Har du en slik stående i kjellerstua?

Da kan du sitte på 50 000 kroner.

10. april 2013 21:27

(PCworld.no): Commodore 64 hadde i fjor 30-årsjubileum. Er du av dem som gjerne skulle hatt en Commodore 64 igjen, eller tenker at grunnlaget for lønnen du har i dag startet med en C64?

Da finnes det nå et par unike muligheter på eBay.

LES OGSÅ: 30 år med Commodore 64


Commodore 65

C65 var en videreutvikling av C64 og kom aldri på markedet. Maskinen som nå er til salgs, er en prototyp.

Det skal finnes en del prototyper av C65. Ifølge Floodgap ble muligens så mange som 2000 maskiner solgt til det åpne markedet da selskapet ble slått konkurs i 1994.

Mange av prototypene var imidlertid ikke-fungerende, og en fungerende C65 regnes som svært sjeldent.

Maskinen som nå ligger ute på eBay, er oppgitt til å fungere slik den skal - i hvert fall i forhold til hvor langt Commodore var kommet i utviklingen av maskinen og dens programvare da denne prototypen ble produsert.

Med serienummer 158 er dette trolig å regne som en tidlig prototyp.

Prosjektet ble kansellert i 1991 - trolig fordi Commodore innså at prisen på C65 kunne bli for høy, og at selskapets Amiga-maskiner ville være mer aktuelle for mange - og mer framtidsrettede.

C65 var bakoverkompatibel med C64, samt med C128. Commodore produserte på denne tiden egne prosessorer gjennom sitt selskap MOS, og det ble laget en 3,54 MHz-prosessor for maskinen. Til sammenligning hadde en C64 en MOS-prosessor på 1 MHz.

Minnemengden var økt til 128 kilobyte, men kunne utvides til hele 8 megabyte via et tilleggskort satt inn under maskinen - ikke ulikt løsningen man hadde på flere Amiga-modeller. Grafikk og lyd var også forbedret i forhold til C64.

Ekstern kassettspiller eller ekstern 5,25-tommers diskettstasjon har her blitt erstattet med en intern 3,5-tommers diskettstasjon.

I skrivende stund har eBay-auksjonen nådd 5 686 euro - tilsvarende over 42 000 kroner.

LES OGSÅ: Klar med ny Commodore Amiga


Gullbelagt

En annen spesiell maskin vi kunne finne var C64-modellen som ble laget for å feire at Commodore hadde solgt 1 millioner C64-maskiner i Tyskland.

Nå er det ikke benyttet ekte gull, selv om selgerens pris nesten skulle antyde det - 6 400 euro er maskinen lagt ut for - nesten 48 000 norske kroner.

Foreløpig er det ikke kommet noen bud på maskinen fra 1986. Maskinen er teknisk sett en standard C64.

Om du ikke har råd til å kjøpe en gullfarvet C64, kan det være en trøst at du kan oppleve gamle C64-spill på pc-en ved hjelp av denne gullstikka.

LES OGSÅ: 25-års jubileum: Amiga-revolusjonen


Selgerne sender til hele verden. Norsk moms kommer vel i tillegg ....

Skulle du klare deg med en standard Commodore 64, finner du gjerne eksemplarer til salgs på QXL, Finn og eBay. For handel på eBay finner du ellers en del tips i denne artikkelen.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3