Ga Google 14 milliarder i bot for tre uker siden - nå skal spillselskapene tas

EU angriper Valve og fem spillselskaper for geoblokking av spill.

8. april 2019 10:22
Margrethe Vestager i EU-kommisjonen
tar nå opp kampen med bl.a. Valve

(PressFire.no): EU-kommisjonen har lagt ut et varsel til Valve og fem spillutgivere etter å ha etterforsket mulige brudd på handelsloven. Partene skal ha blokkert brukere i enkelte land i EU fra å kjøpe spill billigere i andre land.

Dette er et brudd på konkurranselovene i EU.

Det er i tillegg til Valve selskapene Capcom, Bandai Namco, ZeniMax, Koch Media og Focus Home («Farming Simulator») som har blitt etterforsket, og som nå står i fare for bøter.

Geoblokking er praksisen hvor et selskap blokkerer beboere i et land tilgang til nettjenester i andre land, ofte på grunn av differanse i pris. Med andre ord kunne Steam ha en lavere pris i land med mindre snittinntekter, men likevel stanse brukere fra andre land i å få den samme lave prisen.

Og det er nettopp dette som skal ha skjedd her: Valve og de fem selskapene skal ha inngått spesifikke avtaler om å blokkere muligheten til å kjøpe billige spillkoder fra Tjekkia, Estland, Ungarn, Latvia, Litauen, Polen, Slovakia og Romania. Kodene skal ikke ha fungert utenfor landet de ble kjøpt i.

Kan komme gigantbøter

- Forbrukere skal ikke bli hindret i å handle rundt i forskjellige medlemsstater for å finne det beste tilbudet, skriver kommisjonens leder, Margrethe Vestager, i en pressemelding.

De forskjellige partene får nå mulighet til å komme med sitt forsvar, men om EU-kommisjonen finner ut at det likevel er nok beviser til at partene har brutt loven, kan de vente seg giantbøter.

EU vil nemlig kunne bøtelegge selskapene med opptil ti prosent av selskapenes totale globale omsetning.

Om vi tar 2018-tallene betyr det 728 millioner kroner for Capcom, 5,2 milliarder kroner for Bandai Namco og 73 millioner kroner for Focus Home.

EU har gjort det før

Dette er ikke tomme trusler fra Vestager og kommisjonen heller, de smalt for bare tre uker siden en bot på over 14 milliarder kroner i bordet da Google ble dømt for å ha brutt konkurranselovene i EU.

Klesbutikken Guess fikk i desember 385 millioner kroner i bot for å ha bedrevet nettopp geoblokking.

I en uttalelse sier Valve at bare et fåtall spill hadde regionsperrede koder da etterforskningen startet i 2013, og mener de ikke kan straffes for noe utgiverne av spillet krevde. De skal ha stanset regionsperringen allerede i 2015.

Koch Media sier de er bestemt på å skulle følge alle regler og lover, mens Capcom sier de ikke vil uttale seg før en dom kommer.

Det er ingen fastsatt sluttid for etterforskningen, men vi skal holde dere oppdatert.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3