Full forvirring rundt «S.T.A.L.K.E.R.»-rettighetene

I går feiret tyske bitComposer med sjampis. I dag opplever de en slem bakrus.

13. desember 2012 20:12

(PressFire.no): De mørke «S.T.A.L.K.E.R.»-spillene, og rettighetene til denne serien, er nå i sentrum for en ordentlig floke – og opphetet krangel.

Den tyske utgiveren av spillene, bitComposer, kunne i går melde at de har kjøpt rettighetene. I hvert fall trodde de det i noen timer ...

- Kjøpet av «S.T.A.L.K.E.R.»-lisensen markerer en viktig milepæl for ytterligere satsning internasjonalt, uttalte Stefan Weyl fra bitComposer da nyheten sprakk i går.

- Serien har solgt flere millioner eksemplarer på verdensbasis. Naturligvis ønsker vi å ta del i suksessen til denne serien, og ser et stort potensial for fremtiden.

- Vi ønsker å uttrykke vår takknemlighet overfor Boris Natanovich Stygatsky, uttalte Stefan Weyl i pressemeldingen.

Bok- eller spillisens?

Stygatsky er forfatteren som skrev sci-fi-romanen «Roadside Picninc» som inspirerte de første «S.T.A.L.K.E.R.»-spillene. Boka er også grunnlaget for Tarkovsky-filmen «Stalker» (1979).

Etter at bitComposer i går hadde åpnet sjampisflaskene, har imidlertid GSC Game World kommet på banen. 

Dette er det ukrainske spillstudioet som lagde tre «S.T.A.L.K.E.R.»-spill før de ble tvunget til å stenge dørene i april i år. Da hadde de holdt på med en oppfølger en stund.

Flere eks-ansatte ved GSC har siden dannet Vostok Games.

Game World hadde også spillutgiverrollen i deler av verden og hevder at de sitter på alle spillrettighetene, ikke tyskerne i bitComposer.

I dag råder det full forvirring rundt hva bitComposer egentlig har sikret seg rettighetene til. 

Vi

- eier rettighetene

GSC har sendt ut en pressemelding der selskapet hevder at de fortsatt eier retten til å lage flere spill i serien.

- I lys av ryktene som florerer i media har vi funnet ut at det er nødvendig å informere at GSC Game World og Sergey Grigorovich fortsatt er eneeiere av rettighetene til «S.T.A.L.K.E.R.»-spillserien, inkludert merkevaren og spilluniverset, teknologien og så videre.

- Fra tid til annen dukker det opp nyheter om at et eller annet selskap har kjøpt «S.T.A.L.K.E.R.»-rettighetene. Vi relaterer denne typen interesse med seriens eksepsjonelt store popularitet. Kjøpet av rettighetene som et lite selskap har gjort, for å lage et spill basert på «Roadside Picnic»-boka, blir til og med presentert som en fortsettelse av «S.T.A.L.K.E.R.»-serien.

- Vi har våre tvil rundt det nevnte prosjektet fra bitComposer, utgiveren av «S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat» i enkelte territorier, ettersom de har betydelig gjeld i forhold til å oppfylle forpliktelsene sine i henhold til den eksisterende kontrakten mellom våre selskap, heter det i uttalelsen fra GSC som Rock Paper Shotgun har fått.

Gamasutra skriver at bitComposer kan ha kjøpt rettighetene til boka, «Roadside Picnic», og indirekte trodd at hele universet fulgte med. GSC skyter ned forhåpningene til bitComposer om at de nå eier spillene og kan lage «S.T.A.L.K.E.R.»-oppfølgere, også overfor Gamasutra.

Rock Paper Shotgun fikk en ny uttalelse fra GSC. De står fast på at selskapet eier de relavante lisensene og spilluniverset, bortsett fra det som handler om den aktuelle boka. Men GSC åpner også for at det kan komme på tale å selge retten til å lage nye «S.T.A.L.K.E.R.»-spill om de får et godt tilbud.

Vi regner med at siste ord i denne saken ikke er sagt.

Hovedbilde: Skisse fra «S.T.A.L.K.E.R. 2», oppfølgeren som offisielt ble kansellert tidligere i år.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3