GAME trekker seg ut av det norske markedet

– Vil fokusere kun på Sverige fremover.

16. april 2015 15:34

(PressFire.no): Torsdag bekreftet spillbutikkjeden GAME at de drastisk endrer kurs for driften i Norge.

GAME har i en årrekke vært en av få spesialistkjeder her i landet som selger spill, konsoller og annet tilbehør og utstyr.

– Vi beklager å måtte meddele at vi stenger våre butikker i Buskerud, Stavanger og Tromsø senest 30. april, skriver GAME Norge på Facebook.

Det viser seg at det ikke stopper med avviklingen av kun tre av totalt seks avdelinger. 

Gamestop blir stående igjen
som den eneste rene spillbutikkjeden
i Norge (Foto: GAME).

Styrt avvikling

PressFire har fått opplysninger om at prosessen er langt mer omfattende – og innebærer at GAME trekker seg helt ut av det norske markedet.

Ansatte PressFire har vært i kontakt med, forteller at GAME i løpet av kort tid skal legge ned samtlige norske butikker.

Dette er informasjon de ansatte fikk onsdag i forrige uke.

I tillegg til de tre butikkene i Buskerud, Stavanger og Tromsø, er denne spillkjeden i dag også representert i Bergen, Molde og Sandvika, utenfor Oslo.

I løpet av de seneste månedene har GAME lagt ned avdelinger i blant annet Trondheim, Lørenskog og i Oslo. Dette dreier seg om en styrt avvikling fra eierne i Nordic Games Group.

Flere og flere handler spillene sine digitalt.
Blant annet fra PlayStation Store ...
Flere og flere handler spillene sine digitalt.
Blant annet fra PlayStation Store ...

Vi handler spill digitalt

Direktør Rikard Govenius i GAME Norden bekrefter disse opplysningene overfor PressFire, selv om de ikke hadde tenkt å gå ut med informasjonen i media nå, grunnet forhandlinger de står midt oppi.

 Vi har som hensikt å avvikle den norske virksomheten av GAME. Vi vil fremover fokusere kun på Sverige, sier Govenius, og legger til at dette er en prosess de regner med å ha unnagjort før sommeren.

... eller Xbox Marketplace.

Tre av de seks butikkene i Norge stenger før 30. april. De resterende tre – Bergen, Molde og Sandvika – stenger altså noen uker senere.

 Hvorfor er det riktig for dere å trekke dere ut fra Norge og overlate konkurransen til Gamestop, den siste store spillbutikkjeden som blir igjen?

– Det krever mange ressurser å ha virksomhet i to land. Det er økonomisk utfordrende, med to valutaer og oversettelser [av alt materiell], sier GAME-direktøren til PressFire.

– Jeg er enig i at konkurranse alltid er bra, men vi kan rett og slett ikke lenger forsvare at vi skal ha en slik rolle i Norge.

Er folks kjøpsvaner og et kraftig økende digitalt salg av spill forklaringen til at dere nå stenger de norske butikkene?

– Ja, det er klart det er en av hovedgrunnene. Men det er mange faktorer som ligger bak en slik beslutning. Kraftig vekst i digitalt kjøp av spill er likevel en av de aller viktigste, sier Rikard Govenius til PressFire.

Spillhandel er bare noe av det 
Nordic Games Group fokuserer på.

Hadde trøbbel i England

I 2012 kjøpte Nordic Games Group de nordiske butikkene fra det britiske moderelskapet. GAME-navnet ble videreført – det samme var tilfellet med 37 svenske butikker og den gang ni i Norge.

På dette tidspunktet omsatte den nordiske grenen av GAME for 450 millioner svenske kroner og hadde i overkant av 200 ansatte fordelt på Sverige og Norge, ifølge Gamesindustry.

Antallet butikker og ansatte i disse to landene var trimmet litt ned da Nordic Games Group formelt hadde tatt over.

GAME i Storbritannia var i 2012 gjennom en stor omstilling. 333 butikker og til sammen 3000 ansatte var på randen av konkurs.

Noen av butikkene og arbeidsplassene ble reddet gjennom et oppkjøp, og senere ble altså noe av virksomheten overtatt av aktører som Nordic Games Group.

Ville endre strategi

Jeg ser stort potensial i GAME. Med en helt ny strategi og butikkenes strategiske plassering, lojale kunder, positive leverandører og mest av alt – kompetente ansatte, er vi sikre på å få GAME tilbake i fortjeneste igjen, uttalte Nordic Games-grunnleggeren Lars Wingefors til Gamesindustry for tre år siden.

Nordic Games Group er basert i Karlstad, Sverige. Selskapet fokuserte i starten, på 90-tallet, på tegneserier. Seinere ble fokuset dreid mot spill.

I 2013 kjøpte Nordic Games noen av rettighetene fra konkursboet til THQ, blant annet «Darksiders»- og «Red Faction»-spillseriene. Året etter handlet de også selve navnet THQ – som gjør at de i fremtiden kan putte denne logoen på en eventuell oppfølger til noen av spillseriene og -merkenavnene de nå eier. Etter planen skal de gi ut en oppusset versjon av «Darksiders 2» til de nye konsollene, bekreftet de overfor GameSpot i februar.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3