fantastisk ettersom den er stjålet rett ut av filmen) og mediokert stemmeskuespill hjelper lite, og sistebossen har stjålet flere år av livet mitt der jeg har forbannet det meste rundt meg i forsøket på å ta ham av dage. Hvorfor utviklerne bestemte seg for å skru opp vanskelighetsgraden hundre trillioner ganger akkurat på slutten, ved å la Voldemort spamme utrolig mange trolldommer på én gang, er det ingen som vet.

Som nevnt tidligere har jeg ikke sett den siste filmen, men som en stor fan av bøkene tar jeg meg selv i å rive meg i håret av frihetene spillet tar i forklaringen på hvordan ting skjedde. Alt legges til rette for å få presset inn mer og mer idiotisk action i et spill som overhodet ikke bygges på annet.

Immivering på Galtvort? Langfingeren til bøkene som til stadighet forteller at det ikke er mulig! Filmsekvenser som regelrett driter i historien? Ja, hvorfor ikke?! Håpløs gameplay som gjør våre helter til massemordere av medelever? Kjør på! Neddyssing av viktige dødsfall og hendelser for å ivareta 12-årsgrensa? Pff.

Tatt mengden av fantasi, humor og stemning bøkene har gitt oss, det store universet som har blitt lagd av Rowling gjennom et tiår med skriving, er dette ikke annet enn et fordummende makkverk av et spill. Horribelt, rett og slett. Det er ikke artig å bare gjøre én ting i et spill om og om igjen.

Jeg gråter innvendig når jeg tenker på hvor utrolig spillserien kunne ha blitt om en kompetent utvikler hadde fått kloa i den og kunne brukt litt mer tid. Se for deg en hel «Harry Potter»-serie fra Rare, Ubisoft Montreal eller Nintendo!

Slik det er nå har serien grodd fast i å prøve å etterape filmene og haste ut spillet slik at det når filmpremiéren. EA hadde nesten formelen på et godt «Harry Potter»-spill når du fritt kunne gå rundt på Galtvort i spill nummer fem i serien - «Føniksordenen». Hvorfor de bestemte seg for å gjøre serien om til en shoot-em-up er forbi min fatteevne.

Avada Kadavra sendes herved til EA.
 

«Harry Potter og Dødstalismanene - Del 2» finnes til PS3, PC, Xbox 360, Nintendo Wii og Nintendo DS. 

Oppsummering
Positivt
Kontrollene er ikke helt idiotiske Musikken er fin, dog aldri brukt riktig
Negativt
Alt annet
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3