Gjør bilspill deg til en trafikkfare?

«Gran Turismo» og «Forza Motorsport» gjør deg dumdristig bak rattet, hevder fersk undersøkelse.

31. januar 2011 18:02

Tidligere har vi hørt påstander om at de aller mest realistiske bilspillene visstnok har skylda for sviktende bilsalg. Og grunnen? Unge japanske menn dropper å ta turen innom den lokale Toyota- eller Nissan-forhandleren for å kjøpe en damemagnet på fire hjul.

Et slags substitutt for denne opplevelsen får man nemlig i de beste bilspillene. (NB! Dama er ikke nødvendigvis inkludert).

- Hjemmespillmaskiner er ikke bra. Å spille noe så realistisk gjør at behovet for biler forsvinner, uttalte en sjef hos Toyota-konsernet i en artikkel fra 2009 som Kotaku snappet opp. 

Nå slår en ny undersøkelse fast at simulatorer som «Gran Turismo 5» og «Forza Motorsport 3» også gjør deg til en dårligere bilist, ikke bare har skylda for krisen blant bilprodusentene. 

- Spillere tar mer risiko enn dem som ikke spiller, muligens som følge av mangelen på reelle konsekvenser i bilsimulatorene, fastslår sikkerhetsekspert hos dekkprodusenten Continental, Tim Bailey ifølge IGN.

Bailey sier rett ut at folk som bruker deler av fritida si på disse spillene er farligere bak rattet enn dem som har andre hobbyer.

NB! Har du noen erfaring med dette fenomenet? Del de gjerne i kommentarfeltet nederst i saken.

- «Gran Turismo» og «Forza Motorsport» gir deg for høy selvtillit

Bakgrunnen er at sikkerhetseksperten hos Continental hevder at sjansen da er stor for at du vil ta med deg taktikken fra spillene over til den virkelige verden. Dermed øker risikoen ettersom du da vil kjøre oftere på rødt lys, forsøke farefulle forbikjøringer og til syvende og sist; har en større sjanse for å bli involvert i en ulykke på veien.

Et annet moment er at Bailey sier simulatorfanatikere vil ta med seg uforholdsmessig mye selvtillit når de legger ut på biltur, og tror at ferdighetene bak rattet er langt høyere enn de i realiteten er.

For noen år tilbake fortalte den Los Angeles-baserte kunstneren Kozy Kitchen om hvordan mye spilling hadde påvirket hennes og ektemannens kjøremønster. Etter å ha spilt «Katamari Damacy» tre dager i strekk, holdt det på å gå veldig galt da de la ut på veien.

Dette spillet handler om å styre en klebrig kule, og målet er å samle små og store gjenstander som bidrar til at kula øker i omfang. Oppslukende og genialt, men et spill som tilhører en helt annen sjanger enn «Gran Turismo 5» eller «Forza Motorsport 3».

Jeg kjørte ned Venice Boulevard da Kozy brått lente seg over og tok tak i rattet, og forsøkte å dra bilen mot høyre. Hun slapp rattet igjen, og fortsatte å se ut av vinduet - før hun skrekkslagent så over på meg og sa «sorry, jeg trodde vi kunne plukke opp den postboksen vi nettopp kjørte forbi», fortalte Dan Kitchens til Wired

.

For noen år tilbake, spurte Dagbladet leserne om de hadde historier å dele – som eksempler på at det kan være vanskelig å skille mellom virkelighet og dataspill. Som et bakteppe til saken om Kitchens-paret som holdt på å rote seg inn i en stygg trafikkulykke som følge av «Katamari Damacy».

Og det flommet over av innspill på spillbloggen til Dagbladet.

- «Sims 1» førte faktisk til at jeg begynte å prioritere mye mer tid til venner og familie ... Den gang satt jeg hele døgnet foran PC'en, og løy faktisk ved flere anledninger om sykdom etc. for å få fred til å spille mer! Dette gjør jeg ikke lenger heldigvis, for nå ser jeg for meg «social-baren» drastisk begynner å nærme seg null-punktet, skrev «kristian».

- Gikk bortover gata i Trondheim etter å ha spilt «Den Lengste Reisen» i flere døgn og holdt seriøst på å ta med meg en fotball som noen smågutter hadde lagt fra seg for å se hva jeg kunne bruke den til. Kanskje den kunne kombineres med noe jeg hadde i veska mi for å hjelpe meg videre i spillet. Ble litt skremt etterpå da. Ei lita jente jeg kjenner, spurte for øvrig mammaen etter at de hadde skrubba borti en stein med bilen: «Hvor mange ekstraliv har vi igjen nå?», fortalte Marion.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3