FrP: - Filmfond-kuttet var en konsekvens av krav fra Venstre og KrF

Venstre: - Vi stod ikke iherdig nok imot.

8. desember 2017 16:34

(PressFire.no): Nylig presenterte Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti statsbudsjetts-avtalen partiene i mellom.

Her kom det fram at støtteordningen Spill ut i verden videreføres med fem millioner kroner, og at det jobbes for ytterligere fem millioner for spill.

Men samtidig ble det kuttet 16 millioner kroner i Filmfondet – som blant annet støtter utviklingen av spill. Med andre ord ble det, i hvert fall for den norske spillbransjen, litt rart at politikerene ga med én hånd, og tok med den andre.

FrPs Helge André Njåstad.

Moderat

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann, Helge André Njåstad, sier til PressFire at regjeringspartiene opprinnelig ikke ønsket kutt i Filmfondet.

- Kuttet var ikke i det opprinnelige budsjettet H og FrP la frem der vi foreslo å videreføre tilskuddene til Filmfondet med 505 millioner kroner.

Han sier videre at kuttet kom som en direkte følge av forhandlingene med KrF og Venstre.

- Vi har full forståelse for at sektorer og aktører som rammes av kutt opplever det som krevende og kanskje urettferdig. Men igjen: KrF og Venstre hadde en rekke saker de ønsket å prioritere som kostet penger, og de pengene måtte finnes et sted.

Njåstad synes kuttet er moderat, og påpeker at de i regjeringsperioden innførte en insentivordning for film- og serieproduksjon i Norge som lyder på 57 millioner kroner neste år.

- Kuttet er 16 millioner kroner av totalt 505 millioner kroner i tilskudd til Filmfondet, altså en reduksjon på 3,2 prosent. Det er relativt moderat.

Også Høyre stiller seg bak kuttet, men ønsker ikke å kommentere særlig ut over det. I en epost svarer komiteleder Tone Wilhelmsen Trøen at de har fått med seg at både de andre partiene ønsker å gå tilbake på kuttet.

- Vi registrerer at både Venstre og KrF nå signaliserer at de vil prioritere en økning av filmfondets rammer i revidert budsjett, når det skal forhandles med regjeringen.

- Høyre står selvfølgelig inne for de påplussinger og reduksjoner som er foretatt som en følge av forhandlingene.

I Stortingets spørretime på onsdag ville Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) ikke si så mye om det spesifikke kuttet da Anette Trettebergstuen (A) grillet henne på temaet, men pekte til at de «har sørget for kapital og kompetanse til norske dataspillselskaper, som ønsker å styre markedet gjennom Spill ut i verden-prosjektet».

Venstres Terje Breivik.
Venstres Terje Breivik.

Ønsker å fikse

Venstre tar selvkritikk for at kuttet kom, og kalte det hele et «arbeidsuhell» i forrige uke.

På spørsmål om hvordan dette egentlig skjedde, utdyper kulturpolitisk talsmann i partiet, Terje Breivik, at forslaget ikke ble skutt kraftig nok ned da det ble foreslått.

- Kuttet i Filmfondet var et forslag som kom på bordet underveis i forhandlingene, og som jeg og Venstre gjorde et forsøk på å forhindre, men som dessverre ikke var iherdig nok.

Breivik tar ansvar for at kuttet ble som det ble, men sier de nå gjør alt for å reversere dette.

- Vi har bestemt oss for å rette det opp. Det blir et hovedprioritering for Venstre i revideringen av budsjettet allerede til våren.

Han har god tro på at det skal gå i orden, og sier til PressFire at de erfaringsmessig har fått med prioriteringene sine i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene.

KrF svarte ikke på henvendelser innen publiseringen.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3