Fotball-EM starter denne uka!

«Euro 2012»-utvidelsen krydrer «FIFA 12». Vi har testet spillet.

23. april 2012 14:28

LONDON (PressFire.no): Europamesterskapet i fotball starter allerede denne uka. For den nedlastbare utvidelsen til «FIFA 12», der du kan tjuvstarte EM, slippes snart til pc, Xbox 360 og PlayStation 3.

I forrige uke fikk PressFire muligheten til å teste «UEFA Euro 2012», og blant annet medvirke til at Drillos «fjeldaber» knuste danskene ned i gummistøvlene.

«FIFA 12» med en smak av EM

Det spesielle med denne utvidelsen er at EA ikke slipper spillet som en fysisk disk som har vært vanen, men i stedet lar deg bygge ut fjorårets «FIFA 12» gjennom en relativt rimelig nedlastbar utvidelse.

Dette er nok gjort for å unngå å overdrive på markedet, ettersom det ikke er mange ukene siden «FIFA Street» dukket opp.

Dessuten fortsetter «FIFA 12» å gjøre det bra på salgslistene, og man trenger ikke være spåmann for å skjønne at det kommer et «FIFA 13» til høsten - slik det gjør hvert år.

Menyene til «Euro 2012» har fått på plass offisielle logoer og farger, mens det spillmekanisk ikke er gjort store endringer sammenlignet med «FIFA 12». Det eneste er at tempoet virker litt lavere.

Det er bedre plass, og du har litt mer tid på deg til å prøve noen finter eller driblinger. Noe føles litt annerledes. Jeg har en fornemmelse av at en ørliten endring i tempoet er forklaringen.

En tidsslukende favoritt

Expedition Mode er interessant. For å tilby mer verdi og følelse av noe nytt, har utviklerne lagt til en brettspillinspirert del som fort kan bli en tidsslukende favoritt.

Først velger du din favorittspiller eller importerer din Vitual Pro fra «FIFA 12». Deretter får du tildelt et lag bestående av denne stjernen som kaptein, samt noen ukjente navn. Du har plenty av muligheter til å skreddersy egne emblemer og designe draktene til dette laget.

Jeg valgte meg Wayne Rooney, og ble tildelt en EM-gruppe. Denne reflekterer ikke de faktiske gruppene til EM 2012, men åpner for nye kamper.

Så forklares det at du nå kan møte motstanderne i denne gruppa, i vanlige kamper, og låse opp nye utfordringer. Lykkes du med det, har du åpnet en ny «rute» og et nytt land på dette kartet. Det handler om å ha flest mulig slike ruter åpne. Man får følelsen av at en viss strategisk spilling kan være smart akkurat her.

De par timene vi fikk teste «Euro 2012»-spillet i London var ikke nok til å ordentlig få sette tennene i denne spillmodusen, men den virket umiddelbart forlokkende og er et smart tilskudd for å tilby noe nytt. Første match for FC Rooney og England var mot Bulgaria.

I takt med at du slår disse landene, tildeles du en valgt spiller av relativt høy standard. Dermed kan du starte å bygge et enda mer imponerende lag i Expedition Mode, og erstatte de svakeste spillerne dine med mer kvalitet.

Det er også erfaringspoeng som gjør at du kan gjøre deg fortjent til retten å skryte over dine prestasjoner sammenlignet med online-venner. Alle deler av spillet bidrar til å gi deg flere poeng.

Mystisk skade – merkelig dommeravgjørelse

De 53 UEFA-landene som har kjempet om en plass i sommerens sluttspill er representert i spillet. Dessuten er de åtte stadionene som vil bli brukt i EM med. Dette gjør naturlig nok sitt til at man får en annen smak av «FIFA 12».

Selvsagt er Norge også inkludert.

Førsteelleveren som spillet har satt opp, er realistisk og oppdatert. Jarstein i mål, Høgli, Hangeland, Wæhler og Riise i forsvaret, mens midtbanen var befolket av Hauger, Huseklepp, Tettey, Grindheim og «Gamsten» – med Moa som enslig spiss.

I løpet av landskampen mot Danmark oppsto det en merkelig situasjon. For øvrig det samme som gjentok seg ytterligere et par ganger i løpet av testspillingen vår denne dagen: Nicklas Bendtner gikk ned innenfor sekstenmeteren og tar seg til hodet på en mystisk måte.

Han må byttes ut ved neste stans i spillet.

Ingen av oss som spilte så hvordan han ble skadet, men uansett: dommeren velger deretter å droppe ballen på femmetersstreken der skaden skjedde! Og det uten tegn til at AI-en syns det hadde vært fornuftig å organisere mur. Denne droppen, der kun én spiller fra hvert av lagene skal kjempe om ballen rett ved ett av målene, ville neppe ha skjedd i virkeligheten.

Vi håper dette er luket bort fra den ferdige versjonen av spillet.

Det var litt for mange skader i spillet. I tre av fem kamper mellom Norge og Danmark, måtte Bendtner hinke av banen.

Norske supportere i EM

Det er nye kommentarer på plass, man ser norske farger på tribunen og flagg når Drillos menn er ute på matta.

Publikumsaspektet er tonet en smule ned fra VM-spillet som kom ut for to år siden, men tilstedeværelsen fra dine landsmenn er der.

Ansiktene og detaljene hos de største stjernene er vesentlig forbedret. Vel og merke er det vanskelig å kjenne igjen de norske landslagsspillerne, men når vi så Spania eller England i aksjon var detaljenivået høyere enn til «FIFA 12». Det gjør at man kan anta at EA Canada har brukt sin spesialscanner flittig den siste tiden.

EA har forskuttert at det vil dukke opp realistiske utfordringer i spillet, basert på hva som skjer i EM når det sparkes i gang i Polen og Ukraina, en tjeneste som mater episoder og situasjoner inn i spillet. Den kan tilføre enda en populær modus når mesterskapet starter.

PS: PressFire kommer tilbake med mer om denne «Euro 2012»-utvidelsen etter lansering.

Når det nærmer seg et fotballsluttspill kribler det litt ekstra i fingrene. En slik utvidelse vil klare å tilfredsstille slike følelser. Det å forsøke å utspille EM-kampene i stua, kjempe online om posisjoner og ære, føles som en naturlig forlengelse av kampene som du får sett på tv eller på nett til sommeren.

Expedition Mode fremstår som en solid tidstyv, som lar deg bygge lag og motivere til gjentatt spilling på jakt etter bedre spillere og nye utfordringer.

«UEFA Euro 2012» kan lastes ned til PlayStation 3 (via PlayStation Store), Xbox 360 (Xbox LIVE Marketplace) eller pc (via Origin). Prisen blir cirka 150 kroner og EM-utvidelsen lanseres 24. april.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3