Grand Theft Auto III

Et gjensyn å ta og føle på.

(PressFire.no): Er det virkelig ti år siden «Grand Theft Auto III» kom ut? Jaggu. Mye har vel egentlig skjedd siden da, når jeg tenker meg om.

For eksempel er ikke lenger «GTA»-serien like kontroversiell som da serien tok sine første, temmelig brutale steg over i 3D-verdenen rett før jul 2001 – bare få måneder etter 11. september-tragedien.

Det sies gjerne at det tar rundt ti år før noe nytt og kontroversielt kan bli allment akseptert i et samfunn, og selv om det neppe kan sies for dataspill generelt er «GTA»-serien nå nærmest for stueren høykultur å regne. Ikke minst har det skjedd noe med teknologien når et konsollspill som dette nå kan spilles på en mobil.

Risikabel affære

Å hoppe ti år tilbake i tid kan i spillsammenheng være en temmelig risikabel affære – ikke alle spill eldes med stil.

«GTA III», som nå er ute på en rekke mobiltelefoner og nettbrett (iOS og Android), holder heldigvis fortsatt hodet høyt.

Selvfølgelig er grafikken en smule datert, og byen inneholder ikke alt du forventer fra et 2011-spill, men det er likevel en fornøyelse å vende tilbake til Liberty City.

Alt i denne mobilversjonen er helt likt som det vi i sin tid spilte på PlayStation 2 og etter hvert andre maskiner, helt fra grafikk til musikk – og da også radiokanalene som gjør bilkjøring i «Grand Theft Auto»-spillene til noe for seg selv.

Innholdsmessig er det med andre ord lite å utsette på relanseringen. Det jeg derimot ikke helt klarer å bli komfortabel med, er å måtte styre et såpass actiontungt spill som dette på en trykkskjerm.


Skytesekvensene går litt i stå

Både kjøring og løping fungerer helt greit.

Når du løper rundt kan du styre retningen med en virtuell analog tommelstikke (du kan velge plasseringen av alle knapper selv i innstillingene), mens standardoppsettet for kjøring er to piler for høyre og venstre.

Disse pilene kan med fordel byttes ut med den analoge tommelstikkevarianten, noe som også gjør det lettere å bruke ekstratilbehør som sugekopp-tommelstikkene som har begynt å dukke opp.

Når det kommer til skytesekvensene – og dem er det mange av – går det imidlertid gjerne litt i stå. Her merker jeg tydelig savnet etter å kunne bevege seg kjapt rundt med en fysisk stikke (og samtidig merker man hvor mye bedre skytingen er blitt i nyere «GTA»-spill).

Har du muligheten til det, spill heller originalen på en maskin som har knapper. Gjensynet er nemlig vel verdt å få med seg, tross alt.

PS: Disse maskinene støtter «Grand Theft Auto III». Vi testet på iPhone 4S og iPad 2, og på disse fløt spillet helt fint – men flere rapporter på nettet tilsier at det kan gå litt trått på mindre kraftig maskinvare:

iPad 1 & 2, iPhone 4 & 4S, iPod touch 4. Generasjon, HTC Rezound, LG Optimus 2x, Motorola Atrix 4G, Motorola Droid X2, Motorola Photon 4G, Samsung Galaxy R, Sony Ericsson Xperia Play, T-Mobile G2x, Acer Iconia, Asus Eee Pad Transformer, Dell Streak 7, LG Optimus Pad, Motorola Xoom, Samsung Galaxy Tab 8.9 og 10.1, Sony Tablet S, Toshiba Thrive.

Oppsummering
Positivt
Innholdsmessig likt — og like godt.
Negativt
Klønete styring med touchskjerm.
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3